Επίθεση σε πλοίο υπό ελληνική διαχείριση ανοιχτά της Υεμένης – Αναφορές για αγνοούμενους και τραυματίες

Τρία μέλη του πληρώματος αγνοούνται από το υπό σημαία Μπαρμπάντος φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου True Confidence και άλλα τέσσερα έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα μετά από ζημιές που υπέστη το πλοίο στα ανοικτά της Υεμένης, ανέφερε σήμερα, Τετάρτη 6 Μαρτίου 20234, ναυτιλιακή πηγή.

Η πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί, πρόσθεσε ότι το πλοίο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί. Ο οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου Maritime Trade Operations (UKMTO) είχε αναφέρει νωρίτερα  ότι ένα εμπορικό πλοίο είχε υποστεί ζημιές σε επίθεση νότια της Υεμένης και ότι οι δυνάμεις του διεθνούς  συνασπισμού το υποστήριζαν.

Οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέφεραν ότι το πλοίο με σημαία Μπαρμπάντος, «αναχαιτίστηκε» από άλλο πλοίο που δήλωσε ότι είναι το “Ναυτικό της Υεμένης” και διατάχθηκε να αλλάξει πορεία, όπως ανέφερε αρχικά η βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey. Ωστόσο το άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για υποκλαπέντα μηνύματα από αντάρτες Χούθι που ζητούσαν να αλλάξει πορεία το σκάφος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το πλοίο είναι ελληνόκτητο. Το True Confidence ανήκει στην εγγεγραμμένη στη Λιβερία εταιρεία True Confidence Shipping και λειτουργεί από την Third January Maritime με έδρα την Ελλάδα, ανέφεραν και οι δύο εταιρείες στην κοινή τους δήλωση, σύμφωνα με το Reuters, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο δεν είχε καμία σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η Ambrey ανέφερε ένα στρατιωτικό σκάφος του Ινδικού Ναυτικού κατευθύνεται στην περιοχή της τελευταίας γνωστής θέσης του πληγέντος σκάφους (…) Περαιτέρω αναφορές ανέφεραν ότι διεξάγονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ορισμένα μέλη του πληρώματος είχαν επιβιβαστεί σε σωσίβιες λέμβους.

Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου 57 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν στη νότια Υεμένη, ανέφερε.

Οι μαχητές Χούτι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Bab al-Mandab και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο. Λένε ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους για τον πόλεμο στη Γάζα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ