Κεχαγιά στον Realfm 97,8 για μη κρατικά Πανεπιστήμια: Είναι αντισυνταγματικό το σύνολο του νόμου

Στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξή της στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή και του Μάνου Νιφλή.

«Από τη μία η κυβέρνηση γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα γίνουν ενστάσεις και προσφυγές στο ΣτΕ για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, από την άλλη φαίνεται να το… ρισκάρει. Γιατί θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα. Διότι ακόμη και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώσει αυτό το νομοθέτημα ή κάποιες διατάξεις ή κάποια άρθρα του, η κυβέρνηση θέλει να μείνουν κάποια “παραθυράκια” ούτως ώστε και ιδιωτικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν, και διάφορα Κολλέγια να γίνουν ιδιωτικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και έτσι να εξυπηρετηθούν διάφοροι ημέτεροι και ιδιωτικά συμφέροντα», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου.

Σχετικά με τη συναίνεση ορισμένων συνταγματολόγων στο νομοσχέδιο, η κ. Κεχαγιά σχολίασε ότι «υπάρχουν εξίσου πολλοί συνταγματολόγοι που μιλούν για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, αλλά και πολιτικά κόμματα που θέτουν ζήτημα της συνταγματικότητας». Μάλιστα, έθεσε το ερώτημα «αν ένα κολλέγιο γίνει ΑΕΙ, δεν θα θέλει να αυξήσει τα έσοδά του, και άρα θα αυξήσει τα δίδακτρα;» και συνέχισε: «Δυστυχώς, το τι θα γίνει θα το δούμε από τη στιγμή που θα ψηφιστεί αυτός ο νόμος, και θα δούμε από τον Σεπτέμβριο του 2025 τι ακριβώς έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα, η κ. Κεχαγιά πρόσθεσε: «Όμως αυτή τη στιγμή που μιλάμε το μείζον είναι ότι υπάρχει η παραβίαση του άρθρου 16. Πρόκειται για ένα από τα σαφέστερα άρθρα του Συντάγματός μας. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει και κατέθεσε γι’ αυτό την ένσταση αντισυνταγματικότητας. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Ζητάμε ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου το οποίο έχει υποχρηματοδοτηθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Από τα χρόνια του μνημονίου τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι υποχρηματοδοτούμενα, έχουν πάρα πολλές ελλείψεις. Εμείς λέμε ότι αν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ενισχύονταν -και ενδεχομένως να δέχονταν και δωρεές ή να “έτρεχαν” ερευνητικά προγράμματα- θα βελτιωνόταν η ποιότητα τους πάρα πολύ. Εξάλλου ήδη διακρίνονται και σήμερα στην παγκόσμια κατάταξη, παρά τα όσα προβλήματα έχουν».

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπερψηφίζει τα άρθρα που αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια, η εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε: «Γιατί είναι αντισυνταγματικό το σύνολο του νόμου. Όταν λες ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, δεν μπορείς να ψηφίσεις κάτι το οποίο εκ των προτέρων χαρακτηρίζεις αντισυνταγματικό».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε κριτική και για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «που κόβει χιλιάδες δυνάμει φοιτητές από τα πανεπιστήμια, την ώρα που κλείνουν ιδρύματα  και τμήματα». Υπενθύμισε, δε, ότι «μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της ΝΔ στην πρώτη θητεία ήταν να κλείσει -πριν καν ανοίξει- τη Νομική της Αχαΐας». «Δηλαδή δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε τόσους δικηγόρους και νομικούς από δημόσιο πανεπιστήμιο, και τώρα θα μπορούμε από τα ιδιωτικά;», διερωτήθηκε.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ