Εμβόλιο της Pfizer: Το Ισραήλ ερευνά περιστατικά φλεγμονών στην καρδιά – Tι απαντά η εταιρεία

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι εξετάζει έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων φλεγμονής στην καρδιά σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της Pfizer, αν και δεν έχει καταλήξει για την ώρα σε συμπεράσματα. Από τη μεριά της η Pfizer είπε ότι δεν έχει παρατηρήσει υψηλότερο ποσοστό των περιστατικών από το αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Ο συντονιστής για την αντίδραση του Ισραήλ στην πανδημία του κορονοϊού, Nachman Ash, δήλωσε ότι μία προκαταρκτική μελέτη έδειξε “δεκάδες περιστατικά” μυοκαρδίτιδας που σημειώθηκαν σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα που είχαν εμβολιαστεί, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση.

Ο Nachman Ash ανέφερε ότι δεν είναι σαφές εάν αυτό ήταν ασυνήθιστα υψηλό και έαν συνδέεται με το εμβόλιο. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αναφέρθηκαν σε άτομα μέχρι 30 ετών.

“Το Υπουργείο Υγείας ερευνά επί του παρόντος εάν υπάρχει υπερβολική νοσηρότητα (ποσοστό νόσου) και αν μπορεί να αποδοθεί στα εμβόλια”, δήλωσε ο Nachman Ash και χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα περισταστικά ως “ερωτηματικό” και τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εξαγάγει συμπεράσματα μέχρι στιγμής.

Ανέφερε πως τα περιστατικά θα είναι δύσκολο να συνδεθούν άμεσα με το εμβόλιο επειδή η μυοκαρδίτιδα, μία πάθηση που συχνά εξαφανίζεται χωρίς επιπλοκές, μπορεί να προκληθεί από πολλούς ιούς και ένας παρόμοιος αριθμός περιπτώσεων αναφέρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η Pfizer είπε ότι “γνωρίζει τις ισραηλινές παρατηρήσεις μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν κυρίως σε έναν πληθυσμό νεαρών ανδρών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19”.

“Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ελέγχονται τακτικά και διεξοδικά και δεν έχουμε παρατηρήσει υψηλότερο ποσοστό μυοκαρδίτιδας από αυτό που θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό. Δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σύνδεσμος με το εμβόλιο”, ανέφερε η εταιρεία.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία προς το παρόν για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η μυοκαρδίτιδα είναι ένας κίνδυνος που σχετίζεται με τη χρήση του εμβολίου Pfizer / BNT COVID-19”.

Το Ισραήλ υπήρξε παγκόσμιος ηγέτης στην εμβολιαστική εκστρατεία, με σχεδόν το 60% από τα 9,3 εκατ. πληθυσμού να έχει λάβει το εμβόλιο Pfizer. Η εθνική της βάση δεδομένων έχει ήδη δείξει ότι το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη των συμπτωμάτων και της σοβαρής ασθένειας που σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Από τον Ιανουάριο, λίγο μετά την έναρξη των εμβολιασμών, οι καθημερινές λοιμώξεις μειώθηκαν από τις 10.000 σε μόλις 129 πριν από το Σαββατοκύριακο.

Ο Nadav Davidovitch, διευθυντής του ινστιτούτου δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Ben Gurion, δήλωσε ότι ακόμη και εάν υπάρξει σύνδεση της μυοκαρδίτιδας με το εμβόλιο, δεν φαίνεται οι παρενέργειες να είναι τόσο σοβαρές ώστε να σταματήσει η χορήγησή του.

Πηγή πληροφοριών: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ