Διάγγελμα Ζελένσκι: Έχουμε πληροφορίες για ρωσική εισβολή στις 16 Φεβρουαρίου

Πληροφορίες ότι θα γίνει ρωσική εισβολή στις 16 Φεβρουαρίου ανέφερε ότι έχει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμα που απηύθυνε στον ουκρανικό λαό. Στην ανάρτηση που έκανε στο facebook ο Ζελένσκι αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι ημέρα επίθεσης”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάνει λόγο για σοβαρές εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και “που απαιτούν από εμένα και τον καθένα μας να είμαστε υπεύθυνοι”. Τόνισε ότι το κράτος είναι πιο δυνατό από ποτέ αλλά επεσήμανε ότι επιθυμούν να λύσουν τα ζητήματα αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε τη στήριξή του στον στρατό της Ουκρανία και απηύθυνε μήνυμα ενότητας.

Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ: Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία “εκτός κι αν προκληθούμε”

Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.

Η Μόσχα θεωρεί πως «υπάρχει πιθανότητα» να καταλήξει σε συμφωνία στα βασικά ζητήματα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα δύο διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Λαβρόφ παρουσίασε στην εισήγηση του τις απόψεις του υπουργείου του για τις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δηλώνοντας ότι «υπάρχει η πιθανότητα» να καταλήξει η Ρωσία σε συμφωνία με τους εταίρους της σε βασικά ζητήματα, ενώ ο Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για το περιστατικό με το αμερικανικό υποβρύχιο Virginia, δηλώνοντας ότι παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, σε βάθος μεγαλύτερο των 4 μιλίων.

Ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις, είπε ότι αποτελούνται από δύο σκέλη. Ως προς το πρώτο σκέλος των απαντήσεων που αφορά τα τρία βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις της Μόσχας, τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τη μη εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στις θέσεις που κατείχε το 1997, ο Λαβρόφ είπε ότι η «απάντηση είναι αρνητική, και φυσικά δεν μας ικανοποιεί».

Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το δεύτερο σκέλος των απαντήσεων, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά στους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, και περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων για την μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στα στρατιωτικά θέματα.

Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Πούτιν αφού άκουσε την εισήγηση ρώτησε τον Λαβρόφ: «Πως κατά την άποψη σας, υπάρχει παρόλα αυτά πιθανότητα να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας στα βασικά ζητήματα που μας προκαλούν ανησυχία, ή αυτό είναι μια απόπειρα να μας εμπλέξουν σε μια ατελείωτη διαδικασία διαπραγματεύσεων, που δεν έχει καμία λογική κατάληξη;». Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «πάντα υπάρχει πιθανότητα», προσθέτοντας ότι η ρωσική απάντηση στις προτάσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών είναι ήδη έτοιμη και «το σχέδιο (της απάντησης) έχει διατυπωθεί σε δέκα σελίδες».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν θα εγκρίνει «έγκαιρα» της απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, αναφερόμενος στις στρατιωτικές ναυτικές ασκήσεις που γίνονται σε διάφορες θάλασσες, στην περιοχή της Κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης αλλά και στις κοινές ασκήσεις με την Λευκορωσία, είπε ότι «μερικές ολοκληρώνονται, ενώ άλλες θα ολοκληρωθούν σύντομα».

Ο Σοϊγκού στάθηκε ιδιαίτερα στο περιστατικό με το αμερικανικό υποβρύχιο Virginia το οποίο εντοπίσθηκε στις ακτές των Κουρίλων νήσων στις 12 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι «ως αποτέλεσμα των ενεργειών που διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες, το υποβρύχιο εκδιώχθηκε από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στα οποία εισήλθε σε αρκετά μεγάλο βάθος για τα μέτρα των νησιών, δηλαδή μεγαλύτερο των 4 χιλιομέτρων».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ότι αυτού του είδους η δραστηριότητα των ΗΠΑ είναι «εντελώς ακατανόητη και αβάσιμη».

ΟΗΕ: Διαδοχικές επαφές Γκουτέρες με Λαβρόφ και Κουλέμπα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε σήμερα ξεχωριστές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του στους δύο υπουργούς για την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, «χαιρέτισε τις τρέχουσες διπλωματικές διαβουλεύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης και υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη διπλωματία», ανέφερε ο εκπρόσωπος ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Πιθανή μια έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ. Προς το παρόν προβλέπεται να γίνει μια ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα έχει η αυριανή συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής «είναι πιθανή, ανάλογα με τις εξελίξεις», είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε αμέσως (σ.σ. τις απόψεις μας), με ενιαίο μέτωπο», σχολίασε η ίδια πηγή, επιμένοντας ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν επίσης μια συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών μέσω βιντεοκλήσης. Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι να επιβάλουν βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, εφόσον εισβάλει στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα αποφασιστούν από τις χώρες μέλη και θα εγκριθούν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών, σε συνεργασία με τους εταίρους της ΕΕ.

«Κανείς δεν ξέρει αν ο Πούτιν έχει λάβει μια απόφαση. Αλλά μια επίθεση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και η ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Μόσχα πάντως έκρινε σήμερα «πιθανή» μια διπλωματική λύση και ανακοίνωσε τη λήξη ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων που έκαναν στην περιοχή.

Πεντάγωνο: Η ρωσική στρατιωτική δύναμη ενισχύθηκε περαιτέρω μέσα στο Σαββατοκύριακο

Η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του», είπε ο Κίρμπι στο CNN.

«Συνεχίζει να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 (στρατιώτες). Δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών», συνέχισε ο εκπρόσωπος. «Αυτές οι δυνατότητες (…) περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα».

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε σήμερα το τέλος ορισμένων στρατιωτικών ελιγμών, ενώ τα χερσαία και ναυτικά γυμνάσια στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και στη Λευκορωσία πυροδοτούν φόβους για στρατιωτική κλιμάκωση.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του θεώρησε πιθανή μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης σχετικά με την Ουκρανία, προτείνοντας ακόμη και την «παράταση και διεύρυνση» του διαλόγου, σε έναν πιο ήπιο τόνο της Μόσχας, συγκριτικά με μια εμπρηστική ρητορική του Κρεμλίνου τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν έχει όλες τις δυνατότητες να εξαπολύσει «ανά πάσα στιγμή» μια «πολύ συμβατική μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» ή ακόμη και μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

 Οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Κίεβο στο Λβιβ

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, ενόψει της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Άντονι Μπλίνκεν

«Η πρεσβεία θα παραμείνει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση», αλλά «προτρέπουμε σθεναρά όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ