Τα βασικά σημεία του άρθρου
- Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν τοποθετήθηκε για τη συνεργασία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί μόνο πηγή ανησυχίας για την Τουρκία.
- Όλες οι μουσουλμανικές χώρες της περιοχής εκφράζουν σοβαρό προβληματισμό για τη συνεργασία, ιδίως υπό το πρίσμα των πρόσφατων επεκτατικών και επιθετικών πολιτικών του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό.
- Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της, αλλά υπάρχουν χώρες στην περιοχή, τις οποίες χαρακτήρισε «πιο αδύναμες», που αντιμετωπίζουν τη στρατιωτική συνεργασία με ανησυχία.
Αιχμές κατά της συνεργασίας Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας άφησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω σύμπραξη προκαλεί ευρύτερη ανησυχία πέραν της Άγκυρας.
«Ανησυχία σε μουσουλμανικές χώρες»
Όπως ανέφερε, όλες οι μουσουλμανικές χώρες της περιοχής εκφράζουν σοβαρό προβληματισμό και θέτουν ερωτήματα, ιδίως υπό το πρίσμα των πρόσφατων, κατά τον ίδιο, επεκτατικών και επιθετικών πολιτικών του Ισραήλ.
«Υπάρχουν πραγματικότητες και γεγονότα»
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν είναι ορθό να υποστηρίζεται πως η Άγκυρα δημιουργεί αδικαιολόγητα ανησυχία, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πραγματικότητες, υπάρχουν γεγονότα και υπάρχουν ανησυχίες των λαών».
Αναφορά σε «πιο αδύναμες» χώρες
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό της, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν χώρες στην περιοχή, τις οποίες χαρακτήρισε πιο αδύναμες, που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη στρατιωτική συνεργασία με ανησυχία.
Turkish Foreign Minister Hakan Fidan on Israel-Cyprus-Greece alliance:
This is not only a source of concern for Türkiye.
All Muslim countries in the region are seriously worried and asking questions, especially considering Israel’s recent expansionist and aggressive policies in… pic.twitter.com/LidArcvNFU
— Clash Report (@clashreport) April 19, 2026
