Η «συνηθισμένη» οικογένεια ήταν κατάσκοποι: Πώς δρουν οι «illegals» της ρωσικής SVR – Η σύνδεση με την «Μαρία Τσάλλα»

Ζευγάρι που συνελήφθη με τεράστια χρηματικά ποσά και ιστορικό εκτεταμένων ευρωπαϊκών ταξιδιών τώρα φέρεται να είναι πιόνια σε διπλωματικό παιχνίδι. Ένα παιχνίδι κατασκόπων που θυμίζει την… δική μας “Μαρία Τσάλλα”, η οποία όμως διέφυγε στο εξωτερικό.

Mαρία Τσάλλα: Πώς συστηνόταν η κατάσκοπος – Έχανε συνεχώς το laptop της – Τα σχέδια για την αγορά ακινήτου

Η Maria Mayer και ο Ludwig Gisch εγκαταστάθηκαν στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, τη Λιουμπλιάνα, το 2017, με τα δύο μικρά παιδιά τους. Οι άνθρωποι που γνώρισαν το ζευγάρι λένε ότι ήταν συμπαθητικοί και απλοί. 

Η Mayer άνοιξε μια διαδικτυακή γκαλερί τέχνης, ενώ ο Gisch διηύθυνε μια startup πληροφορικής. Είπαν σε φίλους ότι ο φόβος τους για την εγκληματικότητα στην Αργεντινή, όπου έμεναν, είχε προκαλέσει τη μετακίνησή τους στην Ευρώπη. Η ειρηνική, ορεινή Σλοβενία ​​πρόσφερε μια αναζωογονητική αλλαγή ρυθμού στην οικογένεια.

«Μαρία Τσάλλα»: Η σύλληψη Ρώσων κατασκόπων στην Σλοβενία αποκάλυψε την δράση της – Το λαπτοπ και οι κύκλοι επαφών της

Σε συνεντεύξεις της Guardian με περίπου δώδεκα άτομα που γνώριζαν το έναν ή και τους δύο, δύο λέξεις συνέχιζαν να εμφανίζονται: «συνηθισμένος» και «ωραίος». Οι γείτονες επέμειναν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στο Νο 35 ήταν μια οικογένεια που δεν ήταν παράξενη και είπαν ότι τα παιδιά συχνά ακούγονταν να παίζουν στον κήπο, φωνάζοντας στα ισπανικά.

Η «Μαρία και ο Λούντβιχ» ήταν στην πραγματικότητα επίλεκτοι Ρώσοι κατάσκοποι

Ως εκ τούτου, προκλήθηκε σοκ όταν, στις αρχές Δεκεμβρίου, οι Mayer και Gisch έγιναν στόχος μιας από τις πιο μυστικές και καλά συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις στην πρόσφατη ιστορία της Σλοβενίας.

«Μαρία Τσάλλα»: Η Ρωσίδα κατάσκοπος ετοιμαζόταν για… γάμο στην Ελλάδα – Το ταξίδι στην Ινδία και η διαφυγή

Οι αστυνομικοί κατέκλυσαν το σπίτι, συνέλαβαν το ζευγάρι και πήραν τα δύο παιδιά τους σε κοινωνική δομή φροντίδας. Η αστυνομία έκανε έφοδο και σε γραφείο ιδιοκτησίας του ζευγαριού. Ανάμεσα στα ευρήματα, σύμφωνα με μια πηγή με γνώση της έρευνας: ένα «τεράστιο» ποσό μετρητών, τόσο μεγάλο μάλιστα που χρειάστηκαν ώρες για να μετρηθούν.

Στα τέλη Ιανουαρίου, σλοβενικά μέσα ανακοίνωσαν τις συλλήψεις, συνδέοντας το ζευγάρι με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Πηγές στη Λιουμπλιάνα είπαν στον Guardian αυτή την εβδομάδα ότι η «Μαρία και ο Λούντβιχ» ήταν στην πραγματικότητα επίλεκτοι Ρώσοι κατάσκοποι, γνωστοί ως «παράνομοι» (“illegals”).

Οι συλλήψεις έγιναν έπειτα από πληροφορία από ξένη υπηρεσία πληροφοριών, όπως ακριβώς έγινε και στην Ελλάδα με τη δράση της Ρωσίδας κατασκόπου, Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, με το ψευδώνυμο «Μαρία Τσάλλα». Τα στοιχεία που εντοπίστηκαν στο σπίτι τους αποκάλυψαν και την δράση της συναδέλφου τους στην Ελλάδα.

Maria Mayer Ρώσος κατάσκοπος
Η Maria Mayer ταξίδευε συχνά για να προωθήσει τη γκαλερί της

Πώς δρουν οι “illegals” – Οι δεσμοί με την διάσημη ρωσική SVR

Την Πέμπτη, η υπουργός Εξωτερικών, Tanja Fajon, επιβεβαίωσε αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι το ζευγάρι που συνελήφθη ήταν στην πραγματικότητα Ρώσοι πολίτες και όχι Αργεντινοί.

Σε αντίθεση με τους «νόμιμους» Ρώσους αξιωματικούς πληροφοριών, οι οποίοι είναι μεταμφιεσμένοι σε διπλωμάτες στις ρωσικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, οι “illegals” λειτουργούν χωρίς ορατούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Εκπαιδεύονται για χρόνια να υποδύονται ξένους και στη συνέχεια στέλνονται στο εξωτερικό για να συγκεντρώσουν πληροφορίες. Πολλοί έχουν παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν χωρίς να έχουν ιδέα ότι οι γονείς τους είναι πραγματικά Ρώσοι.

Δύο πηγές με λεπτομερή γνώση της υπόθεσης είπαν ότι η Mayer και ο Gisch εργάζονταν για την υπηρεσία ξένων πληροφοριών SVR της Ρωσίας. Εάν το ζευγάρι είναι πράγματι “παράνομοι” SVR, θα είναι η πρώτη τέτοια υπόθεση που προβάλλεται δημόσια από το 2010, όταν το FBI συνέλαβε μια ομάδα 10 ατόμων στις ΗΠΑ μετά από πληροφορίες από έναν πληροφοριοδότη μέσα στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.

Μια πηγή με γνώση των ελιγμών στα παρασκήνια είπε ότι σε ανεπίσημες συνομιλίες μετά τις συλλήψεις, η Μόσχα είχε αποδεχτεί γρήγορα ότι το ζευγάρι ήταν αξιωματικοί των πληροφοριών. Παρόλο που βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για μια δίκη στη Σλοβενία, διεξάγονται διαπραγματεύσεις παρασκηνιακά μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών για την ανταλλαγή τους με ένα άτομο ή άτομα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή στη Ρωσία, είπε η πηγή.

Η Σλοβενία, έχει ένα ασθενέστερο περιβάλλον αντικατασκοπείας από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά βρίσκεται εντός της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν. Έτσι, ήταν η τέλεια βάση για το ζευγάρι, ώστε να μπορεί να ταξιδέψει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης χωρίς συνοριακούς ελέγχους. «Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς τους δεν ήταν στη Σλοβενία», είπε μια πηγή.

Το μεγάλο απόθεμα μετρητών που βρέθηκε κατά την έρευνα θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι τα καθήκοντα του ζευγαριού περιελάμβαναν πληρωμή Ρώσων άτυπων πρακτόρων ή πληροφοριοδοτών. Η Μόσχα μερικές φορές χρησιμοποιεί παράνομους για τέτοιου είδους καθήκοντα, επειδή οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών που εργάζονται από πρεσβείες θα μπορούσαν να υπόκεινται σε παρακολούθηση ρουτίνας και έτσι να κινδυνεύουν να αποκαλύψουν πηγές.

κατάσκοπος Σλοβενία
Το σπίτι στη Λιουμπλιάνα όπου ζούσαν ο Λούντβιχ Γκις, η Μαρία Μάγιερ και τα δύο παιδιά τους. Φωτογραφία: Shaun Walker/The Guardian

Τα προφίλ των δύο κατασκόπων – Πώς περνούσαν κάτω από το “ραντάρ”

Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της Mayer δείχνουν ότι ταξίδευε συχνά για να προωθήσει την γκαλερί της. Δεν είναι ξεκάθαρο αν στόχευε σε καλλιτεχνικούς κύκλους ή απλώς χρησιμοποιούσε τη δουλειά της ως δικαιολογία για να ταξιδέψει και εξυπηρετήσει… άλλους σκοπούς. Επισκέφτηκε την έκθεση τέχνης του Ζάγκρεμπ τουλάχιστον δύο φορές και ταξίδεψε επίσης στη Βρετανία σε πολλές περιπτώσεις, όπου παρουσίασε έργα σε μια γκαλερί μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο του Εδιμβούργου.

«Ήταν εξαιρετικά φιλική. Με έβαλε στη διαδικτυακή της γκαλερί και εξέθεσε επίσης τη δουλειά μου στο Εδιμβούργο. Αυτό ήταν τεράστιο για μένα, γιατί σπάνια έχω την ευκαιρία να εκθέσω τη δουλειά μου στο εξωτερικό», είπε ο Jure Kralj, φωτογράφος με έδρα τη σλοβενική πόλη Μάριμπορ.

Άλλοι καλλιτέχνες περιέγραψαν τη συνάντηση με την Mayer στο Ζάγκρεμπ τον περασμένο Νοέμβριο. «Είχαμε κυρίως χαλαρές συζητήσεις για να “σκοτώσουμε” τον χρόνο», θυμάται μια καλλιτέχνιδα από την Κροατία που είχε παρευρεθεί και αντάλλαξε στοιχεία επικοινωνίας μαζί της.

Ο Ludwig Gisch χρησιμοποίησε ένα αργεντίνικο διαβατήριο και σύμφωνα με αυτό γεννήθηκε στη Ναμίμπια το 1984. Διηύθυνε την DSM&IT, μια εταιρεία που προσφέρει λογισμικό για την οργάνωση των εισερχομένων email των ανθρώπων, αποκλείοντας ιούς, κακόβουλο λογισμικό και ανεπιθύμητα μηνύματα.

Το διαδικτυακό αποτύπωμα της εταιρείας δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Το προφίλ του στο Twitter έχει μόνο τρεις followers, ένας εκ των οποίων είναι ο Gisch και ένας άλλος ο λογαριασμός της γκαλερί της συζύγου του. Ένας φίλος του ζευγαριού που κατέβασε τη δοκιμαστική έκδοση του λογισμικού είπε ότι αμφέβαλλε ότι κάποιος θα πλήρωνε για μια τέτοια υπηρεσία.

«Δεν εντυπωσιάστηκα πολύ. Ήταν πέντε χρόνια πίσω από την τρέχουσα τεχνολογία στην Ευρώπη ή ακόμα και οτιδήποτε κατασκευάζεται στη Ρωσία», είπε ο φίλος.

Όπως και η σύζυγός του, και εκείνος χρησιμοποιούσε τη δουλειά του για να ταξιδέψει. Τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι παρακολούθησε το CloudFest 2022, ένα συνέδριο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη της Γερμανίας, που αυτοχαρακτηρίζεται ως το «Νο 1 γεγονός υποδομής Διαδικτύου στον κόσμο» και λέει ότι προσελκύει χιλιάδες ανώτερα στελέχη που εργάζονται για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ