“Ειρηνοποιός” ο Αμπράμοβιτς: Το “ραβασάκι” του Ζελένσκι στον Πούτιν – “Θα τους τσακίσω”, απαντά ο Ρώσος πρόεδρος

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αναλαμβάνει ρόλο ειρηνοποιού καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς ο ίδιος αποφεύγει τις κυρώσεις της Δύσης στην Τουρκία. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι λέγεται ότι ταξίδεψε από Κωνσταντινούπολη, Μόσχα και Κίεβο μεταφέροντας μηνύματα ανάμεσα σε Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ωστόσο, όταν παρέδωσε μήνυμα του Ουκρανού προέδρου, όπου περιγράφονται όροι ειρήνης, στον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτός φέρεται να εξοργίστηκε.  Ο Αμπράμοβιτς προσπαθεί να σώσει τη φήμη του αφού του επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για τις σχέσεις του με τον Πούτιν. Τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν “παγώσει” σε όλη τη Βρετανία και την Γηραιά Ήπειρο και προχώρησε στην πώληση των ακινήτων του στο Λονδίνο καθώς και της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Όμως, τα γιοτ και τα τζετ του, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών, παραμένουν εκτός των κυρώσεων καθώς αποφεύγουν τα ύδατα και τον εναέριο χώρο που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Αμπράμοβιτς

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι φέρεται να παρακάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ώστε οι ΗΠΑ να μην επιβάλουν κυρώσεις στον Ρώσο ολιγάρχη για τον ρόλο που διαδραματίζει στις διαπραγματεύσεις. Ο Αμπράμοβιτς έφυγε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη με ιδιωτικό τζετ Hawker 800XP την περασμένη Τετάρτη, με προορισμό το Σότσι.

Ο ανιχνευτής πτήσης έγινε μαύρος κοντά στην πόλη Mineralnye Vody, με το αεροσκάφος να φαίνεται να φεύγει από το αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας και να επιστρέφει στην τουρκική πρωτεύουσα. Ο ολιγάρχης φέρεται να πήγε να συναντήσει τον Πούτιν και να του παραδώσει ιδιόχειρο σημείωμα από τον Ζελένσκι όπου υπογράμμιζε τους ουκρανικούς όρους για την ειρήνη. Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να είπε στον Αμπράμοβιτς, “πες του ότι θα τους τσακίσω”. Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και ήρθε σε επαφή με τον Ουκρανό πολιτικό Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος φέρεται να ενεργεί ως διαπραγματευτής του Κιέβου. Συναντήθηκαν σε πεντάστερο ξενοδοχείο στην Πόλη, σε μία συνάντηση που κανόνισε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Και φαίνεται πως κάνουν πρόοδο με συνομιλίες να αναμένεται να συνεχιστούν αυτή τη εβδομάδα. Ο Καλίν είπε στην εφημερίδα “Hurriyet” το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ήταν “κοντά σε συμφωνία” σε βασικά ζητήματα για το ΝΑΤΟ, την αποστρατιωτικοποίηση και το καθεστώς προστασίας της ρωσικής γλώσσας. Αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορές που αφορούν στο μέλλον της Κριμαίας, την οποάι η Ρωσία προσάρτησε το 2014, και του Ντονμπάς.

Ο Καλίν στήριξε την ιδέα η Κριμαία και το Ντονμπάς να κατέχονται από τη Μόσχα με μακροπρόθεσμη μίσθωση όπως η Βρετανία στο Χονγκ Κονγκ από το 1898 έως το 1997.

Ο Πούτιν πιστεύεται ότι εξετάζει την ιδέα, αλλά η οργή του για τις αποτυχίες του στρατού του και το μίσος για τον Ζελένσκι λέγεται ότι τον κρατούν πίσω.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ