Ιαπωνία: Τρέμει η γη από τους δεκάδες μετασεισμούς – Τις πληγές της μετρά η χώρα μετά τα 7,6 Ρίχτερ

Στον χορό των Ρίχτερ η Ιαπωνία. Μετά τον σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών που σημειώθηκε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, περισσότεροι 80 μετασεισμοί έχουν πλήξει τη χώρα, η οποία μετρά ήδη τις πληγές της.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, στην περιφέρεια Ισικάουα, από τον τρομακτικό σεισμό, εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, δεκάδες χιλιάδες κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ σε 100.000 κατοίκους σε εννέα νομούς στη δυτική ακτή του κύριου νησιού Χονσού δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν από τις περιοχές τους.

Ο σεισμός με προκαταρκτικό μέγεθος 7,6 Ρίχτερ προκάλεσε μίνι τσουνάμι περίπου 1 μέτρου κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ιαπωνίας και της γειτονικής Νότιας Κορέας. Οι αρχές προειδοποίησαν έγκαιρα τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς μεγαλύτερα υψόμετρα.

Σπίτια καταστράφηκαν και μονάδες του στρατού έχουν σταλεί για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως ανάφερε ο Χαγιάσι Γιοσιμάσα, κυβερνητικός εκπρόσωπος, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι αρχές εξακολουθούν να αποτιμούν την έκταση των ζημιών. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για πολλούς εγκλωβισμένους στα συντρίμμια.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά τον σεισμό, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους να προετοιμαστούν για περισσότερες καταστροφές. «Οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενους περαιτέρω σεισμούς και καλώ τον κόσμο στις περιοχές όπου αναμένονται τσουνάμι να εκκενώσουν το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Κισίντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν «κάθε αναγκαία βοήθεια», δήλωσε ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Η κυβέρνησή μου βρίσκεται σε επαφή με τους Iάπωνες αξιωματούχους και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια στον ιαπωνικό λαό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάιντεν υπενθυμίζοντας ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι «στενοί σύμμαχοι».

Ο σεισμός ταρακούνησε επίσης κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο, περίπου 500 χλμ. από την Ουατζίμα. Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, ανέφερε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.

Εικόνες που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ δείχνουν ένα κτίριο να πέφτει σε ένα σύννεφο σκόνης στην παραλιακή πόλη Σούζου και ένα τεράστιο ρήγμα σε δρόμο στην Ουατζίμα όπου πανικοβλημένοι γονείς σφίγγουν πάνω τους τα παιδιά τους. Ο σεισμός ταρακούνησε επίσης κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο, περίπου 500 χλμ. από την Ουατζίμα.

Τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε μετά τον σεισμό στην παραλιακή πόλη Wajima
Πηγή: Kyodo via AP

Τα δρομολόγια με τρένα υψηλής ταχύτητας στην Ισικάουα αναστάλθηκαν, ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Softbank και KDDI ανέφεραν διακοπές στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις στην Ισικάουα και στη Νιιγκάτα, σύμφωνα με τους ιστοτόπους τους.

Η ιαπωνική αεροπορική εταιρία ANA έδωσε εντολή σε αεροπλάνα που κατευθύνονταν σε αεροδρόμια στην Τογιάμα και την Ισικάουα να γυρίσουν πίσω, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε τις περισσότερες πτήσεις της προς τις περιοχές Νιιγκάτα και Ισικάουα και οι αρχές δήλωσαν πως ένα από τα αεροδρόμια της Ισικάουα έκλεισε.

 

 

Τσουνάμι ενός μέτρου

Ο σεισμός προκάλεσε κύματα ύψους περίπου ενός μέτρου κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας με ένα κύμα μεγαλύτερου ύψους να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) εξέδωσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τις παραλιακές νομαρχίες Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδονται σημαντικές προειδοποιήσεις από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τον Μάρτιο του 2011 τη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Στη συνέχεια, όμως, οι ιαπωνικές αρχές υποβάθμισαν τον βαθμό προειδοποίησης για «μεγάλο τσουνάμι» για την περιοχή Νότο στη νομαρχία Ισικάουα, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έδρα τη Χαβάη ανέφερε επίσης πως η απειλή για τσουνάμι μετά τον σεισμό «έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί».

«Η απειλή ενός τσουνάμι έχει πλέον ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό», τόνισε η υπηρεσία, αφού κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου σάρωσαν περιοχές της χώρας.

 

Τα πυρηνικά εργοστάσια

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα σε πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.

Η μονάδα της Hokuriku στη Σίκα της Ισικάουα, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είχε διακόψει τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων της πριν από τον σεισμό για τακτική επιθεώρηση και δεν είχε επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο ισχυρότατος σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 20.000 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές σε πόλεις και πυρηνικές τήξεις στη Φουκουσίμα.

Ένας άλλος σεισμός, γνωστός ως ο Μεγάλος Σεισμός Χανσίν, έπληξε τη δυτική Ιαπωνία το 1995, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων, κυρίως στην πόλη Κόμπε.

Ο σημερινός σεισμός σημειώθηκε στη διάρκεια μιας δημόσιας αργίας όπου εκατομμύρια Ιάπωνες επισκέπτονται παραδοσιακά ναούς για τη νέα χρονιά.

Στην Καναζάουα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ισικάουα, εικόνες έδειχναν ό,τι απέμεινε από την πύλη Τορίι στην είσοδο ενός σιντοϊστικού ναού καθώς ανήσυχοι πιστοί παρακολουθούσαν.

Η Αγιάκο Νταϊκάι, κάτοικος της Καναζάουα, δήλωσε πως κατέφυγε σε ένα δημοτικό σχολείο εκεί κοντά με τον σύζυγό της και τα δυο παιδιά τους λίγο μετά τον σεισμό. Τάξεις, κλιμακοστάσια, διάδρομοι και το γυμναστήριο ήταν γεμάτα ανθρώπους που είχαν φύγει από τα σπίτια τους, είπε.

«Είχα ζήσει και τον Μεγάλο Σεισμό του Χανσίν, επομένως σκέφτηκα ότι θα ήταν πιο ασφαλές, να φύγω», είπε τηλεφωνικώς στο Reuters. Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη πότε θα γυρίσουμε στο σπίτι».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ