Google Doodle: Η μέρα που τρεις ορειβάτες αποφάσισαν να «κατακτήσουν» τον Όλυμπο

Το σημερινό Doodle της Google γιορτάζει την ημέρα που τρεις ορειβάτες αποφάσισαν να τολμήσουν να ανέβουν στην κορυφή του Ολύμπου. Πρόκειται για τους Φρεντερίκ Μπουασονά, Ντανιέλ Μπο-Μποβί και τον δικό μας Χρήστο Κάκκαλο.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Όλυμπος είναι το σπίτι των θεών. Θα έπρεπε οι απλοί θνητοί να τολμήσουν να ανέβουν τόσο ψηλά; Τη μέρα αυτή το 1913, τρεις θαρραλέοι ορειβάτες απάντησαν «ναι», ανεβαίνοντας σε αυτήν την κορυφή 9.573 ποδιών σμιλεμένη με βαθιές χαράδρες και απότομες αναβαθμίσεις. Ο Ελβετός φωτογράφος Frédéric Boissonnas, ο φίλος του Daniel Baud-Bovy, και ο Χρήστος Κάκκαλος, Έλληνας κυνηγός που τους χρησίμευε ως οδηγός, ξεκίνησαν με δόλιες καιρικές συνθήκες.

Ο Κάκκαλος γνώριζε τόσο καλά το βουνό που σκαρφάλωσε ξυπόλητος τις απότομες κλίσεις του. Οι Ελβετοί είχαν κάποια εμπειρία στην ορειβασία, αλλά ο Boissonnas έπρεπε να σηκώσει βαρύ φωτογραφικό εξοπλισμό στο βουνό. Αυτός και ο φίλος του, Baud-Bovy, ήταν δεμένα με ένα σχοινί, τυπική διαδικασία για τέτοιες αποστολές.

Κατά τη διάρκεια της αναρρίχησής τους, η κορυφή όπου λέγεται ότι κατοικούσαν Έλληνες θεοί ήταν στεφανωμένη με σύννεφα καταιγίδας και οι ορειβάτες μπέρδεψαν μια μικρότερη κορυφή για το σπίτι των θεών. Νομίζοντας ότι η ανάβασή τους έγινε, οι ενθουσιασμένοι τυχοδιώκτες έγραψαν κάρτες που περιέγραφαν το κατόρθωμά τους και έβαλαν τις σημειώσεις σε ένα μπουκάλι που έθαψαν σε ένα έμβλημα που το βάφτισαν Victory Top. Όταν καθάρισε η ομίχλη, κατασκόπευαν μια άλλη, πιο εντυπωσιακή κορυφή, που λέγεται Μύτικας.

Με τον Κάκκαλο στο προβάδισμα, οι άντρες συνέχισαν προς τα πάνω, σκαρφαλώνοντας το ολισθηρό φαράγγι. Ο Boissonnas έγραψε αργότερα ότι αναγκάστηκε από τη φωτιά του Προμηθέα, ο οποίος έκλεψε τη φωτιά από το εργαστήριο της Αθηνάς και του Ηφαίστου στον Όλυμπο, δίνοντάς τη στους ανθρώπους για να τους βοηθήσει στους κόπους τους.

Το σημερινό Doodle γιορτάζει το επίτευγμά τους και τη φωτιά που τους ενέπνευσε.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ