Γαλλία: Με κοινό πρόγραμμα τα αριστερά κόμματα στις εκλογές

Στη δίνη πολιτικής αστάθειας κλυδωνίζεται η Γαλλία, λίγα 24ωρα μετά την ήττα Μακρόν στις ευρωεκλογές και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Τη συγκρότηση «Λαϊκού Μετώπου» ανακοίνωσαν κόμματα της γαλλικής Αριστεράς, διακηρύσσοντας ότι θα αντιμετωπίσουν την «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν.

«Μια νέα σελίδα στην ιστορία της Γαλλίας γράφτηκε με αυτό το νέο Λαϊκό Μέτωπο!», αναφέρει κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους των κομμάτων. «Ξεκινάμε τώρα την προεκλογική μας εκστρατεία – με στόχο τη νίκη!», δήλωσε ο Φρανσουά Ρουφέν, από το ακροαριστερό κόμμα (LFI), στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ολάντ: Υπέρ της εκλογικής σύμπραξης των κομμάτων της Αριστεράς

Την επίτευξη της συμφωνίας χαιρέτησε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό εξέφρασε την διαφωνία του ως προς την χρονική συγκυρία που επέλεξε ο πρόεδρος Μακρόν για να διαλύσει την γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Τόνισε, όμως, πώς με δεδομένο ότι ποτέ η άκρα Δεξιά δεν είχε φτάσει τόσο κοντά στην κατάληψη της εξουσίας, εναπόκειται στην Αριστερά να αναλάβει τις ευθύνες της και να προτείνει στο γαλλικό λαό ένα αξιόπιστο πρόγραμμα.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι είχε προβληματισμούς και διαφωνίες αναφορικά με την σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς. Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες στιγμές που η υπέρβαση των όποιων προβληματισμών και διαφωνιών είναι επιβεβλημένη.

Ερωτηθείς αν θα ενδιαφερόταν ο ίδιος να αναλάβει την πρωθυπουργία μετά τις βουλευτικές εκλογές, ανέφερε ότι στην παρούσα φάση της ιστορίας της Γαλλίας αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η πορεία προσώπων αλλά η πορεία της ίδιας της χώρας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στον χώρο της Αριστεράς υπάρχουν πολλά πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν την πρωθυπουργία.

Τέλος ο πρόεδρος Ολάντ ανέφερε ότι η σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι στις εκλογικές περιφέρειες που ο υποψήφιος της δεν θα είναι παρών στον δεύτερο γύρο, θα ψηφίσει οποιονδήποτε αντίπαλο του ακροδεξιού υποψηφίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ