Google Doodle: Τιμά την Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας Donna Francesca Sanna Sulis

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 306α γενέθλια της Donna Francesca Sanna Sulis. Ήταν μια Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας που αψήφησε τα στερεότυπα των φύλων τον 18ο αιώνα χτίζοντας μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση.

Γνωστή ως Mulberry Woman, χρησιμοποίησε το μετάξι μουριάς για να σχεδιάσει εξαιρετικά φορέματα για αξιόλογες γυναίκες σε όλη την Ευρώπη. H Σούλις γεννήθηκε την ημέρα αυτή το 1716 στη νότια Σαρδηνία, ένα νησί στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μεγαλώνοντας στις φάρμες της οικογένειάς της, έμαθε πώς να διαχειρίζεται μια επιχείρηση. Σε ηλικία 19 ετών, παντρεύτηκε τον άντρα της και μετακόμισαν στο κτήμα της οικογένειάς του σε ένα αγρόκτημα μουριών που καλλιεργούσε μεταξοσκώληκες.

Πολύ σύντομα, η Σούλις επέβλεπε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής μεταξιού – από τη διασφάλιση ότι τα σκουλήκια είχαν αρκετά φύλλα μουριάς για να φάνε, μέχρι την εξαγωγή μεταξωτών νημάτων από τα κουκούλια. Καθώς η Sulis ανέλαβε την επιχείρηση, επένδυσε σε μοντέρνους αργαλειούς και μετέτρεψε το κτήμα σε ένα προηγμένο εργοστάσιο παραγωγής μεταξιού.

Η επιχείρησή της θα έφερε επανάσταση σε ολόκληρη τη βιομηχανία της μόδας. Πριν η Sulis αρχίσει να σχεδιάζει φορέματα, η κοινωνία περίμενε από τις ευγενείς γυναίκες να φορούν παραδοσιακές φορέματα που ήταν άκαμπτα και βαριά. Αν οι γυναίκες αρνούνταν να φορέσουν τόσο άβολα φορέματα, κινδύνευαν να γίνουν παρίες.

Αρνούμενοι να αφήσουν τις γυναίκες να υποφέρουν με επώδυνα φορέματα, η Sulis αμφισβήτησε τις καταπιεστικές τάσεις της μόδας σχεδιάζοντας μεταξωτές τουαλέτες μούρι που ήταν ταυτόχρονα κομψές και άνετες. Τα σχέδιά της έγιναν τόσο δημοφιλή που οι πριγκίπισσες από τον Οίκο της Σαβοΐας, την τελευταία βασιλική οικογένεια της Ιταλίας, και η Μεγάλη Αικατερίνη έγιναν πελάτες της.

Όταν δεν σχεδίαζε φορέματα για βασιλικούς, αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο της στην ενδυνάμωση των γυναικών στην κοινότητά της. Διηύθυνε μια επαγγελματική σχολή που δίδασκε σε εκατοντάδες γυναίκες τις προσοδοφόρες τέχνες της νηματουργίας, της υφαντικής, της ραπτικής και ακόμη και της βοτανικής.

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι γυναίκες έλαβαν δωρεάν αργαλειό και οικονομική ανεξαρτησία. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε τα ιστορικά φορέματα του Sulis που εκτίθενται στο Μουσείο Donna Francesca Sanna Sulis στη Μουραβέρα και στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, όπου υπάρχει ένα πορτρέτο της Μεγάλης Αικατερίνης ντυμένο με ένα από τα φορέματα του Sulis.

Χρόνια πολλά Donna Francesca Sanna Sulis!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ