Γερμανία: Απαράδεκτη η λύση δύο κρατών στην Κύπρο – Το μήνυμα στην Τουρκία

«Μια λύση δύο κρατών για την Κύπρο δεν είναι αποδεκτή», τόνισε, στη Γερμανία, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κύπριο ομόλογό της Γιαννάκη Κασουλίδη και δήλωσε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια λύση μόνο στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Γεύμα Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ζήτησε δε από την τουρκική πλευρά διάθεση για διάλογο, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών κανόνων, αλλά και αποφυγή κλιμάκωσης κατά την προεκλογική περίοδο. Από την πλευρά του και ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η διχοτόμηση δεν μπορεί να αποτελεί λύση και προειδοποίησε ότι «αν το παρόν στάτους κβο παραμείνει, τότε προχωρούμε προς τη διχοτόμηση», η οποία θα προκαλέσει νέα προβλήματα.

Μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Κασουλίδη, η κυρία Μπέρμποκ διαβεβαίωσε τον συνομιλητή της για τη γερμανική αλληλεγγύη, τόσο σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό – όπου, όπως επισήμανε, η Κύπρος δέχεται, με βάση τον πληθυσμό της, τους περισσότερους αιτούντες άσυλο από κάθε ευρωπαϊκή χώρα -, όσο και στην προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. «Ως χώρα με τη δική της ιστορία διχοτόμησης, μπορούμε να κατανοήσουμε την απογοήτευσή σας για το υφιστάμενο στάτους κβο ίσως κάπως καλύτερα από ό,τι άλλοι λαοί στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπέρμποκ και δήλωσε ότι η Γερμανία στέκει σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Μια λύση μόνο υπάρχει, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση δύο κρατών για την Κύπρο δεν είναι αποδεκτή», υπογράμμισε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον κ. Κασουλίδη, ο οποίος, σημείωσε, έχει προσωπικά προσηλωθεί στην προσπάθεια για την επίτευξη προόδου στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. «Είμαστε στη διάθεσή σου για να σε στηρίξουμε στον διάλογο με τον Βορρά», πρόσθεσε η υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα οι Τουρκοκύπριοι να επιστρέψουν στο πρόγραμμα IMAGINE, στο πλαίσιο του οποίου τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις χιλιάδων μαθητών και των δασκάλων τους, προκειμένου «η πράσινη γραμμή να μην είναι ένα σταθερό τοίχος στο μυαλό των ανθρώπων».

«Δεν μπορεί κανείς να επιλέξει τους γείτονές του. Για αυτό είναι καλό να είστε έτοιμοι και διατεθειμένοι για έναν έντιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Αυτή η εποικοδομητική σχέση είναι σημαντική και για τους επόμενους μήνες. Αυτό περιμένουμε και από τις άλλες γειτονικές χώρες. Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την αποκλιμάκωση», συνέχισε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, με το βλέμμα στις εκλογικές αναμετρήσεις που έπονται, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. «Είναι σημαντικό να ωθήσει κανείς τον διάλογο και να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι από κυπριακής πλευράς πέρασαν αυτά τα μηνύματα, ότι υπάρχει διάθεση για διάλογο και επίλυση, προς όφελος των ανθρώπων, του λαού. Αυτό το λαμβάνουμε υπόψη μας και στις συνομιλίες μας με τους Τούρκους συνομιλητές. Σε περίπτωση διαμάχης, είναι σημαντικό να παραμένει κανείς στον διάλογο και επί της ουσίας έχουμε μία βάση, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μια μονομερής κίνηση η οποία θα παραβίαζε τη διαδικασία, δεν θα ήταν αποδεκτή», ανέφερε.

Το μήνυμα

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει προς την ‘Αγκυρα, η Αναλένα Μπέρμποκ σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη είχε ως αντικείμενο να τονιστεί η συνεργασία  των δύο χωρών και να δημιουργηθεί μια ισχυρή βάση συνεργασίας. «Η βάση συνεργασίας είναι πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και η τήρηση των διεθνών κανόνων», πρόσθεσε.

Η Αναλένα Μπέρμποκ ευχαρίστησε τον κ. Κασουλίδη και για τη συνεισφορά της χώρας του στην υποδοχή προσφύγων. «Η Κύπρος είναι για πολλούς πρόσφυγες η πρώτη σωτήρια στεριά στην οποία φθάνουν», επισήμανε η υπουργός και εξήγησε ότι με κριτήριο τον πληθυσμό, στην Κύπρο υποβάλλονται τα περισσότερα αιτήματα ασύλου από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το 2022 τα αιτήματα υπερέβησαν τις 21.000, αριθμός που θα αναλογούσε σε 1,5 εκατομμύριο στη Γερμανία, εξήγησε. «Η Κύπρος δικαιούται τη γερμανική και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε και έκανε λόγο για το γερμανο-κυπριακό σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό.

Η διχοτόμηση

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης από την πλευρά του τόνισε κατ’ επανάληψη ότι η διχοτόμηση της Κύπρου δεν μπορεί να είναι η λύση στο πολιτικό πρόβλημα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αν παραμείνει το σημερινό στάτους κβο, η Κύπρος οδηγείται σε διχοτόμηση. Κάτι τέτοιο, εκτίμησε, «δεν θα ήταν το τέλος του δρόμου αλλά η απαρχή νέων προβλημάτων». Παρέπεμψε μάλιστα στην περίπτωση Ινδίας – Πακιστάν. «Ο μόνος δρόμος είναι να συμφωνήσουν όλοι στα ψηφίσματα του ΟΗΕ», υπογράμμισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο πλαίσιο της διζωνικής ομοσπονδίας υπάρχει αρκετός χώρος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φόβοι και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων». Σημείωσε πάντως ότι λογικά η όποια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από την ολοκλήρωση της εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την πραγματική προοπτική επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σχεδόν 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ο κ. Κασουλίδης ανέδειξε τη σημασία του ρόλου των Τουρκοκυπρίων. «Στην εξίσωση, όταν μιλάμε για τουρκική πλευρά, ναι μεν η Τουρκία επηρεάζει ή διευθύνει, αλλά υπάρχει και ο παράγων “Τουρκοκύπριοι”. Αν οι Τουρκοκύπριοι δείξουν ότι και αυτοί θέλουν επανένωση και λύση στη βάση της ομοσπονδίας, η Τουρκία θα παροπλιστεί από το να επιμένει σε μια πολιτική αδιέξοδη για το μέλλον το ίδιων των Τουρκοκυπρίων». Δήλωσε μάλιστα ότι υπάρχει «φως στον ορίζοντα» με το αποτέλεσμα των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης στα κατεχόμενα, όπου στους πλέον κρίσιμους δήμους επικράτησε η αντιπολίτευση και οι υποψήφιοι που πιστεύουν σε μια δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ ηττήθηκαν οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από την ‘Αγκυρα. «Αυτό είναι μήνυμα αισιοδοξίας και δεν μας επιτρέπει να παραιτηθούμε από την προσπάθεια να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό», κατέληξε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ