Εμπρηστική ρητορική από την Άγκυρα: Η Αθήνα παραβιάζει το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ

Σε νέες προκλήσεις προέβη το απόγευμα της Παρασκευής η Άγκυρα. Μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ περί “Γαλάζιας Πατρίδας” και παραβίασης του μορατόριουμ από την Ελλάδα, τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς που, ουσιαστικά, κατηγόρησε την Αθήνα ότι παραβιάζει το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ.

«Η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία της Αθήνας, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα παρακολουθεί την Ελλάδα να παραβιάζει τα συμφωνηθέντα με δεμένα τα χέρια», δήλωσε ο Μπιλγκίτς. Εν συνεχεία αναφέρθηκε και στο θέμα της Λιβύης υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις, εννοώντας εκπαιδευτές και συμβούλους, δεν είναι ξένη δύναμη στη χώρα λέγοντας στη συνέχεια ότι «όσοι βάζουν στο ίδιο καλάθι και τους ξένους μισθοφόρους κάνουν μεγάλο λάθος».

Τι προβλέπει το “Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ”

“Συμφωνία στο πνεύμα του Νταβός” είχε χαρακτηριστεί η συμφωνία που υπογράφηκε στη Βουλιαγμένη στις 27 Μάη 1988 μεταξύ των τότε υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Κάρολου Παπούλια και της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ.

Το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ και η σχετική Οδηγία για αποτροπή ατυχημάτων στις ανοιχτές θάλασσες και στον διεθνή εναέριο χώρο που ακολούθησε, προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

* Κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων τα δύο μέρη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να αποφεύγουν την παρακώλυση της ομαλής ναυσιπλοΐας και εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τα διεθνή κείμενα, κανόνες και κανονισμούς.

* Ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή των εθνικών ασκήσεων (στη θάλασσα και στον αέρα) που απαιτούν την έκδοση ΝΟΤΑΜ ή άλλης αναγγελίας θα γίνονται κατά τρόπο με τον οποίο να αποφεύγονται η απομόνωση περιοχών, η δέσμευση περιοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα και η διεξαγωγή τους κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου και των κυριότερων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

* Οι ναυτικές μονάδες θα απέχουν από πράξεις παρενόχλησης του ενός από τον άλλο, θα ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές και το στρατιωτικό δίκαιο, ενώ η επιτήρηση του ενός από τον άλλο κατά την άσκηση πυρών δεν θα παρεμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή της άσκησης.

* Οι αεροπορικές μονάδες κατά τη δραστηριότητά τους στον διεθνή εναέριο χώρο θα πράττουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και οι πιλότοι θα επιδεικνύουν την υψίστη προσοχή όταν θα βρίσκονται κοντά σε αεροσκάφος της άλλης πλευράς, δεν θα κάνουν ελιγμούς και δεν θα αντιδρούν κατά τρόπο που είναι επικίνδυνος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ