Ιμάμογλου: Με τιμωρούν γιατί πέτυχα – Θύελλα αντιδράσεων για την καταδίκη του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης

Διεθνή κατακραυγή, αλλά και σάλο στην Τουρκία, προκαλεί η καταδίκη του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου για εξύβριση δημοσίου αξιωματούχου, το 2019.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Άδικη» η ποινή φυλάκισης στον Εκρέμ Ιμάμογλου

Τότε ο Ιμάμογλου είχε απλώς δηλώσει σε ομιλία του ότι είναι «ηλίθιοι» αυτοί που ακύρωσαν τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Άκσενερ εξέφρασε την στήριξή της στον Ιμάμογλου. Χιλιάδες Τούρκοι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον της απόφασης για τον Ιμάμογλου, ο οποίος προσέφυγε στο Εφετείο. «Ζήτω η Ελευθερία», «Κάτω η τυραννία», «Η κυβέρνηση Ερντογάν θα λογοδοτήσει», ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών. Η δίκη στο Εφετείο μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια. Αν η ποινή επικυρωθεί ο Ιμάμογλου κινδυνεύει με διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Ο Ιμάμογλου είναι ο πιο υπολογίσιμος αντίπαλος του Ερντογάν, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. «Αυτή η απόφαση είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Τουρκία», σχολιάζουν Τούρκοι αναλυτές. Δημοσκόπηση της Μετροπόλ δείχνει ότι το 44,8% των Τούρκων πιστεύει πως η δίκη Ιμάμογλου είναι πολιτική και όχι ποινική, για εξύβριση. Η Τζουμχουριέρτ αναδεικνύει και την υποστήριξη του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη από την Αθήνα με την ανάρτηση στην οποία αναφέρεται σε «μια εξαιρετικά σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία στην Τουρκία».

Εκρέμ Ιμάμογλου: «Αδιανόητη και πολιτική η απόφαση – Μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να καταχραστούν την εξουσία»

Οι ΗΠΑ

Σκληρές και έντονες ήταν οι αντιδράσεις για την καταδίκη του Ιμάμογλου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολύ ταραγμένος και απογοητευμένος για την καταδίκη Ιμάμογλου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε με βάση προσβλητικούς νόμους που αποσκοπούν στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Αυτή η άδικη τιμωρία είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις θεμελιώδεις ελευθερίες και στο κράτος δικαίου, αναφέρει η ανακοίνωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Στέητ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του οποίου,  ο Βεντάντ Πατέλ,  δήλωσε: «Ανησυχούμε σοβαρά για τις συνεχιζόμενες κατηγορίες και την παρατεταμένη κράτηση ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, των ΜΜΕ, των πολιτικών και των επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία. Η Ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, αποτελούν το θεμέλιο μιας υγειούς δημοκρατίας», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών.
“Ο Ερντογάν δεν μπορεί να απαγορεύσει στους πολιτικούς του αντιπάλους από το αξίωμα και ταυτόχρονα να υποκρίνεται ότι συμμερίζεται τις αξίες μας”, τονίζει ο γερουσιαστής Μενέντεζ, σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο Αμερικανός γερουσιαστής που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας,  επέκρινε με σφοδρότητα την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου.  «Η καταδίκη του τουρκικού καθεστώτος στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδεικνύει τον συνεχιζόμενο κατήφορο της Τουρκίας προς την απολυταρχία. Οι ελεύθερες εκλογές είναι η ψυχή της δημοκρατίας. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να απαγορεύσει τους πολιτικούς του αντιπάλους από την απόκτηση αξιωμάτων και ταυτόχρονα να υποκρίνεται ότι συμμερίζεται τις αξίες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής στο Twitter.

Η Γερμανία

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επιβολή φυλάκισης στον Ιμάμογλου χαρακτηρίζοντάς την μεγάλο χτύπημα στη Δημοκρατία. Στο γερμανικό υπουργείο εξωτερικών εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία και η ανησυχία αφορά τον ίδιο τον Εκρέμ Ιμάμογλου,  τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτηρίζει την καταδίκη του Ιμάμογλου, «είναι χτύπημα στην Δημοκρατία και στην ελευθερία του Λόγου. Ειδικά σε μία περίοδο εκλογών η ελευθερία του Λόγου είναι το βασικό συστατικό των δίκαιων αντιπαραθέσεων». Ουσιαστικά η ανακοίνωση υπονοεί ότι η Τουρκία δεν μπορεί να φτάσει έτσι στις εκλογές.

Ο Ιμάμογλου

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι η καταδίκη σε φυλάκιση που του επιβλήθηκε αυτήν την εβδομάδα είναι μια τιμωρία για την επιτυχία του, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση σε υποστήριξή του και σε αμφισβήτηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών της ερχόμενης χρονιάς. “Μερικές φορές στην χώρα μας, καμία επιτυχία δεν μένει ατιμώρητη”, σημείωσε. “Θεωρώ αυτήν την ανούσια και παράνομη τιμωρία που μου επιβλήθηκε ανταμοιβή για την επιτυχία μου”, τόνισε.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν ως τον Ιούνιο αναμένεται να αποτελέσουν την μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ο Ερντογάν έπειτα από δύο δεκαετίες στην εξουσία, καθώς οι Τούρκοι αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Η συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχει σχηματιστεί κατά του Ερντογάν, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) στο οποίο ανήκει ο Ιμάμογλου, δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιος θα είναι ο υποψήφιός της στις προεδρικές εκλογές. Ο Ιμάμογλου θεωρείται πιθανός υποψήφιος και δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι θα νικούσε τον Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου δικάστηκε για ομιλία του, στην οποία δήλωσε ότι αυτοί που ακύρωσαν την αρχική ψηφοφορία για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης το 2019, στις οποίες είχε νικήσει οριακά, τον υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν –ήταν “ηλίθιοι”. Ο Ιμάμογλου δηλώνει σήμερα ότι το σχόλιό του τότε  ήταν η απάντηση που έδωσε στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που είχε χρησιμοποιήσει την ίδια γλώσσα εναντίον του.

Μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων της πρώτης ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιμάμογλου κέρδισε με άνεση στην επαναληπτική ψηφοφορία που έγινε, τερματίζοντας την διοίκηση για 25 χρόνια της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας από το AKP και τους ισλαμιστές προκατόχους του.

Ο ηλικίας 52 ετών δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), είναι ένας εκ των πιθανών υποψηφίων που θα μπορούσαν να τεθούν αντιμέτωποι με τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Το CHP δεν έχει επιλέξει ακόμη τον υποψήφιό του για την προεδρία της Τουρκίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ