Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Ανεπιβεβαίωτος ο αριθμός των νεκρών αμάχων

Ο ανθρώπινος απολογισμός δύο ετών ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, σύμφωνα με τα ρωσικά και τα ουκρανικά στοιχεία, όμως οι ακριβείς αριθμοί παραμένουν άγνωστοι.

Η Μόσχα και το Κίεβο κρατούν απόρρητες τις στρατιωτικές απώλειές τους και η Ρωσία κρύβει τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στις ζώνες που έχει καταλάβει, όπως στην κατεστραμμένη Μαριούπολη.

Ο άγνωστος απολογισμός των αμάχων

Οι επίσημοι απολογισμοί για τους αμάχους που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της ρωσικής εισβολής το Φεβρουάριο του 2022 υπολείπονται πολύ της πραγματικότητας, επειδή δεν έχει καταστεί δυνατό να γίνει ποτέ ένας ανεξάρτητος απολογισμός καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στα εδάφη της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

Τον Ιούνιο 2023, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι μπόρεσαν να καταμετρήσουν 10.368 αμάχους, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν. «Εκτιμάμε πως το πιθανότερο είναι ο αριθμός να είναι πέντε φορές υψηλότερος. Συνεπώς γύρω στα 50.000» θύματα, είχε διευκρινίσει τότε ο Όλεγκ Γκάβρις, ο κύριος σύμβουλος του προσωπάρχη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ΟΗΕ θεωρεί επίσης πως ο απολογισμός είναι «σημαντικά υψηλότερος» από τους περίπου 10.000 αμάχους που κατέστη δυνατό να καταμετρηθούν.

Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν πως μόνο η πολιορκία της Μαριούπολης (από το Φεβρουάριο ως το Μάιο του 2022), μιας μεγάλης πόλης-λιμανιού στη νότια Ουκρανία που βρίσκεται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25.000 ανθρώπους, οι οποίοι ενταφιάσθηκαν σε ομαδικούς τάφους.

Κανένας απολογισμός δεν ανακοινώθηκε ποτέ για άλλες πόλεις, όπως το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

Από τη ρωσική πλευρά των συνόρων, ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 145 νεκρούς, σύμφωνα με καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε από το ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο 7X7.

Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες

Και στις δύο πλευρές, οι στρατιωτικές απώλειες είναι δεδομένα που τα γενικά επιτελεία αποσιωπούν. Πρέπει συνεπώς να στραφεί κανείς σε εκτιμήσεις που γίνονται από τρίτες πηγές.

Τον περασμένο Αύγουστο, οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματικούς, υπολόγιζαν τις στρατιωτικές απώλειες σε 70.000 νεκρούς και 100.000 ως 120.000 τραυματίες στην ουκρανική πλευρά και 120.000 νεκρούς και 170.000 ως 180.000 τραυματίες στη ρωσική πλευρά.

Στις 29 Ιανουαρίου φέτος, σε γραπτή απάντησή του σ’ ένα βουλευτή, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι υπολόγιζε από την πλευρά του τις ρωσικές απώλειες σε περισσότερους από 350.000 νεκρούς και τραυματίες.

Την περασμένη Τρίτη, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως μέσα σε δύο χρόνια έχει σκοτώσει ή τραυματίσει σχεδόν 405.000 Ρώσους στρατιώτες.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε δηλώσει από την πλευρά του το Δεκέμβριο 2023 πως 383.000 ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί ή τραυματισθεί από την αρχή της εισβολής.

Σούνακ: Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας σήμερα και στο μέλλον

Η Βρετανία δεσμεύτηκε να επενδύσει σχεδόν 250 εκατομμύρια στερλίνες στην παραγωγή βλημάτων πυροβολικού για την Ουκρανία κατά την δεύτερη επέτειο σήμερα της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

Το πυροβολικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αντίσταση της Ουκρανίας στην εισβολή και το πακέτο 245 εκατομμυρίων στερλινών που ανακοινώθηκε σήμερα αποσκοπεί στην αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών πυροβολικού του Κιέβου.

Προβαίνοντας στην ανακοίνωση αυτή σήμερα με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς σημείωσε ότι η «ακλόνητη αποφασιστικότητα και αντοχή» της Ουκρανίας συνεχίζει «να εμπνέει τον κόσμο».

«Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απώθησαν τους Ρώσους εισβολείς ώστε να ανακαταλάβουν το μισό από το έδαφος που έκλεψε ο Πούτιν, ενώ υποβάθμισαν σημαντικά τις δυνατότητες της Ρωσίας –με περίπου το 30% του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας να έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και χιλιάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα να έχουν καταστραφεί.

«Αλλά δεν μπορούν να κερδίσουν αυτή τη μάχη χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας –και γι’αυτόν τον λόγο εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να πολεμά για τη νίκη.

«Η βρετανική χρηματοδότηση με σχεδόν ένα τέταρτο ενός δισεκατομμυρίου στερλινών θα ενισχύσει τα κρίσιμα αποθέματά τους σε πυρομαχικά πυροβολικού, καθώς η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία ολοκληρώνει περαιτέρω παράδοση προηγμένων αντιαρματικών πυραύλων.

«Μαζί θα διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν θα αποτύχει και μια νίκη για τη δημοκρατία, για τη διεθνή τάξη που στηρίζεται σε κανόνες και για τον ουκρανικό λαό», σημείωσε ο Σαπς.

Η σημερινή ανακοίνωση έπεται επιβεβαίωσης την Πέμπτη ότι η Βρετανία παρέδωσε άλλους 200 αντιαρματικούς πυραύλους Brimstone στην Ουκρανία.

Με αφορμή την δεύτερη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σημείωσε ότι τώρα είναι «η ώρα να δείξουμε ότι η τυραννία δεν θα θριαμβεύσει ποτέ και να πούμε για άλλη μια φορά ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας σήμερα και στο μέλλον».

«Ήμουν στο Κίεβο πριν από μόλις λίγες εβδομάδες και συνάντησα τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες. Κάθε οδυνηρή ιστορία ήταν μια υπενθύμιση του θάρρους της Ουκρανίας απέναντι στα τρομερά δεινά.

«Ήταν μια υπενθύμιση του τιμήματος που καταβάλλουν όχι μόνον για να υπερασπιστούν τη χώρα τους εναντίον μιας εντελώς αδικαιολόγητης εισβολής, αλλά και για να υπερασπιστούν τις ίδιες τις αξίες της ελευθερίας, της κυριαρχίας και του κράτους δικαίου, στις οποίες στηριζόμαστε όλοι.

«Η Βρετανία προχωρά παραπέρα όσον αφορά την υποστήριξή μας. Ανακοίνωσα τον περασμένο μήνα το μεγαλύτερο μεμονωμένο πακέτο αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας την συνολική μας υποστήριξη στα 12 δισεκατομμύρια στερλίνες και υπέγραψα ένα δεκαετές σύμφωνο συνεργασίας για την ασφάλεια –το πρώτο του είδους του», υπογράμμισε επίσης ο Σούνακ.

Σε δηλώσεις του επίσης με αφορμή την δεύτερη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ εξήρε «τη δύναμη, την αντοχή και το θάρρος» της Ουκρανίας και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματός του στην υποστήριξη της αντίστασής της στις ρωσικές δυνάμεις.

«Όταν συνάντησα τον (Ουκρανό) πρόεδρο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι στο Κίεβο πριν από έναν χρόνο τον διαβεβαίωσα ότι η Βρετανία στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Ουκρανίας.

«Η υπόσχεση αυτή είναι σθεναρή. Όποιος κι αν είναι στην εξουσία σε αυτήν την χώρα, η Βρετανία θα υποστηρίζει πάντα την Ουκρανία.

«Θα σταθούμε σθεναρά στο πλευρό τους για όσο χρειαστεί για να νικήσουν, διότι γνωρίζουμε ότι δεν διακυβεύεται μόνον το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά το μέλλον της δημοκρατίας και της παγκόσμιας σταθερότητας. Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε στη δειλία και την βαρβαρότητα του Πούτιν να επικρατήσουν», υπογράμμισε ο Κιρ Στάρμερ.

Τέσσερις δυτικοί ηγέτες φτάνουν στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία

Τέσσερις δυτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έφτασαν σήμερα στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία κατά τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο ταξίδεψαν μαζί στην ουκρανική πρωτεύουσα στη διάρκεια της νύχτας με τρένο από τη γειτονική Πολωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιταλική κυβέρνηση.

Η Μελόνι προβλέπεται να διοργανώσει τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα από το Κίεβο, στην οποία θα μετάσχουν ηγέτες από την G7, ενώ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προσκληθεί να μετάσχει στη συζήτηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ