Η “κατάρα των ελικοπτέρων” – Διάσημοι και πάμπλουτοι που έχασαν τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο

Η νέα αεροπορική τραγωδία με συντριβή ελικοπτέρου στην Αλάσκα όπου σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Τσεχίας, Πετρ Κέλνερ, επαναφέρει στη μνήμη άλλες τραγωδίες -επίσης- με ελικόπτερο όπου έχασαν τη ζωή τους θρύλοι του αθλητισμού και των επιχειρήσεων, όπως ο σουπερστάρ του ΝΒΑ Κόμπι Μπράιαντ αλλά και ο Ολιβιέ Ντασό, μέλος του κολοσσού που κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη Falcon, Mirage και Rafale

27 Οκτωβρίου 2018: Εικόνες σοκ κατέγραφε ο τηλεοπτικός και φωτογραφικός φακός έξω από το «King Power Stadium», όπου συνετρίβη το ελικόπτερο του ιδιοκτήτη Λέστερ, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018. Το ελικόπτερο του ιδιοκτήτη της Λέστερ, Βιχάι Σβιβαναναπράμπα, συνετρίβη εκτός γηπέδου και συγκεκριμένα στον χώρο του πάρκινγκ, λίγη ώρα μετά τη λήξη της αναμέτρησης με τη Γουέστ Χαμ. Το ελικόπτερο απογειώθηκε από τη σέντρα του γηπέδου, πήρε ύψος και μόλις βγήκε από το στάδιο άρχισε την καθοδική ανώμαλη πορεία για να καταλήξει στο πάρκινγκ έξω από το γήπεδο. Κατά την πρόσκρουση του στο έδαφος, προκλήθηκε μικρή έκρηξη και το ελικόπτερο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Ένα από τα πέντε θύματα της συντριβής του ελικοπτέρου, ήταν η πρώτη επιλαχούσα στον διαγωνισμό Miss Universe της Ταϊλάνδης. Η Νουρσάρα Σουκναμάι, 33 ετών, σκοτώθηκε μαζί με τον διευθυντή της και ιδιοκτήτη της ομάδα της Λέστερ στο τραγικό δυστύχημα, στο οποίο επίσης έχασαν τη ζωή τους ο 53χρονος πιλότος, Έρικ Σάφερ, η 46χρονη Πολωνή συνεργάτιδά του Ταϊλανδού μεγιστάνα, Ιζαμπέλα Ρόζα Λέχοβιτς, και άλλο ένα μέλος της εταιρείας του, ο Καβεπόρν Πουνπάρε. Οι αρχικές φήμες πως στο ελικόπτερο επέβαιναν η 34χρονη κόρη του ή και ο προπονητής της Λέστερ, Κλοντ Πιέλ, διαψεύστηκαν.

Οι σελίδες κοινωνικών μέσων δικτύωσης της πρώην βασίλισσας της ομορφιάς είναι γεμάτες με φωτογραφίες της με παίκτες της Λέστερ, συμπεριλαμβανομένων των Χάρι Μαγκουάιρ και Τζέιμι Βάρντι, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph». Τη Δευτέρα οι πρώην πρωταθλητές Αγγλίας επιβεβαίωσαν στην επίσημη ιστοσελίδα τους ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας επέβαινε στο μοιραίο ελικόπτερο που συνετρίβη έξω από το γήπεδο και είναι νεκρός. «Επιβεβαιώνουμε πως ο πρόεδρός μας, Βιχάι Σριβανταναπράμπα, ήταν μεταξύ εκείνων που έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο το βράδυ», ανέφερε η επίσημη ενημέρωση της Λέστερ.

Η φανατική της γιόγκα, Nursara Suknamai δημοσίευε συχνά στιγμιότυπα από τις προπονήσεις της στο Instagram καθώς και άλλα πλάνα από τη Βενετία, το Μιλάνο, τη Νίκαια, το Παρίσι, το Royal Ascot και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA στη Ρωσία το καλοκαίρι. Το 2005, έφθασε στη θέση της επιλαχούσας στον διαγωνισμό Miss Thailand Universe και κέρδισε στον διαγωνισμό «Miss Photogenic» προτού αρχίσει καριέρα στην τηλεόραση. Έχει πρωταγωνιστήσει σε σαπουνόπερες στην Ταϊλάνδη από το 2007 έως το 2013 και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται ως βοηθός του Βικάι Σβιβαναναπράμπα.

26 Ιανουαρίου 2020: Παγωμένος ολόκληρος ο πλανήτης πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του θρυλικού Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνια, όπως μετέδωσε το TMZ Sports. Το προσωπικό του ελικόπτεροκατέπεσε, συνετρίβη και στη συνέχεια τυλίχθηκε στις φλόγες. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο μοιραίο ελικόπτερο ήταν και μία από τις τέσσερις κόρες του, η 13χρονη Τζιάνα, που πήγαινε για προπόνηση στην ακαδημία του πατέρα της.

Η ομίχλη ήταν πιθανότατα ο λόγος του τραγικού δυστυχήματος του ελικοπτέρου του Κόμπι Μπράιαντ. Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές των ΗΠΑ που έχουν αναλάβει την υπόθεση επεσήμαναν ότι ο πιλότος αποπροσανατολίστηκε από την ομίχλη, με αποτέλεσμα ο Μπράιαντ, η κόρη του και άλλα έξι άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ανάμεσα στα θύματα είναι η προπονήτρια της Τζιάνα, Κριστίνα Μόσερ, ο προπονητής του κολεγιακού μπέιζμπολ του Orange County, Τζόνι Αλτομπέλι, η γυναίκα του, Κέρι και η κόρη του, Αλίσα, η Πέιτον Τσέστερ, συμπαίκτρια της Τζιάνα, και η μητέρα της, Σάρα και ο πιλότος Αρα Ζομπαγιάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πιλότος του ελικοπτέρου, σε επικοινωνία που είχε με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας λίγο πριν από τη μοιραία πτώση, ανέφερε πως ακολουθούσε ανοδική πορεία προκειμένου να βγει από τα σύννεφα και να αποκτήσει ορατότητα. Το NTSB δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει την τελική του έκθεση.

Ποιος ήταν ο Κόμπι Μπράιαντ

Ο Μπράιαντ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 41 ετών, ενώ από το 2001 ήταν παντρεμένος με την Βανέσα Μπράιαντ, με την οποία απέκτησαν τέσσερις κόρες, τις Τζιάνα, Νατάλια, Μπιάνκα και τη νεογέννητη Κάπρι. Ο «Black Mamba» συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παικτών του στην Ιστορία του ΝΒΑ, με 18 all star εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της 20χρονης καριέρας του στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, όπου θήτευσε αποκλειστικά στους Λος Άντζελες Λέικερς. O Μπράιαντ είχε επιλεγεί στον πρώτο γύρο του ντραφτ του 1996, ενώ στην τροπαιοθήκη του ξεχωρίζουν 5 πρωταθλήματα ΝΒΑ, 2 τίτλοι MVP τελικών και ένας κανονικής περιόδου (2008), και δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες με τις ΗΠΑ.

Μεταξύ των τιμών που του είχαν αποδώσει οι Λέικερς, ήταν η απόσυρση των φανέλων του με το Νο8 και το Νο24, κάτι που δεν είχαν επαναλάβει για κανέναν παίκτη στην ιστορία τους. Το όνομα του Κόμπι Μπράιαντ, κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια του μπάσκετ, κερδίζοντας το 2018 το Όσκαρ στην ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους (ο ίδιος ήταν σεναριογράφος και ηθοποιός), «Dear Basketball».

7 Μαρτίου 2021: Ο Γάλλος βουλευτής αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Dassault Aviation, δηλαδή του κολοσσού που κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη Falcon, Mirage και Rafale, Ολιβιέ Ντασό, γιος του Σερζ Ντασό, σκοτώθηκε στη συντριβή του ελικοπτέρου του κοντά στην Ντοβίλ, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Η υπηρεσία διερεύνησης ατυχημάτων -ΒΕΑ, επιβεβαίωσε ότι ένα ελικόπτερο τύπου Airbus AS350B συνετρίβη αμέσως μετά την απογείωσή του από ιδιωτικό ελικοδρόμιο στην Τουκέ, στην ακτή της Νορμανδίας, κοντά στο σημείο όπου ο Ντασό φέρεται να είχε μία οικία και να ήταν εκεί για το σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αναφορές σε αρκετά γαλλικά Μέσα, ο πιλότος που ακόμη δεν έχει κατονομαστεί, σκοτώθηκε και αυτός μαζί με τον δισεκατομμυριούχο στο δυστύχημα που συνέβη γύρω στις 5.15 το απόγευμα τοπική ώρα. Οι τοπικοί εισαγγελείς άνοιξαν έρευνα για ακούσια ανθρωποκτονία, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα. Σύμφωνα με τη Le Parisien, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην έρευνα, η τραγωδία συνέβη κατά την απογείωση, όταν οι έλικες του ελικοπτέρου φέρεται να χτύπησαν στα κλαδιά ενός δέντρου λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση.

Η εισαγγελέας Ντελφίν Μινιέλ, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του δισεκατομμυριούχου και του πιλότου είπε: “Ξεκινάμε δικαστική έρευνα για ανθρωποκτονία. Είμαι στο σημείο. Είναι σκοτεινά. Οι τεχνικές έρευνες θα ξεκινήσουν αύριο. Προχωράμε σε κινήσεις που σχετίζονται με τα πτώματα”.

Ποιος ήταν ο Ντασό

Το AS350B, που ήταν καταχωρισμένο στη Γαλλία ως F-GIMB και ανήκε στη BPCE Lease- ήταν μέλος στόλου που ανήκει στην Dolijet, η οποία έχει βάση στη La Ferte-Alais, νότια του Παρισιού. Σύμφωνα με το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Dassault Aviation, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ο Ντασό ήταν καταχωρισμένος ως ο πρόεδρος της Dolijet.

Εκτός του ότι ήταν μέλος του γαλλικού Κοινοβουλίου από το 2002, ο Ντασό ήταν στο εποπτικό συμβούλιο της Groupe Industriel Marcel Dassault, η οποία ελέγχει το 62,7% των μετοχών της Dassault Aviation. Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν το 27,44% των μετοχών της εταιρείας jet και fighter, ενώ η Airbus έχει 9,9%.

Έχοντας αποφοιτήσει από την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας, κατείχε άδεια πιλότου και είχε καταγράψει σειρά από ρεκόρ ταχύτητας σε διάφορα αεροσκάφη Falcon μεταξύ του 1977 και του 1996. Ήταν γιος του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Dassault, Σερζ Ντασό και εγγονός του ιδρυτή του γαλλικού αεροπορικού κολοσσού, Μαρσέλ Ντασό.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον βουλευτή του κόμματος LR (Οι Ρεπουμπλικανοί, δεξιά), που ήταν 69 ετών, με μήνυμα του στο Twitter. “Ηγέτης της βιομηχανίας, βουλευτής, τοπικός αιρετός, διοικητής εφέδρων στην πολεμική αεροπορία: σε όλη τη διάρκεια της διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί τη χώρα μας, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα. Ο ξαφνικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια. Οι σκέψεις είναι στην οικογένειά του και στους οικείους του”, έγραψε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κράτους.

29 Μαρτίου 2021: Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία έχασε τη ζωή του κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στην Αλάσκα. Το ελικόπτερο έπεσε σε έναν παγετώνα, όπως ανέφεραν οι Αρχές. Ανάμεσα στους πέντε επιβαίνοντες που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο δισεκατομμυριούχος Πετρ Κέλνερ.

Τα θύματα βρίσκονταν σε ταξίδι για σκι. Το ελικόπτερο είχε αναχωρήσει από το Tordrillo Mountain Lodge. Ο πιλότος, δύο προσκεκλημένοι του καταλύματος και δύο οδηγοί σκοτώθηκαν, δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Mary Ann Pruitt στο The Associated Press. Ένας ακόμη άνθρωπος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Ο επιχειρηματικός όμιλός του, ο PPF, επιβεβαίωσε την τραγική είδηση. Ο Πετρ Κέλνερ ήταν 56 ετών. Οι συνθήκες του δυστυχήματος ερευνώνται.

«Ανακοινώνουμε με βαθιά θλίψη ότι, σε δυστύχημα ελικοπτέρου το Σάββατο 27 Μαρτίου στα βουνά της Αλάσκας, ο ιδρυτής και κάτοχος της πλειοψηφίας του ομίλου PPF, ο Πετρ Κέλνερ, έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του», ανέφερε ο PPF σε δήλωση που εξέδωσε.

Ο Κέλνερ ήταν μια κορυφαία επιχειρηματική φυσιογνωμία στην τσεχική μετακομμουνιστική εποχή, με τον πλούτο του να υπολογίζεται σε 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Στα χρόνια του 1990, ο Πετρ Κέλνερ είχε ιδρύσει τον PPF ως μια επενδυτική εταιρεία με συνεταίρους για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της χώρας για την ιδιωτικοποίηση εκατοντάδων κρατικής ιδιοκτησίας εταιρειών. Ο PPF επεκτάθηκε στις ασφάλειες, τα χρηματοπιστωτικά, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές, τα μέσα ενημέρωσης και τη βιοτεχνολογία. Οι επιχειρήσεις του εκτείνονται κυρίως στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο όμιλος PPF είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας “Telenor” στη Σερβία, η οποία παρέχει υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και της Mobi Bank. Το 2018, αυτό το επενδυτικό ταμείο έγινε ιδιοκτήτης όλων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών “Telenor” στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η PPF εισήλθε στην επιχείρηση τηλεπικοινωνιών το 2013, αγοράζοντας την τσεχική και σλοβακική “Telekom 02” από την ισπανική “Telefonika”. ΤΗ επενδυτική εταιρεία του Κέλνερ με έδρα το Άμστερνταμ λειτουργεί παγκοσμίως και οι εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό τους απασχολούν περισσότερους από 150.000 ανθρώπους. Η εταιρεία λειτουργεί σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Ινδίας, του Βιετνάμ, της Ινδονησίας, καθώς και στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τα κεφάλαιά της διατίθενται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών, των ακινήτων, της εξόρυξης, αλλά και στον τομέα της προηγμένης βιοτεχνολογίας.

Ποιος ήταν ο Πετρ Κέλνερ

Ο Πετρ Κέλνερ γεννήθηκε στην Τσεχία στις 20 Μαΐου 1964. Ξεκίνησε την καριέρα του ως παραγωγός το 1989, ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Οικονομικών στην Πράγα. Η πρώτη του δουλειά ήταν στο περίφημο συγκρότημα κινηματογραφικών στούντιο “Barandov” στην Πράγα. Δοκίμασε ακόμη και την τύχη του ως ηθοποιός. Ίδρυσε το “PPF Group” το 1991, ως εταιρεία επενδύσεων που συμμετείχε με εταίρους στην ιδιωτικοποίηση εκατοντάδων κρατικών εταιρειών. Η εταιρεία αγόρασε επίσης ένα μερίδιο ελέγχου στη μεγαλύτερη τσεχική ασφαλιστική εταιρεία κατά την ιδιωτικοποίησή της. Η PPF άρχισε αργότερα να επενδύει σε ασφαλιστικές, τηλεπικοινωνίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταποίηση και άλλες βιομηχανίες, με επέκταση κυρίως στην Ευρώπη, στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κέλνερ και η σύζυγός του Ρενάτα διοικούσαν επίσης την ανθρωπιστική οργάνωση “Kellner Family Foundation”, η οποία παρέχει υποτροφίες σε φοιτητές που δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ