Εντμόν Ροστάν: Το Google Doodle τιμά τον ποιητή – Είναι γνωστός για το έργο του “Συρανό ντε Μπερζεράκ”

Στον σπουδαίο Γάλλο ποιητή και δραματουργό Εντμόν Ροστάν είναι αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle. O Εντμόν Ροστάν συνδέεται με τον νεορομαντισμό και είναι γνωστός για το έργο του Συρανό ντε Μπερζεράκ. Σαν σήμερα το 1901, ο Εντμόν Ροστάν εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία (l’Académie Française).

Ο Εντμόν Ροστάν γεννήθηκε το 1868 στη Μασσαλία. Μεγάλωσε σε μια πλούσια και καλλιεργημένη οικογένεια. Ο πατέρας του, ποιητής και οικονομολόγος, ήταν μέλος ακαδημαϊκών εταιρειών όπως η Académie de Marseille και το Institute de France. Ως νεαρός ενήλικας, ο Εντμόν Ροστάν σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία στο Κολέγιο Stanislas στο Παρίσι.

Σε ηλικία 20 ετών, είχε ολοκληρώσει το πρώτο του έργο, μια μονόπρακτη κωμωδία που ονομάζεται Le Gant Rouge. Το έργο παίχτηκε στο Cluny Theatre το 1888. Παρόλο που το πρώτο έργο του Rostand έλαβε λίγο θαυμασμό, δεν τον αποθάρρυνε από το να συνεχίσει να γράφει.

Εντμόν Ροστάν

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ροστάν δημιούργησε το πρώτο του επιτυχημένο έργο, Les Romanesques, το οποίο ήταν μια παρωδία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας του Σαίξπηρ. Το σατιρικό έργο ακολουθεί δύο οικογένειες που προσποιούνται μια διαμάχη για να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ερωτευτούν. Όταν έκανε πρεμιέρα το 1894, έβαλε το Ροστάν στον χάρτη. Το Les Romanesques έγινε τόσο δημοφιλές -ακόμη και εκτός Γαλλίας- που αργότερα διασκευάστηκε στο The Fantasticks, το μακροβιότερο μιούζικαλ στον κόσμο.

Τρία χρόνια μετά το Les Romanesques, το 1897, ο Ροστάν παρήγαγε το πιο αγαπημένο του έργο, Συρανό ντε Μπερζεράκ. Μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή έργα στη Γαλλία και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αναζητούν σύγχρονες εκδοχές αυτής της ιστορίας.

Εντμόν Ροστάν

Το Google Doodle για τον Εντμόν Ροστάν

google doodle Εντμόν Ροστάν

Τι είναι τα Google doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ