Διαμαντόπουλος στον Realfm 97,8: Η Γαλλία βιώνει το βάρος της ιστορίας της – Μεγάλοι οι κλυδωνισμοί στην οικονομία αν καταρρεύσει η κυβέρνηση

«Φοβάμαι ότι τα τεκταινόμενα στην Γαλλία είναι άλλο ένα επεισόδιο στην πολύμορφη κρίση που περνά η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος με ακυβέρνητη και την Γερμανία, με εστίες αναταραχής στα σύνορά της, με ανασφάλεια λόγω της εκλογής του Τραμπ και που όσο και να ακούγεται δραματικό θυμίζει τελευταίες ημέρες της Πομπηίας» τόνισε ο Θανάσης Διαμαντόπουλος στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Διαμαντόπουλος έκανε και έναν παραλληλισμό λέγοντας ότι «και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης στον Μεσοπόλεμο κατέρρευσε από τη συμπαιγνία των δυνάμεων της Άκρας Δεξιάς και της Άκρας Αριστεράς».

Ο καθηγητής και συγγραφέας τόνισε ότι «τώρα νομίζω ότι η Γαλλία βιώνει το βάρος της ιστορίας της και βρίσκεται σε αυτή την τραγική κρίση που θα οδηγήσει και σε κρίση δανεισμού και σε γενικότερη αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας. Η αδύναμη κυβέρνηση Μπαρνιέ έκανε κατάχρηση, όπως όλες οι αδύναμες κυβερνήσεις που είχε ο Μακρόν ενός περιβόητου άρθρου, του 49/3 του Συντάγματος. Το είχε εισαγάγει ο Ντε Γκωλ γιατί η μέση βιωσιμότητα των κυβερνήσεων ήταν ελάχιστοι μήνες. Και αυτό λόγω της αντίδρασης του Κοινοβουλίου. Για να τιθασεύσει το Κοινοβούλιο έδωσε τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να περνά όποιον νόμο θέλει χωρίς να ψηφιστεί από τη Βουλή αν εντός 48 ωρών η Βουλή δεν ανατρέψει την κυβέρνηση»

«Στην παρούσα συγκυρία αποδεικνύεται ότι η γαλλική κοινωνία είναι μια εξαιρετικά κακομαθημένη κοινωνία. Στη δεκαετία του ’70 η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας ήταν εφάμιλλη της Γερμανίας. Εάν υποχώρησε τόσο πολύ έναντι του βασικού ευρωπαϊκού εταίρου της άλλης ατμομηχανής της Ευρώπης ήταν επειδή  και τα συνδικάτα και η κοινωνία στην Γερμανία ήταν πολύ λιγότερο απαιτητικοί και κακομαθημένοι» επεσήμανε.

Ο κ. Διαμαντόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «η Λεπέν κάνοντας μία πλειοδοσία απαίτησε από τον Μπαρνιέ μια σειρά από μέτρα, κάποια από τα οποία τα άκουσε με ευήκοα ώτα η γαλλική κοινωνία, όπως η ελαχιστοποίηση φαρμακευτικών παροχών σε παράνομους μετανάστες. Ζήτησε επίσης τη διατήρηση της πλήρους αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής όλων των συντάξεων στον πληθωρισμό, ενώ ο Μπαρνιέ έδωσε μόνο για τις κατώτατες συντάξεις. Αυτό υπήρξε η αφορμή».

Πρόσθεσε ότι «ο λόγος που η Λεπέν πιέζει τόσο ενώ ξέρει ότι ο Μακρόν δεν μπορεί μέχρι τον επόμενο Ιούνιο να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει νέες εκλογές ή να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση για να προκηρυχθούν προεδρικές εκλογές πριν ενδεχομένως στερηθεί η ίδια των πολιτικών της δικαιωμάτων λόγω της υποδικίας που έχει. Ο μόνος που την στήριξε ήταν ο Φρανσουά Μπαιρού, υπουργός μέχρι πρότινος του Μακρόν και δεν αποκλείεται να αποτελέσει το πρόσωπο αμοιβαίας ανοχής και σε αυτόν να δώσει κάτι παραπάνω από ότι στον Μπαρνιέ».

Σε άλλο σημείο ο κ. Διαμαντόπουλος υπογράμμισε ότι «αν καταρρεύσει η κυβέρνηση και μείνει χωρίς κυβέρνηση 6-7 μήνες, οι κλυδωνισμοί στη γαλλική οικονομία θα είναι μεγάλοι και θα έρθουν σε όλη την Ευρώπη.

Με όλες αυτές τις διεθνείς κρίσεις και τις δύο ατμομηχανές της Ευρώπης οιονεί ακυβέρνητες, φοβάμαι ότι μόνο απαισιοδοξία μπορεί να υπάρχει».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ