Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα εκτός από Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί η Ουκρανία έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε να θέσει όλη την επικράτεια, πλην Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες.

Στις δύο αυτές περιοχές, που ελέγχονται από τους φιλορώσους αποσχιστές, ήδη ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το 2014. Η σύσταση του συμβουλίου απαιτεί έγκριση από το κοινοβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

 Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.

Η άρνηση εφέδρων να παρουσιαστούν κατά την επιστράτευση χωρίς εύλογο λόγο θα τιμωρείται με «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Το Κίεβο κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες του να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη Ρωσία, σ’ ένα πλαίσιο «εντατικοποίησης των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Σχεδόν τρία εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ