Ερντογάν: Το “κακό παιδί” ανεβάζει τα ποσοστά του

Τέλος σε δέκα χρόνια τεταμένων σχέσεων με το Ισραήλ, ελπίζει να βάλει ο Ερντογάν, με την επίσκεψη του υπουργού του των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ και την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων.

«Ο στόχος είναι να σχηματιστεί και να διευρυνθεί η οικονομική και η πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, και να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών μας περιφερειακά και διεθνώς, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και ακόμα και σε περιόδους πολιτικής έντασης», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τσαβούσογλου στην Ιερουσαλήμ.
Η επίσκεψη έρχεται σε μία στιγμή που η Τουρκία δέχεται πιέσεις για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και για να μην εισβάλλει εκ νέου στη Συρία, παραδοσιακό αντίπαλο ρτου Ισραήλ. Την ίδια στιγμή το Ισραήλ βιώνει ακόμα μία φάση έντασης με την Παλαιστίνη και ο Τσαβούσογλου επισκέπτεται τα παλαιστινιακά εδάφη και υπόσχεται τουρκική διαμεσολάβηση για διάλογο ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.

«Πιστεύουμε ότι η εξομάλυνση των σχέσεών μας με το Ισραήλ θα έχει επίσης ένα θετικό αντίκτυπο στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη για να συνεχιστούν οι προσπάθειες προς τον διάλογο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, πριν επισκεφθεί το τζαμί Αλ-Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ και πεδίο συχνών συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.

Καθώς η Ουάσινγκτον και η Δαμασκός προειδοποίησαν σήμερα την Άγκυρα να μην εισβάλει στα συριακά εδάφη με το πρόσχημα που επικαλέστηκε (την εκκαθάριση τρομοκρατικών ομάδων) είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, όσο οι στρατιωτικοί του ετοιμάζουν την εισβολή σε βάθος 30 χιλιομέτρων στη Συρία, εκείνος ετοιμάζει το έδαφος διπλωματικά και πολιτικά, για την πραγματοποίηση της εισβολής.

Το ερώτημα είναι γιατί επιμένει στην εισβολή, ενώ είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία και παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις που δέχεται από παντού.
Η σημερινή μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος Ερντογάν εναντίον του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος τον κατήγγειλε ότι σχεδιάζει να αποδράσει από την Τουρκία και γι’ αυτό βγάζει λεφτά στο εξωτερικό, δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, μετά τις κακές δημοσκοπήσεις του Μαρτίου επιδιώκει να αλλάξει την εικόνα στο εσωτερικό.

Το Μάρτιο οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν στην τρίτη θέση με 37%, σε περίπτωση που γίνονταν προεδρικές εκλογές, πίσω από το δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς (47,5%) και τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (45,3%). Ταυτοχρόνως οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το 61,5% των πολιτών θεωρεί ότι η Τουρκία «όσο πάει και χειροτερεύει» και μόνο ένα 17,6% πιστεύει ότι «πηγαίνει καλά».  Στις 12 Μαΐου όμως οι δημοσκοπήσεις του έδωσαν 40,1% και τον έφερναν πρώτο, με τον Κιλιτσντάρογλου δεύτερο και 30,2% και τον Σελαχαντίν Ντερμιτάς τρίτο με 15,2%. Τα ποσοσστά άρχισαν να αλλάζουν για τον Ερντογάν, όταν ξέσπασε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχείρησε να είναι “και με την μπάλα και με το μπαλί”. Το 43,3% των πολιτών δήλωσε ότι εγκρίνει το έργο του Τούρκου προέδρου. Το Δεκέμβριο του ’21 το ίδιο ποσοστό ήταν στο 38,6%.

Ο Ερντογάν, καλλιεργώντας την ένταση στην Ευρώπη με την Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ με τη στάση του στο ΝΑΤΟ, καλλιεργεί την εικόνα του πατριώτη ηγέτη, που υπερασπίζεται και προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του. Κι έτσι ανεβάζει τα ποσοστά του, ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ