Φόβοι για πόλεμο διαρκείας: Τα σενάρια τρόμου στην Μέση Ανατολή και οι άκαρπες διπλωματικές πρωτοβουλίες

Αποφασισμένο το Ισραήλ να εξουδετερώσει τη Χαμάς. Πώς προετοιμάζονται οι δυνάμεις του για τις χερσαίες επιχειρήσεις. Αποστολή στο νότιο Ισραήλ: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για ειρήνευση», δηλώνει στην «R» υψηλόβαθμο στέλεχος του ισραηλινού ΥΠΕΞ.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ, Θ. ΤΣΙΤΣΑ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, ΕΥ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Σύνοδος που είχε συγκαλέσει την περασμένη Κυριακή η αιγυπτιακή κυβέρνηση στο Κάιρο και στην οποία συμμετείχαν 18 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, αλλά όχι το Ισραήλ, δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία. Στον ΟΗΕ, ένα ψήφισμα για διακοπή των εχθροπραξιών ώστε να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα «σκόνταψε» στο βέτο των ΗΠΑ. Ηδη, πριν από λίγες ημέρες είχε αποτύχει η διπλωματική προσπάθεια του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή λόγω της έκρηξης στο νοσοκομείο στη Γάζα. Ο μόνος που συνεχίζει να προσπαθεί, όπως δήλωσε την Τετάρτη, είναι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Στους διπλωματικούς κύκλους εντείνεται η ανησυχία πως αυτός ο πόλεμος θα έχει μεγάλη διάρκεια. Οι δηλώσεις που έκανε ο Μπένι Γκαντζ, πολιτικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου που συμμετέχει στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στο Ισραήλ, χτύπησαν «καμπανάκι». Ο Γκαντζ έκανε λόγο για μια επιχείρηση μακράς διαρκείας, με τη χερσαία εισβολή στη Γάζα να είναι μόνο ένα μέρος, η οποία θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πηγές από το Ισραήλ, με τις οποίες συνομίλησε η Realnews, υπογράμμιζαν την αποφασιστικότητα όσον αφορά τη χερσαία επιχείρηση, ωστόσο τόνιζαν ταυτόχρονα ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει όποτε και όταν το αποφασίσει. «Δεν δεσμευόμαστε από χρονοδιαγράμματα», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Διαφορετικές απόψεις

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε σχέση με τη χερσαία επιχείρηση (σε τέτοιο βαθμό, ώστε μέσα στην εβδομάδα υπήρξε κυβερνητική διαρροή στο Τελ Αβίβ ότι «ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός του Επιτελείου συνεργάζονται αρμονικά»). Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να καθυστερήσει, ώστε να απελευθερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους 224 ομήρους. Παρά ταύτα, όμως, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θα μπορέσει να αποφύγει κάποιας μορφής χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Η πίεση της κοινής γνώμης για «να τελειώνουμε με τη Χαμάς» είναι τεράστια και το εσωτερικό μέτωπο είναι ενιαίο. Είναι αξιοσημείωτο πως ακόμα και οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι σπεύδουν να καταταγούν στον στρατό, αψηφώντας έτσι τις επιταγές των θρησκευτικών τους ηγετών. Το πώς θα μοιάζουν, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, οι πρωτοβουλίες του ισραηλινού στρατού το έδειξε η καταδρομική επιχείρηση τη νύχτα της Τετάρτης στη Γάζα, όπου μια θωρακισμένη ταξιαρχία μπήκε στην πόλη, κατέστρεψε υποδομές και αμυντικές θέσεις, συνέλαβε 60 άτομα και επέστρεψε στο Ισραήλ. Η επιχείρηση έγινε νύχτα γιατί ο ισραηλινός στρατός και η αεροπορία έχουν το πλεονέκτημα, καθώς έχουν εκπαιδευτεί και εφοδιαστεί για να διεξάγουν νυχτερινές επιχειρήσεις.

Δύναμη πυρός

Τέτοιες καταδρομικές επιχειρήσεις αποσκοπούν στο να ηθικό των μαχητών της Χαμάς, αλλά και να αποσπάσουν νέες και επίκαιρες πληροφορίες για το είδος της αντίστασης που θα πρέπει να περιμένουν οι Ισραηλινοί σε μια χερσαία εισβολή, ενώ, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον. Αυτό που απασχολεί τους Ισραηλινούς είναι το ενδεχόμενο οι σποραδικές και ελεγχόμενες συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα του Λιβάνου να αποκτήσουν δυναμική πολέμου. Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν πως αυτή η σύγκρουση δεν θα είναι εύκολη, καθώς η Χεζμπολάχ είναι ισχυρή όσον αφορά τη δύναμη πυρός, ενώ έχει και μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θεωρούν ωστόσο ότι ο ισραηλινός στρατός θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει. Μεγαλύτερο πρόβλημα για το Ισραήλ αποτελεί ο φόρος αίματος που καλούνται να πληρώσουν οι άμαχοι στη Γάζα από τους βομβαρδισμούς θέσεων της Χαμάς (ήδη οι παλαιστινιακές πηγές της Χαμάς αναφέρουν ότι στη Γάζα υπάρχουν ήδη 7.000 νεκροί), κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κοινή γνώμη στις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, πάντως, οι Ισραηλινοί δεν έχουν καμία αμφιβολία, αφού θεωρούν ότι μέσω αυτής οι Αμερικανοί στέλνουν το μήνυμα και σε άλλους συμμάχους τους στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, ότι είναι παρόντες και πως στηρίζουν τους φίλους τους.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και προσπαθεί να διατηρεί ανοιχτούς δίαυλους με όλες τις πλευρές, ώστε να συμβάλει, με την πρώτη ευκαιρία, στην εκτόνωση της κρίσης. Μετά τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη του Καΐρου και την επίσκεψη στο Ισραήλ την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά την Παρασκευή το απόγευμα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο» και προσέθεσε ότι θα πρέπει να ανοίξουν διάδρομοι ώστε να περάσει βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα και να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να μην «επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή». Επανέλαβε, τέλος, ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μια λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα, γιατί μόνο, τελικά, μια πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Από ισορροπιστής ξανά αντιδυτικός!

Η εμπρηστική ρητορική εναντίον του Ισραήλ και η συμπάθεια προς τη Χαμάς έχουν κάνει ιδιαίτερα καχύποπτους τους νατοϊκούς εταίρους του Τούρκου Προέδρου

Στα όριά της έχει φτάσει η διγλωσσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ε.Ε. και στη Δύση, όπως έχει γίνει σαφές από τη στάση του στο ζήτημα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς. Και μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να επιχείρησε με την υπογραφή του στο αίτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ να κατευνάσει τους δυτικούς, ωστόσο η αποκάλυψη ότι η ηγεσία της Χαμάς βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη την ημέρα της εισβολής έχει κάνει ιδιαίτερα καχύποπτους τους νατοϊκούς του εταίρους.

Στην αρχή του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο Ερντογάν επιδίωξε να εμφανιστεί ως μεσολαβητής για την ειρήνη, άλλαξε όμως θέση στην πορεία υπό την πίεση της κοινής γνώμης και των κυβερνητικών του εταίρων και τώρα τάσσεται σαφώς υπέρ της Χαμάς, έχοντας υιοθετήσει μια σκληρή αντιδυτική ρητορική. Η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, ενώ οι προσπάθειές της να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη διένεξη στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον εθνικιστή εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, την περασμένη Τετάρτη, ο Ερντογάν επανήλθε στη γνωστή επιθετική ρητορική κατά του Ισραήλ και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στη Χαμάς, κάνοντας λόγο για «μουτζαχεντίν», δηλαδή για «ιερούς πολεμιστές», λέγοντας ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Στην ίδια ομιλία του, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις με το Ισραήλ, τουλάχιστον για όσο διαρκεί η εμπόλεμη κατάσταση.

Έτσι, 20 ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στη Γάζα και ενώ ο Ερντογάν προσπαθούσε να ακροβατήσει σε διπλό ταμπλό, επέλεξε την πλευρά της Χαμάς.

Συνομιλητές της Realnews στην Τουρκία εκτιμούν ότι η υπόθεση της Παλαιστίνης έχει λάβει μια πολύ ισχυρή συναισθηματική διάσταση για το μεγαλύτερο τμήμα της τουρκικής κοινωνίας, με μια σύγκλιση ισλαμιστών και εθνικιστών. Η συναισθηματική αυτή διάσταση συνδυάζει το Ισλάμ και τη λαϊκή αίσθηση ότι το Ισραήλ και η Δύση «επιτίθενται» στους μουσουλμάνους με και το νεο-οθωμανικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία πρέπει να είναι παρούσα στην περιοχή, καθώς η Παλαιστίνη ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο εθνικιστής Ντ. Μπαχτσελί πιέζει αφόρητα, κάνοντας λόγο ακόμα και για επέμβαση της Τουρκίας στην περιοχή, τόσο τον Ερντογάν όσο και την αντιπολίτευση, τμήμα της οποίας έχει συνταχθεί μαζί του, προς μια μετωπική σύγκρουση με τη Δύση με αφορμή το Μεσανατολικό.

Έτσι, σε αντίθεση με την Ουκρανία, όπου ο Ερντογάν δεν κατάφερε μεν να διαδραματίσει τον διαμεσολαβητικό ρόλο που επιθυμούσε, αλλά μπόρεσε να κρατήσει αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, στο Μεσανατολικό φαίνεται να είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει τους ακραίους της τουρκικής κοινής γνώμης. Και αυτό παρότι, όπως δείχνουν ορισμένες έγκριτες δημοσκοπήσεις, ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας θέλει η Τουρκία να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll, η ουδετερότητα της Τουρκίας έχει την πιο ισχυρή δυναμική στην κοινή γνώμη. Το 34,5% πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη, το 26,4% ότι πρέπει να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής, το 18,1% πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να υποστηρίξει την παλαιστινιακή υπόθεση, αλλά να διατηρήσει μια απόσταση από τη Χαμάς, ενώ μόνο το 11,3% πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηρίξει τη Χαμάς. «Ο Ερντογάν δεν βρήκε θέση στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και επέστρεψε πάλι στις κερκίδες», σχολίασε σε τουρκικό ιστότοπο η βετεράνος διπλωματική συντάκτρια Μπαρτσίν Γινάντς, αποτυπώνοντας με ακρίβεια την κατάσταση στην οποία έχει σήμερα περιέλθει η Αγκυρα. Οσο πλησιάζει μια χερσαία εισβολή μεγάλης κλίμακας στη Γάζα, τόσο τα περιθώρια θα στενεύουν απελπιστικά για τον Ερντογάν, καθώς μετά τις τελευταίες του εμπρηστικές δηλώσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει πίσω, σύμφωνα με Τούρκους και ξένους αναλυτές.

«Ο Ερντογάν μπορεί ακόμη και να αποφασίσει να εγκαταλείψει την προσέγγιση με το Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε το 2022 μετά από περισσότερα από 10 χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», είχε ήδη προβλέψει ο Ιταλός αναλυτής Βολφάνγκο Πίκολι στο Reuters, λίγες ημέρες πριν από τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Η τουρκική αντιπολίτευση έχει επί της ουσίας συνταχθεί με τον Ερντογάν, καθώς έχει υιοθετήσει μια ιδιαίτερα έντονη αντιισραηλινή ρητορική, αλλά εξακολουθεί να κατηγορεί τον Τούρκο Πρόεδρο ότι με τη στάση του έχει απομονώσει την Τουρκία. Οπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Ερντογάν απέτυχε να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, γιατί δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ούτε στους Παλαιστινίους.

Οι ακροβασίες του Ερντογάν έχουν καταστήσει την Τουρκία εντελώς αβέβαιο εταίρο, όπως εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που θεωρούν ότι ούτε η υπογραφή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Τούρκο Πρόεδρο ούτε και οι διαρροές της τουρκικής κυβέρνησης ότι ζήτησε από τα στελέχη της Χαμάς που βρίσκονται στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα πείθουν τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς συνομιλητές του. Ο Ερντογάν πράγματι υπέγραψε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά την παρέπεμψε στην Εθνοσυνέλευση για επικύρωση, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οι πληροφορίες για απομάκρυνση των στελεχών της Χαμάς από την Τουρκία παραμένουν συγκεχυμένες, ενώ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν τις διέψευσε με ανάρτησή του στα social media, η οποία μάλιστα ήταν μόνο στα αραβικά.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Οργή και εκνευρισμός στις ΗΠΑ

Η Τουρκία έχει μπει στο μικροσκόπιο της Ουάσιγκτον αναφορικά με τη σχέση που έχει με τη Χαμάς και τη στήριξη που της έχει προσφέρει

Δυσφορία και εκνευρισμό προκαλεί στην κυβέρνηση Μπάιντεν η πολιτική εξισορρόπησης που προσπαθεί να ακολουθήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στη Χαμάς και στη Δύση, μετά την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Τουρκία έχει μπει στο μικροσκόπιο της Ουάσιγκτον αναφορικά με τη σχέση που έχει με τη Χαμάς και τη στήριξη που της έχει προσφέρει. Σε αντίθεση με τις περισσότερες δυτικές χώρες, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Οι δεσμοί μεταξύ του τουρκικού και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σφυρηλατήθηκαν τη δεκαετία του ’70, μέσω του Nετσμετίν Ερμπακάν, ενός από τους πολιτικούς «πατέρες» του σημερινού Προέδρου, Οι καιροί, όμως, αλλάζουν και η Τουρκία, απομονωμένη και οικονομικά αποδυναμωμένη, φαινόταν να στρέφεται τους τελευταίους μήνες διπλωματικά προς τους γείτονές της, ιδίως προς το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κρατά αποστάσεις από τον Eρντογάν, του έχει καταστήσει σαφές ότι θα ήταν πρόθυμος να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, εάν η χώρα επικύρωνε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Την περασμένη Δευτέρα, ο Ερντογάν κατέθεσε επίσημα στο τουρκικό Κοινοβούλιο το πρωτόκολλο ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, αλλά λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει το «παρών» σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο για τη Γάζα στην Κωνσταντινούπολη.

Αίφνης, την περασμένη Τετάρτη, ο Ερντογάν ακύρωσε όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια του στο Ισραήλ και χαρακτήρισε τη Χαμάς «απελευθερωτική οργάνωση που προστατεύει τα εδάφη της». Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνέχεια στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και στη συνάντησή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. «Εδωσα τα χέρια με αυτόν τον άνθρωπο, είχαμε καλές προθέσεις, αλλά μας εξαπάτησε. Οι σχέσεις θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, αλλά αυτό δεν θα συμβεί πια, δυστυχώς», δήλωσε, για να επιτεθεί εν συνεχεία «στις δυτικές δυνάμεις», σημειώνοντας: «Το γεγονός ότι αυτοί που κινητοποίησαν τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας δεν μίλησαν κατά των σφαγών στη Γάζα είναι το πιο κραυγαλέο δείγμα της υποκρισίας τους».

Η δημόσια αποκήρυξη του Ισραήλ από τον Ερντογάν δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο συγχρονισμό με την καταγγελτική επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν μια ομάδα Αμερικανών βουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν οι ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσει να στηρίζει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς. Στην επιστολή τους οι βουλευτές περιγράφουν τη διπλωματική, πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη που η Αγκυρα έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια στη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν το ηθικό αλλά και το στρατηγικό καθήκον να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να αποκόψουν την τρομοκρατική οργάνωση από τις βασικές πηγές ενίσχυσής της. Οι Αμερικανοί νομοθέτες πιστεύουν ότι είναι ασυγχώρητο για μια νατοϊκή χώρα να μην ευθυγραμμίζεται σε ένα τόσο σοβαρό θέμα με τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, προτρέποντας έτσι τον Αντονι Μπλίνκεν να απαιτήσει από την Τουρκία να ενεργήσει άμεσα και χωρίς αστερίσκους κατά της Χαμάς.

Η στενή σχέση Τουρκίας με τη Χαμάς είναι οφθαλμοφανής. Η οργάνωση διατηρεί γραφεία στη χώρα, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της, τα οποία έχουν συναντηθεί και με τον ίδιο τον Eρντογάν, έχουν αποκτήσει τουρκικό διαβατήριο και ταξιδεύουν ανενόχλητα. Επίσης, η Τουρκία φαίνεται πως εξοπλίζει τη Χαμάς, καθώς τον περασμένο Ιούλιο οι ισραηλινές Αρχές ανακοίνωσαν ότι κατάσχεσαν 16 τόνους εκρηκτικών υλών τουρκικής προέλευσης, οι οποίες προορίζονταν για τη Γάζα και την κατασκευή ρουκετών. Oλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις υποστήριξης της Χαμάς και των Παλαιστινίων στην Τουρκία, οι οποίες είχαν την έγκριση των κρατικών Αρχών. Στο πλαίσιο αυτών των συγκεντρώσεων, εκτοξεύθηκαν απειλές και κατά των ΗΠΑ.

Αρχικά, ο Ερντογάν προσπάθησε να εμφανιστεί προσεκτικός σε σχέση με την υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης, αποφεύγοντας παράλληλα να βλάψει τις σχέσεις του με τις ισραηλινές Αρχές, με τις οποίες η Τουρκία ξεκίνησε μια διαδικασία εξομάλυνσης μόλις πριν από λίγους μήνες. Αυτό, όμως, άλλαξε μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος ύψωσε τη φωνή του, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό για την τραγωδία και κηρύσσοντας τριήμερο πένθος σε ολόκληρη τη χώρα.

Το προσεχές διάστημα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αναμένεται να εντείνουν την πίεση προς τον Eρντογάν, ώστε να διακόψει τους δεσμούς του με τη Χαμάς. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν πρόκειται να γίνει, αφού ο Eρντογάν δεν θα καταδικάσει ούτε τις θηριωδίες που διέπραξε η οργάνωση στο έδαφος του Ισραήλ. Ο λόγος είναι απλός. Ο Τούρκος Πρόεδρος βλέπει με συμπάθεια τον αγώνα της Χαμάς. Σε ένα tweet που απέστειλε, απευθυνόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Nετανιάχου, το 2018, ο Eρντογάν έγραψε: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι τρομοκράτες. Είναι ένα κίνημα αντίστασης, το οποίο υπερασπίζεται την παλαιστινιακή πατρίδα ενάντια σε μια δύναμη κατοχής». Αυτή η θέση περιγράφει το πώς οι Τούρκοι ισλαμιστές αντιλαμβάνονται την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος διακατεχόταν από αντισημιτικές και αντιισραηλινές απόψεις πριν ακόμη αναλάβει πρωθυπουργός στη χώρα του. Με αποκορύφωμα το περιστατικό του «Mavi Marmara», οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ διαταράχθηκαν σε βαθμό που να μη θυμίζουν σε τίποτα την παλαιότερη περίοδο των ιδιαίτερα στενών διμερών σχέσεων τόσο σε διακρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Η στάση αυτή της Τουρκίας και η σχέση της με τη Χαμάς καθιστούν την πρόταση του Ερντογάν για την ίδρυση μιας «ανεξάρτητης Παλαιστίνης» και για μια διάσκεψη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, προτείνοντας η Τουρκία να ενεργήσει ως «εγγυητής» οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας, μη σοβαρή.

Χαράσσοντας μια τέτοια πορεία, ο Eρντογάν για άλλη μια φορά ενεργεί με τρόπο που επιβεβαιώνει τις βαθύτερες υποψίες της Ουάσιγκτον για τις αληθινές του προθέσεις. Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ μέσω των διπλωματικών προσπαθειών του υπουργού Εξωτερικών Aντ. Μπλίνκεν, ο μόνος σταθμός που έλειψε από την περιοδεία του στην περιοχή είναι η Αγκυρα.

Η Ε.Ε. πάλι πίσω από τις εξελίξεις

Οι Βρυξέλλες αποτυγχάνουν να διαδραματίσουν ρόλο «ήπιας ισχύος» στο Μεσανατολικό, την ώρα που ο πόλεμος δοκιμάζει τη συνοχή των χωρών-μελών αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών

Για ιστορική γεωπολιτική πρόκληση αλλά και για εγγενή αδυναμία της Ε.Ε. να τη διαχειριστεί κάνουν λόγο στις Βρυξέλλες, καθώς η Ενωση αποτυγχάνει να διαδραματίσει ρόλο «ήπιας ισχύος» στο Μεσανατολικό, ενώ την ίδια ώρα η κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους δοκιμάζει τη συνοχή των χωρών-μελών αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών. Χωρίς κοινή φωνή, με μια εικόνα ότι στηρίζει άνευ όρων το Ισραήλ και με πολύ αργά αντανακλαστικά, η Ε.Ε. φαίνεται πως έχασε τη μάχη της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς της ως διεθνούς παράγοντα. Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν πολλές ημέρες και πολλές προσπάθειες ώστε οι 27 ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης να συμφωνήσουν σε μια φράση που να ζητά να φτάσει η βοήθεια στη Γάζα σε όσους έχουν ανάγκη «μέσω όλων των αναγκαίων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των παύσεων (σ.σ.: των βομβαρδισμών) για τις ανθρωπιστικές ανάγκες». Τον ρυθμό της ασυνεννοησίας έδωσε πρώτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όχι μόνο εξέφρασε άνευ προϋποθέσεων στήριξη στο Τελ Αβίβ από την πρώτη στιγμή, αλλά όξυνε και το κλίμα στους κόλπους της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών θεσμών με την επίσκεψή της στο Ισραήλ.

Η επίσκεψη προκάλεσε έντονη δυσφορία σε χώρες-μέλη που θεώρησαν ότι η πρόεδρος της Κομισιόν δεν μπορεί να μιλά στο όνομα της Ε.Ε. και ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει συνεννοηθεί με τις χώρες-μέλη πριν αποφασίσει να επισκεφθεί το Ισραήλ. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κινήθηκε «από κεκτημένη ταχύτητα», καθώς η Κομισιόν και η ίδια είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, κυρίως λόγω της διάστασης των κυρώσεων που η Ε.Ε. επέβαλε εις βάρος της Μόσχας. Η πρόεδρος της Κομισιόν θεώρησε προφανώς δεδομένο ότι θα μπορούσε να κινηθεί με την ίδια άνεση και στο Μεσανατολικό, χωρίς ωστόσο να λάβει υπ’ όψιν ούτε τους θεσμικούς ρόλους ούτε -κυρίως- την πολυπλοκότητα της κατάστασης στην περιοχή, όπως εκτιμούν διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. Η δυσφορία που προκάλεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε χώρες-μέλη, που την κατηγόρησαν ότι μιλά εκ μέρους τους, ενώ, θεσμικά, εκ μέρους των χωρών-μελών πρέπει να μιλά ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ, οξύνθηκε από την αδυναμία της να κρατήσει τις απαραίτητες αποστάσεις. Στις Βρυξέλλες αλλά και σε ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης γίνεται λόγος για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» καθώς, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε κατηγορήσει την Ρωσία για βομβαρδισμούς σε πολιτικές δομές και εναντίον αμάχων, δεν έκανε το ίδιο απέναντι στο Ισραήλ. Την ώρα που η πρόεδρος της Κομισιόν επέμενε στη μονόπλευρη αυτή στάση υπέρ του Ισραήλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ προσπαθούσε να διατυπώσει μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση, κάτι που προσπάθησε να κάνει και ο Σ. Μισέλ.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Πρωτοβουλία 842 στελεχών

Το πόσο βαρύ είναι το κλίμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς φάνηκε και από την πρωτοφανή πρωτοβουλία 842 στελεχών των ευρωπαϊκών θεσμών να στείλουν επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία εκφράζουν τη δυσφορία τους για το ότι η Κομισιόν δίνει «ένα ελεύθερο χέρι στην επιτάχυνση και στη νομιμότητα ενός εγκλήματος πολέμου» στη Γάζα, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο. «Μας λυπεί η επίδειξη διπλών προτύπων που θεωρεί τον αποκλεισμό (νερού και καυσίμων) που εφαρμόζει η Ρωσία στον ουκρανικό λαό ως πράξη τρομοκρατίας, ενώ η πανομοιότυπη πράξη του Ισραήλ κατά του λαού της Γάζας αγνοείται πλήρως», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα, στους κόλπους των κρατών-μελών επικρατεί πλήρης σύγχυση, καθώς ορισμένες χώρες προχώρησαν σε μονομερείς επισκέψεις στο Τελ Αβίβ προκειμένου να στηρίξουν το Ισραήλ, χωρίς να έχει προϋπάρξει συνεννόηση για εξεύρεση κοινής γραμμής. Η Ε.Ε., ως σύνολο, αδυνατεί να βρει έστω και τον χαμηλότερο βαθμό συνεννόησης και, όπως λένε σκωπτικά διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, ακόμα και αν βρεθεί ένας κοινός τόπος, είναι πια πολύ αργά για να αποκατασταθεί το καίριο πλήγμα που έχει δεχθεί η Ενωση στα μάτια τόσο της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης όσο τρίτων χωρών. Το πόσο η Ε.Ε. έμεινε πίσω στις εξελίξεις και το πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα που έχει δεχθεί η αξιοπιστία της αλλά και η γεωπολιτική της βαρύτητα φάνηκαν ακόμα πιο πολύ ύστερα από τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, τονίζοντας την ανάγκη για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Ο Αντ. Γκουτέρες έκανε επίσης λόγο για «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» και είπε ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό», προκαλώντας την μήνιν του Ισραήλ, που ζήτησε την παραίτησή του. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το «Politico», ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ε.Ε. στήριξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκτιμώντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να ακολουθήσει την ηγεσία της προέδρου της Κομισιόν.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για ειρήνευση»

Ο διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ δηλώνει στην «R» πως ο πόλεμος με τη Χαμάς είναι ολοκληρωτικός

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση προς το παρόν για ειρήνευση. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη όταν η Χαμάς το μόνο που κάνει είναι να δολοφονεί, να βιάζει, να σκοτώνει κόσμο. Προς το παρόν, είμαστε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χαμάς». Με αυτές τις δηλώσεις στη Realnews, ο Εμάνουελ Νασόν, γενικός διευθυντής Διεθνούς Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραηλ, έδωσε το στίγμα της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί μετά το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου.

Τον συναντήσαμε στη Σντερότ, την πόλη-φάντασμα που βρίσκεται μόλις 840 μέτρα από τη Γάζα και έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους της. Αναπόφευκτα, η επόμενη ερώτηση αφορούσε τους περίπου 220 ομήρους και την έμφαση που δόθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας για την απελευθέρωση 50 εξ αυτών που έχουν διπλή υπηκοότητα. «Δεν πρόκειται να κάνουμε διακρίσεις στους ομήρους. Υπάρχει δουλειά που γίνεται από την κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε να κάνουμε καμία επιπλέον δήλωση», ανέφερε. Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Τρίτη έκανε λόγο για την αλληλεγγύη της Ελλάδας ως μέρος της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Είναι δεδομένη η διεθνής αλληλεγγύη και η Ελλάδα είναι ένας πολύ καλός φίλος και σύμμαχος του Ισραήλ. Αυτό που πρέπει να καταλάβει η κοινή γνώμη είναι ότι είναι ένας πόλεμος μεταξύ του φωτός και του σκότους», επεσήμανε ο κ. Νασόν.

Ανησυχία για γενίκευση

Ολόκληρος ο πλανήτης -και ιδιαίτερα η Δύση- παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο Ισραήλ. Η συνάντηση των ηγετών της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και της Ισλαμικής Τζιχάντ προσέθεσε ακόμη ένα λιθαράκι ανησυχίας για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Την εβδομάδα που πέρασε ήταν καθημερινά τα επεισόδια με αντιαρματικές ρουκέτες, πυραύλους και πυροβολισμούς τόσο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο όσο και στη Δυτική Οχθη. Οι ΗΠΑ στέλνουν εσπευσμένα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, που θα αναπτυχθούν στις χώρες του Κόλπου. Η ανησυχία γενίκευσης του πολέμου, με το Ιράν ως υποκινητή της αστάθειας, ολοένα και μεγαλώνει. Ο πλανήτης έχει στραμμένο το βλέμμα του στο Ισραήλ και αυτό φαίνεται και από τους πάνω από χίλιους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή.

Εγχειρίδια τρόμου

Τρία ντοκουμέντα από τη δράση των τρομοκρατών της Χαμάς εντόπισαν και έδωσαν στη δημοσιότητα τα στελέχη του ισραηλινού στρατού (IDF), αποκαλύπτοντας το οργανωμένο σχέδιο που οδήγησε στο μακελειό, μετά το οποίο ξεκίνησε ο πόλεμος. «Οποιος έφερνε όμηρο, δικαιούταν επιχορήγηση: ένα διαμέρισμα και 10.000 δολάρια» ομολόγησαν, όσον αφορά τα κίνητρα που δόθηκαν από την ηγεσία της Χαμάς, έξι τρομοκράτες της οργάνωσης που συνελήφθησαν και περιέγραψαν λεπτομερώς όσα φρικιαστικά διέπραξαν κατά τη σφαγή στο κιμπούτς του Κφαρ Αζά και στις κοντινές περιοχές. Φωτογραφία που κυκλοφόρησε από τον IDF απεικονίζει χειρόγραφο σημείωμα με οδηγίες προς τον τρομοκράτη της Χαμάς: «Να ξέρετε ότι αυτός ο εχθρός σας είναι μια ασθένεια που δεν έχει θεραπεία, παρά μόνο τον αποκεφαλισμό και την εξαγωγή καρδιών και συκωτιών». Δύο εγχειρίδια με οδηγίες που βρέθηκαν στα πτώματα των μελών της Χαμάς, μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, περιγράφουν λεπτομερώς τους διακριτούς ρόλους που είχαν οι ομάδες που πήραν μέρος στο μακελειό. Στο πρώτο περιλαμβάνονται τα επιθετικά σχέδια. Μεταξύ άλλων, σημειωνόταν πως τα μέλη της 1ης Ταξιαρχίας θα επιτεθούν στο κιμπούτς του Σαάντ και θα σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους, ενώ ταυτόχρονα θα πάρουν τον έλεγχο του δρόμου «232». Είχαν χαρτογραφημένες όλες τις πύλες και τα μέρη όπου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας. Υπήρχαν σαφείς οδηγίες με τα σημεία στα οποία θα γινόταν η εισβολή στον φράχτη και μετά οι διαδρομές που θα ακολουθούσαν, που τις είχαν αριθμήσει ως 55, 56 και 57.

Τέλος, υπήρχαν τα σημεία συνάντησης των ταγμάτων του θανάτου που θα έκαναν τον απολογισμό των δράσεων και θα ανασυντάσσονταν για τη συνέχεια. Στο δεύτερο εγχειρίδιο αναγράφονται λεπτομερώς οδηγίες για τον χειρισμό των ομήρων. Αυτός ήταν ρόλος της άλλης ομάδας. Οταν η πρώτη ολοκλήρωνε τα σχέδια εκκαθάρισης, μέλη της δεύτερης έδεναν τα χέρια των ομήρων με πλαστικά δεματικά και τους οδηγούσαν στα σημεία συνάντησης. Από εκεί τους φόρτωναν σε αυτοκίνητα.

Οι οδηγίες ήταν σαφείς:

  • Σκοτώστε όποιον αποτελεί απειλή.
  • Δημιουργήστε χάος χρησιμοποιώντας καπνογόνα και χειροβομβίδες και σκοτώστε τουλάχιστον έναν από κάθε σπίτι.
  • Σφραγίστε τις εξόδους κάθε περιοχής.
  • Βάλτε βόμβες σε αυτοκίνητα.
  • Να μπουν ελεύθεροι σκοπευτές.
  • Κανένας οίκτος, μόνο εκτελέσεις.

Οι οδηγίες ήταν σαφείς και για τις ενέργειες μετά την επιδρομή τους. Επρεπε να αρπάξουν μαζί με τους ομήρους όσες περισσότερες προμήθειες μπορούσαν από φαγητό και ποτό και -το κυριότερο- να μη δηλώσουν πουθενά δημόσια πόσους έχουν απαγάγει και πού τους έχουν. «Ο χειρισμός τότε θα γίνει κεντρικά», έγραφε χαρακτηριστικά το σημείωμα των οδηγιών. Προπαρασκευαστικά, αποδείχθηκε ότι μέσα στον λαβύρινθο των υπόγειων στοών που έχει κατασκευάσει η Χαμάς στα έγκατα της Γάζας είχε αναπτυχθεί αυτόνομο ενσύρματο τηλεφωνικό δίκτυο, μέσω του οποίου γινόταν ο συντονισμός και δίνονταν οδηγίες.

Η παλαιστινιακή διασπορά εντός και εκτός Μέσης Ανατολής

Στις γειτονικές με το Ισραήλ χώρες ζουν πάνω από 7 εκατομμύρια και συνολικά 15 εκατομμύρια παγκοσμίως

Που ζουν οι Παλαιστίνιοι εκτός Ισραήλ και παλαιστινιακών εδαφών; Κυρίως στις γύρω χώρες με τις οποίες συνορεύουν: Ιορδανία, Αίγυπτο, Συρία και Λίβανο. Αν εντός Ισραήλ και παλαιστινιακών εδαφών ζουν λίγο περισσότεροι από 5 εκατομμύρια, στις γύρω χώρες ζουν περισσότεροι από 7 εκατομμύρια και συνολικά ανά τον κόσμο περί τα15 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι των γειτονικών με το Ισραήλ χωρών είναι πρόσφυγες που πήγαν σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο, Συρία κατά τη διάρκεια ή μετά από πολέμους από το 1948 και μετά. Από αυτές τις τέσσερις χώρες που έχουν σύνορα με το Ισραήλ, μόνο η Αίγυπτος είναι αν όχι φιλική πάντως ουδέτερη προς το Ισραήλ. Τούτο συνέβη τόσο μετά από ήττες των Αιγυπτίων από τους Ισραηλινούς όσο και ύστερα από επίμονες προσπάθειες των ηγεσιών των δύο χωρών για προσέγγιση που θα άμβλυνε τις όποιες διαφορές.

Σήμερα στην Αίγυπτο (που, αν και μεγαλύτερη απ’ όλες τις χώρες της περιοχής με 110 εκατ. κατοίκους, διατηρεί την πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική απέναντι στους Παλαιστινίους) ζουν περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι. Σε συμφωνία με το Ισραήλ φυλάσσει αυστηρά τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας (μοναδικό σημείο επαφής των δύο χωρών που ζουν 2,2 εκατ. Παλαιστίνιοι) ώστε να μην υπάρχει μεταναστευτική ροή. Στην Ιορδανία (11,3 εκατ. κάτοικοι) ζουν γύρω στα 3 εκατ., ενώ άλλες πηγές τούς ανεβάζουν στα 5 εκατ. Στη Συρία (22 εκατ. κάτοικοι) ζουν 600.000 και στον Λίβανο (5,4 εκατ. κάτοικοι) 500.000. Οι άλλες χώρες έχουν σχέση διαρκούς αντιπαλότητας με το Ισραήλ. Στον Λίβανο έχει λόγο (και σε στρατιωτικό επίπεδο) η καλά οργανωμένη Χεζμπολάχ, σιιτική οργάνωση προσκείμενη στο Ιράν, που συχνά-πυκνά συγκρούεται στα σύνορα με ισραηλινές δυνάμεις.

Στη Συρία δρουν αρκετές παλαιστινιακές οργανώσεις στο πλευρό του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να βομβαρδίζει «προληπτικά» κρίσιμες περιοχές. Οπως έκανε προ ημερών με το αεροδρόμιο της Δαμασκού προκειμένου να εμποδίσει την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν εκεί, στον βαθμό που αφορούσε οργάνωση στρατιωτικών ενεργειών κατά του Ισραήλ. Βέβαια, ο ίδιος υπουργός την επομένη πήγε στον Λίβανο, όπου είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Συρία έχει χάσει από τον Δεκέμβριο του 1981 μέρος των εδαφών της με την κατάληψη των υψωμάτων του Γκολάν από το Ισραήλ. Στην Ιορδανία, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι Παλαιστίνιοι. Η βασίλισσα Ράνια, σύζυγος του βασιλιά Αμπντάλα, είναι παλαιστινιακής καταγωγής και κατακρίνει τους δυτικούς (με πρόσφατη συνέντευξή της στην Κριστιάν Αμανπούρ για το CNN) για συμπόνια και ενδιαφέρον προς το Ισραήλ και τα παιδιά του που χάνονται, αλλά όχι προς τους Παλαιστινίους και τα παιδιά τους, που πεθαίνουν από ισραηλινές βόμβες.Είναι προφανές ότι το Ισραήλ έχει πολλά αραβικά μέτωπα γύρω του και το παιχνίδι ισορροπιών είναι κάτι περισσότερο από δύσκολο. Στην παλαιστινιακή γεωγραφία υπάρχει ένα αξιοσημείωτο παράδοξο: Η μεγαλύτερη κοινότητα της διασποράς ζει στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στη Χιλή!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εκεί ζουν 550.000 Παλαιστίνιοι (2,7% του πληθυσμού της χώρας) που μετέχουν δραστήρια στη δημόσια ζωή, ενώ διατηρούν και ποδοσφαιρική ομάδα από το 1920 με το όνομα Palestino (με σύμβολο φέρον τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας), που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της επαγγελματικής κατηγορίας. Εχει κερδίσει, μάλιστα, δύο πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Χιλής. Οι Παλαιστίνιοι, μέσα στις διαδρομές της Ιστορίας, βρέθηκαν στη Χιλή περί το 1850, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου. Οι αφίξεις στη χώρα της νότιας Αμερικής αυξήθηκαν κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Οι Παλαιστίνιοι κατοικούν στην πρωτεύουσα Σαντιάγο αλλά και στη μεγάλη επαρχία Λα Καλέρα, στην κεντρική Χιλή. Στην πλειονότητά τους είναι χριστιανοί, κυρίως ορθόδοξοι. Σημαντικές παλαιστινιακές κοινότητες συναντώνται και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως στη Βραζιλία, στο Περού και στην Κολομβία, αλλά και στην κεντρική Αμερική, όπου συναντάμε πολυπληθείς κοινότητές τους στο Μεξικό, στο Ελ Σαλβαδόρ και στην Ονδούρα. Εκτός από αυτές τις παραπάνω, η παλαιστινιακή διασπορά καταγράφεται σε ακόμη 21 χώρες. Σε κάποιες με σημαντικό πληθυσμό, όπως στη Σαουδική Αραβία (450.000) και στις ΗΠΑ (300.000), σε άλλες με λιγότερο, όπως στην Αλγερία (4.500) και στη Σουηδία (7.000).

Δείτε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ