Επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο επαφές και «συγκεκριμένες συμφωνίες» με την Άγκυρα για τη Συρία

Ρωσική και τουρκική κυβέρνηση βρίσκονται σε επαφή σχετικά με τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για «συγκεκριμένες συμφωνίες», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε σημερινές του δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε: «Επαφές μεταξύ της ρωσικής και τουρκικής κυβέρνησης υπάρχουν». Υπενθύμισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και τις επαφές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Υπάρχουν επίσης δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών» επεσήμανε ο Πεσκόφ, αρνούμενος ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες που αφορούν συμφωνηθέντα μεταξύ δύο πλευρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι «υπήρξαν επαφές, υπήρξαν συγκεκριμένες συμφωνίες», «αλλά δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα περισσότερο επ’ αυτού» και αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ και των Κούρδων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο στη ρωσική προσέγγιση του ζητήματος αυτού (στη Συρία-σ.σ), τονίζοντας ότι «Μόλις άρχιζε η επιχείρηση αυτή, στα πιο διαφορετικά επίπεδα, η ρωσική πλευρά επισήμαινε ότι ήταν κατηγορηματικά αντίθετη με οποιεσδήποτε ενέργειες, που θα ήταν σε θέση να παρεμποδίσουν την διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης στη Συρία και να προκαλέσουν ένταση σ’ αυτή την χώρα» και «αυτή η θέση δεν άλλαξε στο ελάχιστο, είναι συνεπής και την γνωρίζουν όλοι καλά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο η Ρωσία να εμπλακεί στρατιωτικά με την Τουρκία στη Συρία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «δεν θα θέλαμε καν να σκεφτούμε μια τέτοια εκδοχή», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν δίαυλοι μεταξύ των στρατιωτικών μας».

Στο δε ερώτημα, «δεν είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τη Συρία, δεδομένου ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος κατά της τρομοκρατίας», ο Πεσκόφ τόνισε δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό και «οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν είναι στρατιωτικοί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ