Ένα επικίνδυνο συνονθύλευμα ανθρώπων στη Γερμανία, με παράλογες πεποιθήσεις, με επικεφαλής έναν ξεπεσμένο από τον Μεσαίωνα στον 21ο αιώνα πρίγκιπα, που περίμενε να γίνει αυτοκράτορας, είναι το αντικείμενο έρευνας των γερμανικών αρχών, οι οποίες αποφάσισαν χθες να δράσουν, γιατί θεώρησαν ότι η παλαιά οργάνωση που παρακολουθούσαν τουλάχιστον από το 2016 είχε πλέον γιγαντωθεί, και εξοπλιστεί τόσο, που ήταν έτοιμη να ανατρέψει τη Δημοκρατία.
Ο Ερρίκος ο 13ος είναι πράγματι απόγονος μιας παλαιάς οικογένειας που στον 17ο αιώνα βασίλευε στην περιοχή της σημερινής κεντρικής Γερμανίας. Θαυμαστής της μεγάλης αυτοκρατορίας του Κάιζερ, επί χρόνια γαλουχήθηκε με το στερητικό σύνδρομο ότι η γαλαζοαίματη οικογένειά του καταπιέστηκε και αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά την ήττα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Έκτοτε η οικογένεια, αλλά και ο ίδιος τώρα, παρέμειναν καταπιεσμένοι και αποκλεισμένοι από την ηγεσία της Γερμανίας, η οποία προφανώς τους ανήκε κληρονομικώ δικαίω, με βάση την γαλαζοαίματη καταγωγή του.
Πάντως είχε τον τρόπο του. Ζούσε σε μια από τις πιο ακριβές συνοικίες της Φρανκφούρτης και οδηγούσε ένα Audi με προσωποποιημένες πινακίδες κυκλοφορίας. Οι εισαγγελείς είναι ξεκάθαροι. Επεδίωκε την κατάλυση του σύγχρονου κράτους με τη βία και η ομάδα που εργαζόταν υπό την επίβλεψή του είχε αποκτήσει σχεδόν κρατική οργάνωση και ήταν έτοιμη να εγκαταστήσει μία δια της βίας δική της κρατική δομή στην Γερμανία.
Ο πρίγκιπας από τον Μεσαίωνα
Γεννημένος το 1951, ο Heinrich ήταν ένα από τα έξι παιδιά του Heinrich I και της Woizlawa Feodora, του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας Reuss. Τα τέσσερα αδέρφια του ονομάζονταν επίσης Heinrich – όπως και κάθε άλλος άνδρας κληρονόμος της οικογένειας, σύμφωνα με τις ασυνήθιστες παραδόσεις ονοματοδοσίας της δυναστείας, παραδόσεις που είναι φόρος τιμής στον αυτοκράτορα της Αγίας Ρώμης Ερρίκο VI. Πριν από 30 χρόνια ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις που δοκίμασε, ριζοσπαστικοποιήθηκε.
Τις ίδιες απογοητεύσεις δοκίμασαν και οι ακόλουθοί του. Απογοητευμένοι άνθρωποι από πολλά ζητήματα, ένιωσαν την οργή τους να ξεχειλίζει όταν η πανδημία του κορονοϊού έκλεισε τον κόσμο στα σπίτια και τον άφησε να σκέπτεται πόσες από τις αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν μάλλον παράλογες. Βέβαια αυτό δεν ήταν χαρακτηριστικό μόνο της Γερμανίας. Σχεδόν σε όλον τον κόσμο οι άνθρωποι απηύδησαν με τον εγκλεισμό.
Στη Γερμανία η οργή αυτών των ανθρώπων ξεχείλισε τόσο που σκέφτηκαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εισβάλουν στην Βουλή, στα πρότυπα της εισβολής των Αμερικανών στο Καπιτώλιο, με τον Τραμπ να τους ανέχεται τουλάχιστον. Αλλά στη Γερμανία η αστυνομία τους σταμάτησε.
Οι εξελίξεις των τελευταίων δύο ημερών στη Γερμανία προκάλεσαν σοκ σε μια από τις πιο σταθερές δημοκρατίες και τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ακόμα και οι πιο δυσαρεστημένοι Γερμανοί γράφουν στο διαδίκτυο ότι «Η κυβέρνηση που έχουμε δεν είναι ιδανική αλλά μάλλον καλύτερη από ό,τι είχαν σχεδιάσει» οι συλληφθέντες.
Οι θεωρίες συνωμοσίας
Οι εισαγγελείς είπαν ότι η ομάδα εμπνεύστηκε από τις βαθιές θεωρίες συνωμοσίας του γερμανικού Reichsbuerger (Πολίτες του Ράιχ – της Αυτοκρατορίας), από την ακροδεξιά ιδεολογία και τους σύγχρονους θεωρητικούς της συνωμοσίας του βαθέως κράτους, συμπεριλαμβανομένου του QAnon, (οι υποστηρικτές του οποίου ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2021) οι συνωμότες είχαν ως στόχο να οργανώσουν πραξικόπημα στο Βερολίνο.
Οι Πολίτες του Ράιχ δεν αναγνωρίζουν τη σύγχρονη Γερμανία και τα σύνορά της ως νόμιμο κράτος. Μερικοί είναι αφοσιωμένοι στο παλαιό γερμανικό «Ράιχ», υπό μοναρχία, ενώ κάποιοι μοιράζονται επίσης ναζιστικές ιδέες και πιστεύουν ότι η Γερμανία βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή. Δεν αναγνωρίζουν τα επίσημα έγγραφα του γερμανικού κράτους, πολλοί έχουν προσωποποιημένες πινακίδες στα αυτοκίνητά τους, ενώ στα σπίτια τους, τουλάχιστον σε 50 από όσα ερευνήθηκαν βρέθηκαν όπλα. Ένα από αυτά ήταν και το κυνηγετικό περίπτερο ή καταφύγιο, του Ερρίκου, το κάστρο Lobenstein στη Θουριγγία.
Οι Πολίτες του Ράιχ έφτασαν να καλέσουν τους κατοίκους γύρω από το Bad Lobenstein να αλλάξουν τα έγγραφά τους, γιατί δεν ήταν λέει γερμανικά. Θα τους έδιναν κανονικά γερμανικά έγγραφα από την κυβέρνηση του Ερρίκου Ρόις (Reuss). Οι πολίτες ξεσηκώθηκαν τότε, η αστυνομία επενέβη πάλι και συνέχισε να τους παρακολουθεί.
Διαπίστωσε λοιπόν ότι τώρα, οι Πολίτες του Ράιχ σχεδίαζαν να εισβάλουν στη Βουλή, στο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, να συλλάβουν βουλευτές και να τοποθετήσουν τον αριστοκράτη πρίγκιπα Ερρίκο 13ο Ρόις (Heinrich XIII Prinz Reuss) ως ηγέτη ενός νέου κράτους. Η ομάδα σχεδίαζε να δημιουργήσει νέα κυβερνητικά τμήματα και έναν νέο στρατό με μια «εταιρεία προστασίας της πατρίδας» που θα περιλάμβανε μερικά έμπειρα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Μπούντεσβερ.
Ήταν έτοιμοι για δράση
Ο γενικός εισαγγελέας Πίτερ Φρανκ είπε ότι ήταν πεπεισμένος ότι οι ύποπτοι – στους οποίους περιλαμβάνονται άτομα με όπλα και γνώση του τρόπου χρήσης τους – ήταν αποφασισμένοι να δράσουν και ως εκ τούτου αποτελούσαν πραγματική απειλή. Αποπειράθηκαν να πάρουν με το μέρος τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και αποθήκευαν όπλα, είπε ο γενικός εισαγγελέας.
Οι ύποπτοι είχαν επίσης προμηθευτεί εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, και κάποιοι εξασκούνταν στη σκοποβολή, είπε ο Φρανκ. Οι ανακριτές θεωρούν ότι ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν βία. Γι αυτό και επενέβησαν. Η αστυνομία τους παρακολουθούσε, αλλά όπως είπε ο γενικός εισαγγελέας Φρανκ δεν ήταν σαφές ποια συγκεκριμένη ημερομηνία θα γινόταν η επίθεση. Ωστόσο «υπήρξαν συζητήσεις εντός της ομάδας που έδειχναν κάποιους εξωτερικούς λόγους, για τους οποίους έπρεπε να δράσει σύντομα.» «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ομάδα επρόκειτο να χτυπήσει», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να δράσουμε, τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε.
Γιατί τώρα; Τι έκαναν οι προηγούμενοι
Επειδή στην πραγματικότητα η ιστορία των Πολιτών του Ράιχ χρονολογείται από το 1985 και από τότε οι αρχές τους παρακολουθούν, επειδή οι αρχές έπεσαν επάνω τους στο εθνικοσοσιαλιστικό (NSU) με τον νεοναζιστικό πυρήνα το 2011, επειδή το NSU ήταν υπεύθυνο για τον θάνατο εννέα μεταναστών και μιας γυναίκας αστυνομικού, από το 2000 ως το 2007, οι πολίτες θεωρούν ότι κακώς οι αρχές δεν επενέβησαν πολύ νωρίτερα.
Θεωρούν επίσης ότι τα πράγματα άλλαξαν με τον νέο επικεφαλής της ομοσπονδιακής εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών, τον ο Thomas Haldenwang, ο οποίος όταν ανέλαβε επισήμανε με πείσμα τους κινδύνους που ενέχουν η ακροδεξιά και οι θεωρητικοί συνωμοσίας. Ορισμένοι αναλυτές λένε επίσης ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του Καγκελαρίου του Σοσιαλδημοκράτη (SPD) Όλαφ Σολτς, με την υπουργό Εσωτερικών του SPD, Νάνσι Φέιζερ, έχει υιοθετήσει μια πιο ισχυρή προσέγγιση από την κυβέρνηση της συντηρητικής Άνγκελα Μέρκελ.
Έτσι, φτάσαμε στην χθεσινή επιχείρηση σκούπα, η οποία θα συνεχιστεί γιατί η αστυνομία λέει ότι έχει στο στόχαστρό της χιλιάδες μέλη των Πολιτών του Ράιχ και ότι η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει.