Γερμανία: 92χρονος πρώην Ναζί στο εδώλιο

Γερμανία: 92χρονος πρώην Ναζί στο εδώλιο

Ένας 92χρονος, πρώην μέλος των SS, ο Σιρτ Μπρούινς, θα εμφανιστεί σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου στην πόλη Χάγκεν της Γερμανίας κατηγορούμενος για τον φόνο, το 1944, ενός μέλους της ολλανδικής αντίστασης.

Ο γεννημένος στην Ολλανδία Μπρούινς καταδικάστηκε ερήμην από ολλανδικό δικαστήριο το 1949 για τον φόνο του Αλντερτ Κλας Ντικέμα, το 1944, έξω από την πόλη Απίνγκενταμ, αλλά ποτέ δεν εξέτισε ποινή επειδή επικαλέστηκε την γερμανική του ιθαγένεια κι έτσι δεν μπορούσε να εκδοθεί.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η δίκη του Μπρούινς θα είναι μάλλον η τελευταία από τις τάξεις των Ναζιστών. Πέρυσι, ο γεννημένος στην Ουκρανία Τζον Ντεμιανγιούκ πέθανε σε ηλικία 91 ετών, μόλις δέκα μήνες μετά την καταδίκη του για τη συμμετοχή του στην εκτέλεση 28.060 ανθρώπων -κυρίως Εβραίων- στο ναζιστικό στρατόπεδο Σόμπιμπορ στην κατεχόμενη Πολωνία, το 1943.

Ο Μπρούινς κατηγορείται ότι υπηρέτησε εθελοντικά στις δυνάμεις Waffen SS, τον στρατιωτικό βραχίονα του ναζιστικού κόμματος, στη συνέχεια μετατέθηκε στην γερμανική συνοριακή αστυνομία και ήταν ένας από τους δύο δράστες της δολοφονίας του Ντικέμα στις 22 Σεπτεμβρίου του 1944.

Μετά την διαπίστωση ότι είχε αλλάξει το όνομά του και ότι εργαζόταν στην Γερμανία, γερμανικό δικαστήριο τον καταδίκασε το 1980 σε επταετή ποινή κάθειρξης για συνέργεια σε δύο άλλες δολοφονίες, δύο εβραίων αδελφών.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι δύο δράστες πυροβόλησαν το θύμα πισώπλατα χωρίς προειδοποίηση και στη συνέχεια είπαν ότι ενώ του ζήτησαν να σταματήσει εκείνος δεν το έπραξε. Ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Μπρούινς, ποινή που στη συνέχεια μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ο συγκατηγορούμενός του έχει φύγει από τη ζωή.

Το δικαστήριο του Χάγκεν θα εκδικάσει την υπόθεση με αργούς ρυθμούς–με καθημερινές ακροαματικές διαδικασίες διάρκειας τριών ωρών–εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας του Μπρούινς και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Ήδη έχουν προγραμματιστεί περίπου 11 ακροαματικές διαδικασίες μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ