Hedwig Dohm: Η Google τιμά με Doodle την Γερμανίδα συγγραφέα

Το σημερινό Doodle τιμά τη Γερμανίδα συγγραφέα Hedwig Dohm. Ήταν μια πρώτη πρωτοπόρος του φεμινισμού και υπέρμαχος της ισότητας των φύλων.

Η Dohm γεννήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας σαν σήμερα το 1831 σε μια οικογένεια δεκαοκτώ παιδιών. Η Dohm λάτρευε το διάβασμα από μικρή και έβρισκε το σχολείο συναρπαστικό.

Ωστόσο, οι γονείς της, την ανάγκασαν να εγκαταλείψει την επίσημη εκπαίδευσή της στα δεκαπέντε της και να βοηθήσει στο σπίτι. Με την ελπίδα να συνεχίσει να μαθαίνει, η Dohm έπεισε τους γονείς της να την αφήσουν να παρακολουθήσει το Lehrerinnenseminar, ένα κολέγιο δασκάλων γυναικών.

Το 1853, ο Dohm παντρεύτηκε τον αρχισυντάκτη της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Kladderadatsch. Ο σύζυγός της ενθάρρυνε τις λογοτεχνικές της φιλοδοξίες και περνούσαν ώρες σε βαθιές συζητήσεις για την πολιτική και την τέχνη. Τα επόμενα χρόνια γέννησε πέντε παιδιά, εκ των οποίων οι τέσσερις κόρες.

Η Dohm πέρασε εκείνα τα πρώτα χρόνια διδάσκοντας τα παιδιά της, αποφασισμένη να δώσει στα κορίτσια της ευκαιρίες που η ίδια δεν είχε. Εν τω μεταξύ, το σπίτι της έγινε δημοφιλές στέκι καλλιτεχνών και διανοουμένων από το Βερολίνο.

Στις αρχές του 1870, όταν τα παιδιά της ενηλικιώθηκαν, η Dohm ακολούθησε μια καριέρα ως συγγραφέας. Έγραψε και δημοσίευσε το πρώτο της κομμάτι, Was die Pastoren von den Frauen denken (Τι σκέφτεται ο κλήρος για τις γυναίκες), ως απάντηση σε γραπτά δύο συντηρητικών που υποστήριζαν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έβλαπτε τις γυναίκες.

Έγινε διάσημη αφού δημοσίευσε άλλα δοκίμια όπως το Die Antifeministen (Οι Αντιφεμινίστριες), μια ανατομή εκείνων που αντιτάχθηκαν στα δικαιώματα των γυναικών. Εκείνη την εποχή, η Dohm ήταν μια από τις λίγες Γερμανίδες φεμινίστριες που υποστήριξαν το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.

Θα συνέχιζε να γράφει βιβλία όπως η Sibilla Dalmar, η Schicksale einer Seele και η Christa Rolan. Η Dohm συχνά έλεγε ιστορίες σύγχρονων γυναικών που αγωνίστηκαν ενάντια στις πατριαρχικές κοινωνίες. Το 1888, ίδρυσε την Deutsche Frauenverein Reform και βοήθησε στη συγγραφή των πρώτων κεφαλαίων του κινήματος.

Το πρόγραμμα υποστήριζε να επιτρέπεται στις γυναίκες να σπουδάζουν όλα τα μαθήματα στα πανεπιστήμια. Το έργο της φημίζεται για τον πνευματώδη κοινωνικό του σχολιασμό.

Χρόνια πολλά, Hedwig Dohm!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ