Δεσποτόπουλος στον Realfm 97,8: Περικυκλωμένη από πολεμικές εντάσεις η Ελλάδα – Τα ερωτήματα για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

Για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις τους μίλησε ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας το οποίο εν πολλοίς μποϊκόταρε την προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου, δείχνει ότι κάποιο από τα εμπλεκόμενα μέρη είναι αποφασισμένο να τραβήξει αυτή την ιστορία μέχρι τέλους στο επιχειρησιακό σκέλος, στο αιματοκύλισμα. Δεν άφησαν να εξελιχθεί μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να φέρει κάτι το παραπάνω, πέρα από ανθρωπιστική βοήθεια» τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος και πρόσθεσε:

«Πολύ φοβάμαι ότι είμαστε πολύ μακριά από κάτι που θα μπορούσε να φέρει κάποιου είδους εκεχειρία. Το πιο πιθανό σενάριο για εμένα είναι πως είναι θέμα ωρών, ημερών μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας».

Ο κ. Δεσποτόπουλος είπε ότι «το ένα ερώτημα που προκύπτει, είναι αν ο στρατός του Ισραήλ θα γυρίσει στην Λωρίδα της Γάζας ή θα κάνει μόνο κάποια επιχείρηση και θα αποχωρήσει. Έως το 2005 ήταν εκεί ο στρατός του Ισραήλ. Αν έχουμε επιστροφή του στρατού στην Λωρίδα της Γάζας, ξαναμπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Το άλλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει εμπλοκή άλλων χωρών. Υπάρχει πίεση στο Ιράν να μην το κάνει. Αν το κάνει – που δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε – υπάρχει ο κίνδυνος για μια ευρύτερη ανάφλεξη. Στην πραγματικότητα δεν αντιμάχεται μόνο το Ισραήλ την Χαμάς. Έχουμε πολλούς παίκτες στην περιοχή, όπως το Ιράν αλλά και την Τουρκία που επιχαίρουν με την ένταση στην περιοχή».

Ο διεθνολόγος επεσήμανε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να διεμβολίσει την καλή σχέση του Ισραήλ με την Αίγυπτο. Την ενεργειακή συμπόρευση Ισραήλ – Αιγύπτου δεν την βλέπει με καθόλου καλό μάτι η Τουρκία και έχει πολλές φορές προσπαθήσει να την διασπάσει.

Η Ελλάδα δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι περικυκλωμένη από ένα ημικύκλιο πολεμικών εντάσεων που ξεκινάει από την Ουκρανία, τον Καύκασο, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και καταλήγει στην Μέση Ανατολή και την Παλαιστίνη. Έχουμε δυστυχώς αυτό το κακό προνόμιο».

Σχετικά με τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή ο κ. Δεσποτόπολος ανέφερε ότι «τις επιπτώσεις τις βλέπουμε ήδη. Το πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα το αφήσαμε στα 84,5 δολ./βαρέλι, το brent έχει ξεπεράσει τα 92 δολ. και οδεύει προς τα 100 δολ. Η βενζίνη στην Αθήνα εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ, το φυσικό αέριο σκαρφάλωσε 20%.

Να μην ξεχνάμε και το προσφυγικό. Όποτε έχουμε εκρήξεις στην περιοχή υπάρχει αύξηση των ροών. Και υπάρχει και ο φόβος να υπάρχουν και τρομοκρατικά στοιχεία που μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν από την Λωρίδα της Γάζας και να έρθουν είτε για ένα καλύτερο αύριο ή για να προετοιμάσουν κάποιο χτύπημα και να προκαλέσουν αναστάτωση στην Ευρώπη».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ