Fasia Jansen: Το Goodle Doodle τιμά την τραγουδίστρια και πολιτική ακτιβίστρια

Το σημερινό Google Doodle τιμά την τραγουδίστρια, τραγουδοποιό και πολιτική ακτιβίστρια, Fasia Jansen, η οποία βοήθησε στην προώθηση του μεταπολεμικού ειρηνευτικού κινήματος στη Δυτική Γερμανία.

Ο Fasia Jansen γεννήθηκε σαν σήμερα το 1929 στο Αμβούργο, σε μια εποχή που ο ρατσισμός, ο πληθωρισμός και η οικονομική ύφεση μάστιζε τη χώρα. Φιλοδοξώντας να γίνει σταρ του χορού, η Jansen εντάχθηκε σε μια ακαδημία χορού σε ηλικία 11 ετών. Αλλά τα όνειρά της ματαιώθηκαν δύο χρόνια αργότερα, όταν η ακαδημία την έδιωξε από φόβο ότι οι Ναζί θα τιμωρούσαν τη σχολή επειδή δεχόταν μαύρους μαθητές.

Έπειτα αναγκάστηκε να μαγειρέψει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Neuengamme. Σύμφωνα με το διάταγμα Dienstverpflichtung των Ναζί, το οποίο απαιτούσε από τους ανθρώπους να εκτελούν ένα χρόνο απλήρωτης εργασίας, τα περισσότερα νεαρά κορίτσια μπορούσαν να κάνουν ευκολότερες δουλειές στα νοικοκυριά. Αλλά ως μαύρο κορίτσι, η μόνη της επιλογή ήταν να δουλέψει σκληρά σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ήταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Neuengamme που η Jansen άρχισε να τραγουδά με πολιτικούς κρατούμενους που δούλευαν ακούραστα δίπλα της. Το τραγούδι μαζί τους βοήθησε να επιβιώσουν από αυτή την τραυματική περίοδο. Μετά τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Fasia Jansen αφιέρωσε τη ζωή της στη δημιουργία ισχυρής μουσικής για να διαμαρτυρηθεί για τις αδικίες παντού – από τον πόλεμο του Βιετνάμ έως τις παραβιάσεις της εργασίας στην κοιλάδα του Ρουρ. Ο Fasia Jansen έγινε επίσης ισχυρός υποστηρικτής των Κινημάτων για τα Δικαιώματα των Γυναικών στη Γερμανία και όχι μόνο.

Fasia Jansen

Η Fasia Jansen έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1960, αφού ερμήνευσε το “Unser Marsch ist eine gute Sache” (Η πορεία μας είναι καλό) μαζί με τον διάσημο τραγουδιστή Dieter Süverkrüp κατά τη διάρκεια της Πασχαλινής Πορείας στην αντίσταση στον αγώνα των πυρηνικών εξοπλισμών.

Το τραγούδι της Verbrannte Erde in Deutschland (“Burnt Earth in Germany”) έγινε ένας σημαντικός ύμνος για το αντιπυρηνικό κίνημα στην Ευρώπη.

Το 1991, η κυβέρνηση της απένειμε το μετάλλιο Verdienstkreuz der Bundesrepublik Deutschland, αναγνωρίζοντας το έργο της για την ανοικοδόμηση μιας πιο δίκαιης Γερμανίας. Σήμερα, υπάρχει ένας δρόμος, ένα δημοτικό σχολείο και ένα αφρικανικό εκπαιδευτικό κέντρο που φέρουν το όνομά της.

Το Google Doodle για τη Fasia Jansen

Fasia Jansen google doodle

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ