Ερντογάν: Η Άγκυρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία – “Πυρά” κατά της Δύσης

Τη διάθεσή του να μεσολαβήσει ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην κλιμακούμενη ουκρανική κρίση. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι η Άγκυρα έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εγκαταλείψει ούτε τη μία ούτε την άλλη. Τόνισε, όμως, ότι τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία κατέδειξε την αναγκαιότητα της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400, με δεδομένους τους κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή.

Πυρά κατά της Δύσης για τις διπλωματικές προσπάθειες

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν το δίκτυο HaberTurk και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν ανέφερε αρχικά ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεριωθουμένων F-16 προχωρούν καλά. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης με την οποία επέστρεψε από ταξίδι του στην Αφρική, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία κατέδειξε την αναγκαιότητα της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400, με δεδομένους τους κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή.

Δήλωσε, ακόμη, πως η Τουρκία δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία και επέκρινε τις δυτικές διπλωματικές προσπάθειες με τη Μόσχα λέγοντας ότι ελάχιστα επιτεύχθηκαν απ’ αυτές. Ο Ερντογάν επανέλαβε την διάθεσή του να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και δήλωσε πως η Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες, θα κάνει βήματα που δεν θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις της.

“Δεν είναι δυνατό για εμάς να εγκαταλείψουμε τη μία ή την άλλη χώρα”, φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: “Ο στόχος μας είναι να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα ώστε, Θεού θέλοντος, να το ξεδιαλύνουμε αυτό χωρίς να εγκαταλείψουμε καμιά από τις δύο”.

Κάλεσε, δε, την Ουκρανία και τη Ρωσία να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις. Απευθυνόμενος στο ΝΑΤΟ, διαμήνυσε ότι είναι ανάγκη να “καθορίσει τη στάση του” μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Τι είπε για την Αρμενία

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν δήλωσε, επίσης, πως η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει τα σύνορά της με την Αρμενία και να αποκαταστήσει, έπειτα από χρόνια, διπλωματικές σχέσεις μαζί της, αν το Γερεβάν δεσμευτεί σε μια διαρκή διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ των χωρών τους.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία και η Αρμενία διεξήγαγαν συνομιλίες στη Μόσχα, τις πρώτες εδώ και πάνω από μια δεκαετία, τις οποίες χαιρέτισαν αμφότερες ως “θετικές και εποικοδομητικές”, δημιουργώντας ελπίδες ότι μπορεί να εγκαθιδρύσουν μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν και πάλι τα μεταξύ τους χερσαία σύνορα που παραμένουν κλειστά από το 1993. Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη αύριο, Πέμπτη.

“Γνωρίζουμε πως η Αρμενία έχει μερικές συγκεκριμένες προσδοκίες, όπως το άνοιγμα των συνόρων και την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων. Αν η Αρμενία μπορεί να δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία που άρχισε με τους ειδικούς απεσταλμένους, δεν πρόκειται να υπάρξουν για εμάς κλειστές πόρτες που θα παραμείνουν κλειστές”, δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ