Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα στο SPD με 1,5% – Tα σενάρια για κυβερνητικό συνασπισμό

Προβάδισμα με 26% (+5,5 από το 2017) δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταμέτρησης, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά 5% (-4,2).

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP, ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP, ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος, κερδισμένα φαίνονται τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, με το SPD να κερδίζει 4,5% συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2017, ενώ οι Πράσινοι βλέπουν άνοδο 6%.

Βαριές είναι οι απώλειες για την παράταξη της CDU/CSU τη στιγμή που η εποχή της Άνγκελα Μέρκελ φθάνει στο τέλος της. Η παράταξη έχει χάσει σχεδόν 8% από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2017 τα κέρδη και οι απώλειες των κομμάτων διαμορφώνονται, κατά προσέγγιση και με κάθε επιφύλαξη, ως εξής (σε παρένθεση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2017)

+5,5%/ +4,5%   SPD (20,5%)
-7,9%// -8,9%    CDU/CSU (32,9%)
+4,1/ +6,1%      Grüne (8,9%)
+0,3%/ 3,3%     FDP (10,7)
-1,6%/ 1,6%%   AfD (12,6%)
-4,2%/ 4,2%      Die Linke (9,2%)

Όλαφ Σολτς: Το SPD προηγείται και έχουμε εντολή σχηματισμού κβέρνησης

Μετά την ανακοίνωση των exit poll ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι οι πρώτοι αριθμοί δείχνουν την υποστήριξη που έχει το SPD και πως το κόμμα του προηγείται, επομένως έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς “προσπαθήσαμε σ’ αυτήν την κοινωνία να έχουμε περισσότερο σεβασμό μεταξύ όλων μας και καταφέραμε να κάνουμε τον βιομηχανικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το κλίμα.

Είναι οι τρεις στόχοι που πρέπει στο μέλλον να φθάσουμε και να ολοκληρώσουμε. Είναι οι στόχοι για τους οποίους όλοι εμείς πολεμήσαμε” είπε και πρόσθεσε:

“Οι δημοσκοπήσεις ήταν πολύ καλές και σήμερα έχουμε τους πρώτους αριθμούς που δείχνουν ότι η SPD έχει μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο και οδηγούν σε μία εντολή για εμάς να κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε και πολιτικά αυτό θα κάνουμε” υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς.

Άρμιν Λάσετ: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα

Ο Άρμιν Λάσετ, που σύμφωνα με τα exit poll έχει χάσει περίπου 8% της εκλογικής δύναμης συγκριτικά με τα αποτελέσματα του 2017, κάτι που δείχνει ότι τα χριστιανικά κόμματα καταγράφουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους, στις πρώτες του  δηλώσεις τόνισε ότι “δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να είμαιστε κανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των εκλογών”.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επόμενη ημέρα είναι μεγάλη πρόκληση για όλα τα κόμματα ενώ επεσήμανε ότι θα πάει σε τρικομματική κυβέρνηση και θα κάνει τα πάντα για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ουσιαστικά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Άρμιν Λάσετ είπε πως ακόμη και αν -όπως φαίνεται και από τις εκτιμήσεις του αποτελέσματος- το CDU/CSU είναι το δεύτερο κόμμα, θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία “μπόνους εξουσίας”, επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην Άνγκελα Μέρκελ. “Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον”, τόνισε ο Λάσετ.

Κρίστιαν Λίντνερ (FDP): Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ του FDP

Γενικός γραμματέας SPD: Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε

“Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

SPD

Τι θα γίνει με τις μετεκλογικές συμμαχίες

Σε μία μάχη στήθος με στήθος όπως αυτή που είναι σε εξέλιξη και μετατρέπει την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση σε θρίλερ, οι δυνατότητες συνασπισμού παραμένουν ασαφείς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αποτελέσματος, μία επιλογή είναι η συνέχιση του “μεγάλου συνασπισμού” των CDU/CSU και SPD, που κυβερνά τη Γερμανία από το 2013.

Άλλες επιλογές είναι ένας τριπλός συνασπισμός μεταξύ των CDU/CSU, Πρασίνων και FDP.

Εναλλακτικά, το SPD θα μπορούσε να συνεργαστεί αυτό με τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους (FDP).

Γερμανία εκλογές

Η εκλογή νέου καγκελάριου από την Μπούντεσταγκ θα γίνει μόνο όταν σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός. Αυτό θα μπορούσε να πάρει μήνες, όπως γράφει η Deutsche Welle. Στο μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει στην καγκελαρία σε έναν μεταβατικό ρόλο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ