Viral έχει γίνει η γκάφα του Άρμιν Λάσετ ενώ έριχνε την ψήφο του στην κάλπη, για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.
Ο υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας δίπλωσε λανθασμένα την ψήφο του, αποκαλύπτοντας έτσι κατά λάθος ποιον ψήφισε. Ωστόσο, οι αρμόδιοι της εκλογικής επιτροπής είπαν ότι η ψήφος είναι έγκυρη.
“Before leaving the polling booth the voter has to fold the ballot paper in such a way that the markings cannot be seen”
Conservative chancellor candidate @ArminLaschet voting at #btw21: pic.twitter.com/4gQSBJdA47
— Benjamin Alvarez (@BenjAlvarez1) September 26, 2021
Ο Άρμιν Λάσετ, υποψήφιος της CDU, του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εγκαταλείπει την εξουσία 16 χρόνια μετά, προκάλεσε διαμάχη ενώ ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα στη γενέτειρά του, το Άαχεν στη δυτική Γερμανία.
Στις φωτογραφίες που ανέβηκαν στα social media, φαίνεται πως ο συντηρητικός υποψήφιος για την καγκελαρία είχε διπλώσει λανθασμένα την ψήφο του και έτσι αποκάλυψε τι έχει ψηφίσει. Σύμφωνα με την αρμόδια γερμανική επιτροπή, οι ψήφοι πρέπει να είναι έτσι διπλωμένες ώστε να αποκρύβουν τις επιλογές του ψηφοφόρου.
Αντιθέτως, ο Λάσετ είχε διπλώσει λανθασμένα την ψήφο του και έτσι αποκάλυψε ότι έχει ψηφίσει το κόμμα του οποίου ηγείται, κάτι που φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη.
Έγκυρη η ψήφος του Άρμιν Λάσετ
Υπήρξε έντονη διαμάχη προς στιγμήν για την εγκυρότητα της ψήφου του Λάσετ καθώς συνιστά “παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας”, ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, ο τοπικός αξιωματούχος έπρεπε να μην είχε επιτρέψει στον Λάσετ να ρίξει την ψήφο στην κάλπη.
Ωστόσο, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θεώρησε έγκυρη την ψήφο και έθεσε τέλος στο ζήτημα, τονίζοντας ότι ένας “εθνικά γνωστός πολιτικός ψήφισε το δικό του κόμμα, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ότι επηρέασε άλλους ψηφοφόρους”, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη ψήφος δεν θα ακυρωθεί.
Όπως αναφέρθηκε επιπλέον, “αν κάποιος διπλώσει λανθασμένα την ψήφο του, τότε πρέπει να του δώσουν μία καινούργια, αλλά αν η ψήφος είναι ήδη μέσα στην κάλπη τότε δεν μπορούν να την πάρουν πίσω και έτσι θεωρείται έγκυρη”.