Γερμανία: Ξεκίνησαν οι τριμερείς συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ξεκίνησαν στη Γερμανία οι τριμερείς συνομιλίες μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD), του Φιλελεύθερου (FDP) και του κόμματος των Πρασίνων για τον σχηματισμό συνασπισμού “φανάρι”, ενώ οι περισσότεροι συμμετέχοντες σιωπούν ή έστω είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους.

Και τα τρία κόμματα είχαν διαβεβαιώσει ότι τώρα το θέμα είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διατήρηση του απορρήτου. Σύμφωνα με την DW, κατά τις συνομιλίες, κόκκινη γραμμή για τους Πράσινους είναι η προστασία του κλίματος, ενώ για τους Φιλελεύθερους η αύξηση των φόρων.

Είναι η πρώτη τριμερής συνάντηση του SPD, των Πρασίνων και του FDP μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές – όλες οι προηγούμενες συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ δύο κομμάτων.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε πρώτος στον εκθεσιακό χώρο «CityCube Berlin», όπου γίνεται η συνάντηση των τριών, είπε φιλικά «καλημέρα», αλλά τίποτα περισσότερο και εισήλθε στο κτίριο.

Όλαφ Σολτς Αναλένα Μπέρμποκ Κρίστιαν Λίντνερ
Από αριστερά: Ο Κρίστιαν Λίντνερ του FDP, η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων και ο Όλαφ Σολτς του SPD

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ μιλώντας με τους ακτιβιστές της Greenpeace οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στον εκθεσιακό χώρο όπου διεξάγονται ο συνομιλίες τους διαβεβαίωνε ότι «το κλίμα σίγουρα θα αποτελέσει θέμα» σήμερα. Οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να σχηματιστεί σύντομα κυβέρνηση, τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Αισιόδοξος δηλώνει ο συμπρόεδρος του SPD, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Άντον Χόφραϊτερ, όταν ρωτήθηκε τι είναι πιο σημαντικό για αυτόν σήμερα απάντησε: «Όλα».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος έφτασε τελευταίος, πήρε επίσης ένα φυλλάδιο της Greenpeace, απηύθυνε έναν απλό χαιρετισμό προς όλες τις κατευθύνσεις και εισήλθε στο κτίριο.

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς ήταν λίγο πιο ομιλητικός. «Έχω ένα καλό προαίσθημα ότι έχουμε κοινές πεποιθήσεις, ότι θέλουμε να ωθήσουμε τη χώρα προς τα μπρος. Και τώρα πρέπει να δούμε εξετάσουμε τα διάφορα θέματα ένα προς ένα και μετά θα δούμε».

«Κάθε μέρα είναι πάντα ξεχωριστή, αυτό κάνει τις μέρες τόσο όμορφες», δήλωσε απλώς ο συμπρόεδρος των Πράσινων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Δεδομένου ότι οι συναντήσεις μέχρι τώρα ονομάζονταν «προκαταρκτικές διερευνητικές», θα ήταν φυσικό να μιλά κάποιος τώρα για «διερευνητικές», αλλά οι συνομιλίες δεν χαρακτηρίζονται ακόμα έτσι. Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να διευκρινισθεί αν θα υπάρξουν διερευνητικές και τότε θα ξεκινήσουν οι πραγματικές διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW, Πηγή φωτό: dpa

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ