Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είχε αναλάβει να οδηγήσει τη Γαλλία μακριά από το χείλος του γκρεμού, φαίνεται πως δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, με την θητεία του ως πρωθυπουργού να φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί με καταστροφική αποτυχία, που πιθανόν θα προκαλέσει σοκ σε όλη την Ευρώπη.
Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, που θα διεξαχθή σήμερα, αναμένεται να οδηγήσει την κυβέρνηση Μπαρνιέ στην πιο βραχύβια διακυβέρνηση στην ιστορία της Γαλλίας, εντείνοντας την πολιτική κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Η αναμενόμενη καταψήφιση της κυβέρνησης Μπαρνιέ
Αναμένεται ότι η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ θα είναι η πρώτη που θα ανατραπεί με ψήφο δυσπιστίας από το 1962, η οποία έχει προγραμματιστεί για το βράδυ, την ώρα που η χώρα αγωνίζεται να περιορίσει το τεράστιο δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Σε συνέντευξή του την Τρίτη, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως η κυβέρνηση του μπορεί να επιβιώσει.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στους δύο μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Γαλλίας, ο Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι «πιθανό» η κυβέρνησή του να μην καταρρεύσει, λέγοντας πως «εξαρτάται από τους βουλευτές, καθένας εκ των οποίων έχει μερίδιο ευθύνης ενώπιον των Γάλλων».
«Η πρόταση μομφής δεν είναι ψήφος υπέρ ή κατά του Μπαρνιέ» πρόσθεσε.
Ο Μπαρνιέ, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τη στήριξη της Μαρίν Λεπέν και του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση (Εθνικό Μέτωπο), για τη ψήφιση ενός συρρικνωμένου προϋπολογισμού, αναμένεται να ανατραπεί.
Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν αναμένεται να συνεργαστεί με την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο και να ρίξει την κυβέρνηση, καθώς οι προτάσεις του Μπαρνιέ για αυξήσεις φόρων και περικοπές δημοσίων δαπανών αποδείχθηκαν μοιραίες.
Οι δύο αυτές παρατάξεις ελέγχουν τις 332 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και, συνεπώς, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι η πρόταση μομφής να υπερψηφιστεί.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Tribune το Σάββατο, η Μαρίν Λεπέν φάνηκε να υπονοεί ότι μια παραχώρηση σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων ή τις συντάξεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δεύτερη ευκαιρία για τον Μπαρνιέ. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, ζήτησε και τα δύο.
Η βουλευτής της Εθνικής Συσπείρωσης, Λoρ Λαβαλέτ, όταν ρωτήθηκε από το TF1 αν το κόμμα της θα υποστηρίξει την ψήφο δυσπιστίας, απάντησε: «Χωρίς αμφιβολία».
Οι συνέπειες της κατάρρευσης της κυβέρνησης
«Δεν υπάρχει λόγος να οδηγηθούμε σε μεγάλη αναταραχή. Μην παίζετε με τους φόβους… δεν θα καταρρεύσει όλο [το σύστημα]», σχολίασε η Λαβαλέτ, όταν ερωτήθηκε για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η υπερψήφιση της πρότασης μομφής, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις του Μπαρνιέ.
«Δεν έχει τελειώσει τίποτα μέχρι να γίνει η ψηφοφορία, αλλά φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε λογοκρισία της κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρούνο Ρεταγιό, στο CNews.
Η επικείμενη κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ αφήνει ένα κενό στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περίοδο που και η Γερμανία είναι εξασθενημένη οικονομικά αλλά και σε προεκλογική περίοδο, λίγες εβδομάδες πριν την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενδέχεται να ζητήσει από τον Μπαρνιέ να παραμείνει σε ρόλο υπηρεσιακού πρωθυπουργού, καθώς αναζητά νέο πρωθυπουργό, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί μόνο το επόμενο έτος.
Ο αντίκτυπος στην οικονομία
Οι επενδυτές ομολόγων πιθανότατα θα γλιτώσουν τη Γαλλία από τη χρηματοοικονομική «καταιγίδα» για την οποία προειδοποίησε ο Μπαρνιέ, όμως η πολιτική κρίση αναμένεται να πλήξει τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους φορολογούμενους.
Ο επικεφαλής του τομέα Σταθερού Εισοδήματος και Συναλλάγματος της Union Investment, Κρίστιαν Κοφ, δήλωσε πως «Αυτή είναι μια αργή καύσης κρίση, που θα οδηγήσει σε συνεχιζόμενη διεύρυνση των spread και συνεχιζόμενη επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους».
«Αλλά, προς το παρόν», πρόσθεσε, «δεν βλέπω να ξεφεύγει τελείως και να μετατραπεί σε μια πλήρης κρίση δημόσιου χρέους».
Η τραγωδία της διακυβέρνησης Μπαρνιέ
Όταν ο Μπαρνιέ ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 5 Σεπτεμβρίου, υπήρχαν υψηλές προσδοκίες για τον 73χρονο Γκωλιστή συντηρητικό, ο οποίος θεωρούνταν η λύση για την πολιτική κρίση που ταλάνιζε τη Γαλλία και απειλούσε την Ευρωζώνη.
Παρ’ όλα αυτά, το όνειρο του Μπαρνιέ να φέρει την πολιτική ηρεμία στην Γαλλία εξελίχθηκε σε εφιάλτη.
Ο Μπενζαμέν Μορέλ, εξέχων συνταγματολόγος και πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas, υποστήριξε ότι ο Μπαρνιέ «σπατάλησε την περίοδο του “μήνα του μέλιτος”, χωρίς να τη χρησιμοποιήσει για να διαπραγματευτεί πιο ειλικρινά με τη Λεπέν» και έτσι «της προσφέρει μια καθαρή νίκη που θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της».
Το φαινόμενο Μπαρνιέ
Για ένα διάστημα, πάντως, φαινόταν ότι ο Μπαρνιέ είχε αρχίσει να βρίσκει τα βήματά του. Ο γαλλικός Τύπος ανέφερε το λεγόμενο «φαινόμενο Μπαρνιέ», καθώς ο έμπειρος πολιτικός διατηρούσε μια ήρεμη και μετριοπαθή στάση, προσδίδοντας έναν αέρα ηρεμίας στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Ο Πιέρ-Ανρί Ντυμόν, ανώτερο στέλεχος του κόμματος του πρωθυπουργού, δήλωσε: «Το φαινόμενο Μπαρνιέ ήταν πραγματικό. Οι άνθρωποι ήθελαν να πάρουν μια ανάσα από την κομψή πολιτική του Μακρόν. Όταν ο Μπαρνιέ έγινε πρωθυπουργός, μπορούσες να δεις ξεκάθαρα τη διαφορά μεταξύ ενός μεγάλου υπηρέτη του κράτους και ενός παιδιού», σχολιάζοντας με απαξιωτικό τρόπο αναφορά στον προκάτοχο του Μπαρνιέ, τον 35χρονο Γκαμπριέλ Αττάλ.
Με πληροφορίες από: Reuters, Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ