Εντάλματα και συλλήψεις διέταξε ο Ερντογάν – Ο… χαλβάς που εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο, στο στόχαστρο και αθλητής

Νέος γύρος διώξεων και συλλήψεων στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεώρησε ότι κάποιοι τον “προσέβαλαν” από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό και έδωσε εντολή… να συλληφθούν οι “ένοχοι”. Μεταξύ των ανθρώπων που αναζητούνται από τις τουρκικές Αρχές, είναι και ένας πρώην αθλητής της κολύμβησης, ο οποίος συμμετείχε και σε Ολυμπιακούς Αγώνας.

Συνολικά οκτώ εντάλματα σύλληψης εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές για σχόλια που έγιναν στο Twitter σε βάρος του Τούρκου προέδρου, αφού ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, το Σαββατοκύριακο. Ο 67χρονος Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του νόσησαν με την παραλλαγή “Όμικρον” και έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα, γνωστοποιώντας ότι θα εργαστεί τις επόμενες ημέρες από το σπίτι του. Από τότε, ανάρτησε πολλά μηνύματα στο Twitter ευχαριστώντας ξένους αξιωματούχους για τις ευχές που του έστειλαν για ταχεία ανάρρωση.

Ωστόσο, εκτός από τις ευχές, οι αρχές εντόπισαν το Σάββατο έναν λογαριασμό που φέρεται ότι ανήκει στον κολυμβητή Ντέρια Μπιγικουντζού. Ο 45χρονος ειδικεύεται στην πεταλούδα και το ελεύθερο και έχει συμμετάσχει έξι φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε ανάρτηση που έγινε στον λογαριασμό που του αποδίδεται, έγραφε ότι μαγειρεύει μια τεράστια ποσότητα χαλβά, γλυκό που κατά παράδοση μοιράζεται στις κηδείες.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε σήμερα ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπιγικουντζού, στο πλαίσιο της έρευνας για “μηνύματα ποινικής φύσης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης” για την ασθένεια του προέδρου. Συνολικά, εκδόθηκαν οκτώ εντάλματα και μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις.

Τουρκία συλλήψεις

Οι εισαγγελείς της Άγκυρας έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνα για “προσβολή του προέδρου” και “γελοιοποίηση των θρησκευτικών αξιών” με αφορμή τέτοια μηνύματα.

Οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει 160.000 έρευνες για προσβολή του προέδρου αφότου ο Ερντογάν έγινε πρόεδρος, το 2014. Μέχρι στιγμής τα δικαστήρια έχουν εκδώσει 3.625 καταδικαστικές αποφάσεις.

Στα τέλη Ιανουαρίου, μια δημοσιογράφος, η Σεντέφ Καμπάς, συνελήφθη στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη επειδή σε μια τηλεοπτική εκπομπή έκανε σχόλια που θεωρήθηκαν υβριστικά για τον πρόεδρο. Στη συνέχεια, ανήρτησε τα ίδια σχόλια στον λογαριασμό της στο Twitter. Λίγες ημέρες αργότερα ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι “αυτό το αδίκημα δεν θα μείνει ατιμώρητο” γιατί “είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τον σεβασμό του λειτουργήματος, της προεδρίας» και «αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ