Έχασε το στοίχημα ο Ολάντ;

Έχασε το στοίχημα ο Ολάντ;

Ενώ ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία, οι συγγραφείς του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος που θα απευθύνει παραμονές του νέου έτους, προσπαθούν να παρουσιάσουν εξωραϊσμένα την έστω και με συγκρατημένο ρυθμό αύξηση του αριθμού των ανέργων.

Καλές οι προσπάθειες, αλλά…

Το στοίχημα – για μείωση του αριθμού – που είχε δώσει ο Γάλλος πρόεδρος αρχές του χρόνου δεν έχει ξεχαστεί. Σχολιαστές επισημαίνουν τις καλές προσπάθειες που έγιναν τη χρονιά για περιορισμό του κόστους εργασίας και τις φορολοελαφρύνσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά που όμως δεν επαρκούν όσο καιρό δεν έχει αντίκρισμα στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Η ανατροπή της καμπύλης της ανεργίας στο τέλος του 2013, ήταν το μεγάλο στοίχημα του Φρανσουά Ολάντ. Πεισματικά, έχει επανειλημμένα ζητήσει να κριθεί στο τέλος για την πολιτική του. Το τέλος του 2013 ήλθε και τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου πρόσθεσαν 17.500 άτομα επιπλέον, στη στρατιά των ανέργων. Η αντιπολίτευση δεν έχασε την ευκαιρία να φωνάξει για το “χαμένο στοίχημα του Ολάντ”.

Η κυβέρνηση αντίθετα δείχνει, σε όσους θέλουν να δουν, τη νοερή καμπύλη της ανεργίας που για πρώτη φορά ύστερα από το 2011, αρχίζει να πέφτει προς τα κάτω, αφού στο σύνολο των 3,27 εκατ ανέργων καταγράφεται μείωση 20.500 ανθρώπων στην κατηγορία των νέων κάτω των 26 ετών.

 

Μπλόφες και αλήθειες

Είναι “η μπλόφα των επιδοτούμενων συμβάσεων” γνωστών ως “emplois aidés”, σημειώνουν οι οικονομολόγοι. Πρόκειται προσλήψεις νέων μέσω κρατικής βοήθειας, σύστημα προς το οποίο έχει προστρέξει βέβαια και η προηγούμενη κυβέρνηση. Φέρνει κάποια αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα όχι όμως μακροπρόθεσμα. Το ίδιο το Ελεγκτικό Συμβούλιο χαρακτήρισε τα αποτελέσματα “φτωχικά” αφού σπάνια οδηγούν σε ειδίκευση και επωφελούνται κυρίως, οι μη εμπορικοί οργανισμοί, όπως οι δημόσιες επιχειρήσεις, σύλλογοι, ή τοπικές αρχές. Για να είμαστε αντικειμενικοί πάντως, τα τελικά νούμερα ανεργίας του Δεκεμβρίου θα δοθούν τέλη Ιανουαρίου, έτσι ο Ολάντ με τις πρωτοχρονιάτικες ευχές της Τρίτης (31.12) θα μπορεί ακόμα να ελπίζει ότι δεν έχασε το στοίχημά του.

 

Πηγή: dw.de

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ