Γερμανία: Συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης

Συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές στη Γερμανία, με τους εκπροσώπους των κομμάτων του “φωτεινού σηματοδότη” -SPD, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι- να εκφράζουν τη βούλησή τους να καταλήξουν έως την Παρασκευή σε μια βάση εκκίνησης για προγραμματικές διαπραγματεύσεις.

Ο γενικός γραμματέας του FDP Φόλκερ Βίσινγκ τόνισε ότι η γραπτή αποτύπωση αυτής της “κοινής βάσης” θα είναι “η ώρα της αλήθειας”, καθώς οι ηγεσίες των κομμάτων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση θα θέσουν κατόπιν το αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών στην κρίση των κομματικών οργάνων, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ξεκινήσουν πλέον οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

SPD Μπόργιανς

“Τα κοινά σημεία έχουν γίνει περισσότερα, οι διαφορές λιγότερες. Αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα να λυθούν, να διευκρινιστούν”, δήλωσε από την πλευρά των Πρασίνων ο γενικός διευθυντής Μίχαελ Κέλνερ.

“Οι μέχρι τώρα συνομιλίες είναι ένα είδος “λυδίας λίθου”, για το εάν οι εταίροι είναι ικανοί να προχωρήσουν μεταξύ τους και να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος», πρόσθεσε ο κ. Βίσινγκ. Περιέγραψε, πάντως, το κλίμα των συνομιλιών ως “ευχάριστο και ουσιαστικό”.

Αναλένα Μπέρμποκ - Πράσινοι
Αναλένα Μπέρμποκ, υποψήφια καγκελάριος με τους Πράσινους

Από την πλευρά του SPD, ο γενικός γραμματέας Λαρς Κλινγκμπάιλ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος και δήλωσε ότι “είναι σαφές ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε” και πρόσθεσε ότι “έπειτα από μιάμιση μέρα είναι βέβαιο ότι μπορούμε από κοινού να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, καθώς η συναίσθηση της κοινής μας ευθύνης έχει μεγαλώσει”.

Μετά τις δηλώσεις στον Τύπο, τα τρία στελέχη επέστρεψαν στη διαπραγμάτευση, η οποία σήμερα επικεντρώνεται κυρίως στα θέματα της Ευρώπης και της μετανάστευσης. Ο τρίτος γύρος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, οπότε και εκφράζεται η ελπίδα ότι θα υπάρξει και αποτέλεσμα, το οποίο θα οδηγεί σε επίσημες συνομιλίες για κυβερνητική συνεργασία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κρίστιαν Λίντνερ
Ο Κρίστιαν Λίντνερ του FDP

Στο περιθώριο των διερευνητικών, η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Αγκνιέστσκα Μπρόυγκερ εξέφρασε την αισιοδοξία της σε ό,τι αφορά την προοπτική σύγκλισης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, αλλά και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.