Κρίστιαν Λίντνερ (FDP): Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης μετά τις  εκλογές στη Γερμανία.

«Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του.

Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς τη Χριστιανική Ένωση.

Κρίστιαν Λίντνερ FDP

Φιλελεύθεροι (FDP): Οι βασικές θέσεις

Οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι, όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, μπορεί να αποτελέσουν τον ρυθμιστή του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, διατηρούν τη στάση τους υπέρ της οικονομίας της αγοράς, απευθυνόμενοι όπως πάντα στους ψηφοφόρους ανώτερου μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου.

Σε ό,τι αφορά το Κλίμα και την Κινητικότητα, το FDP απορρίπτει την εισαγωγή ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, θέλει περισσότερο ανταγωνισμό στους σιδηροδρόμους και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Θέλει ακόμη περισσότερη απελευθέρωση της αγοράς των ταξί, την κατάργηση του αεροπορικού φόρου και την ενίσχυση της αεροπορικής κυκλοφορίας. Η στρατηγική τους για την κλιματική αλλαγή εστιάζεται κυρίως στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας και στην επένδυση στην έρευνα και στις καινοτομίες που θα δώσουν λύσεις στο μέλλον.

Στο θέμα της Μετανάστευσης, το FDP θέλει εργαζόμενους με εξειδίκευση οι οποίοι έχουν δεχθεί προσφορά εργασίας στην Γερμανία να μπορούν να πάρουν εύκολα την απαιτούμενη άδεια και τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του καναδικού «point system». Ειδικά για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, το FDP θεωρεί ότι θα πρέπει να τους δίδεται προσωρινό άσυλο γρήγορα και με ελάχιστη γραφειοκρατία, αλλά να επιστρέφουν με ανάλογη διαδικασία στην πατρίδα τους όταν το επιτρέψουν και πάλι οι συνθήκες.

Στο Φορολογικό, το FDP θέλει, όπως και η Χριστιανική Ένωση, την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, αλλά και του φόρου στον αφρώδη οίνο και απορρίπτει την επιπλέον φορολόγηση πλούτου και θέλει να μειώσει τη φορολόγηση των εργαζομένων κάτω από το 40%. Αντιτίθεται ταυτόχρονα σε οποιαδήποτε ρύθμιση των ενοικίων. Ο ίδιος ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η απόρριψη της αύξησης της φορολογίας αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του κόμματος σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα.

Στην Κοινωνική Πολιτική, οι Φιλελεύθεροι θέλουν να εισαγάγουν συνταξιοδοτικό σύστημα βασισμένο στο σουηδικό μοντέλο και να επιβάλουν μια πιο γενναιόδωρη πολιτική συμπληρωματικού εισοδήματος για όσους ζουν με επιδόματα.

Στην Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, οι Φιλελεύθεροι ζητούν την επένδυση του 3% του ΑΕΠ στην διεθνή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της αναπτυξιακής βοήθειας και της διπλωματίας. Επικρίνουν την Κίνα και την Ρωσία και ζητούν διαπραγματεύσεις για ασφαλή διατλαντική κυκλοφορία δεδομένων. Θέλουν ακόμη την ακύρωση της παροχής αναπτυξιακής βοήθειας εάν μία χώρα παραβιάζει δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ