Το ανώτατο όριο το οποίο μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος πιστεύουν ότι έχουν βρει ερευνητές, που ορίζουν τη μέγιστη ηλικία τα 150 χρόνια, ξεπερνώντας το τρέχον ρεκόρ για τον γηραιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, που ανήκει στην Jeanne Calment, η οποία πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Πάντως, και αυτή η μελέτη σβήνει την προσδοκία ότι ο άνθρωπος θα μπορέσει να ζήσει για πάντα.
Οι επιστήμονες από ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Ρωσία, χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή iPhone και μια τεράστια ποσότητα ιατρικών δεδομένων από εθελοντές, θεωρούν ότι έχουν επιβεβαιώσει τη μέγιστη ηλικία στην οποία μπορεί να φτάσουν οι άνθρωποι και δημοσίευσαν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στο περιοδικό Nature Communications.
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε
Τεχνητή νοημοσύνη ανέλυσε πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία και τη φυσική κατάσταση και οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η διάρκεια ζωής των ανθρώπων βασίζεται κυρίως σε δύο σημεία δεδομένων: τη βιολογική ηλικία – που σχετίζεται με το άγχος, τον τρόπο ζωής και τις χρόνιες παθήσεις – και την ανθεκτικότητα – πόσο γρήγορα το άτομο επιστρέφει στο φυσιολογικό μετά την απόκριση σε έναν στρεσογόνο παράγοντα. Προκειμένου να αξιολογήσουν τις αποκλίσεις από τη σταθερή υγεία, εκτίμησαν τις αλλαγές στον αριθμό των αιμοσφαιρίων και τον ημερήσιο αριθμό των βημάτων και τα ανέλυσαν ανά ηλικιακές ομάδες.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα ευρήματα και τις σχετικές τάσεις, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι γύρω στα 120 με 150 χρόνια, το ανθρώπινο σώμα δείχνει μια παντελή απώλεια ανθεκτικότητας, καταλήγοντας στην αδυναμία ανάκαμψης, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου των επιστημόνων.
Jeanne Calment, η οποία πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών
Τι λένε οι ειδικοί
Ο συγγραφέας της μελέτης, Timothy V. Pyrkov, σημείωσε πως “όσο μεγαλώνουμε, απαιτείται όλο και περισσότερος χρόνος για να ανακάμψουμε έπειτα από μία διαταραχή και κατά μέσο όρο περνάμε όλο και λιγότερο χρόνο κοντά στη βέλτιστη φυσιολογική κατάσταση.
Ο καθηγητής Andrei Gudkov, που εργάζεται στο Roswell Park Comprehensive Cancer Center, το οποίο συνεργάστηκε για τη μελέτη, σχολίασε περαιτέρω πως τα ευρήματα είναι “μία εννοιολογική ανακάλυψη, επειδή καθορίζουν και διαχωρίζουν τους ρόλους των θεμελιωδών παραγόντων στην ανθρώπινη μακροζωία… Εξηγούν ακόμη γιατί και η πιο αποτελεσματική πρόληψη και θεραπείας ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία μπορεί μόνο να βελτιώσει τον μέσο όρο αλλά όχι τη μέγιστη διάρκεια ζωής εκτός και αν έχουν αναπτυχθεί αντιγηραντικές θεραπείες”. Αυτή η μελέτη έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης τάσης βιοχακαρίσματος, ή χρήσης σύγχρονων μεθόδων αντιγήρανσης που επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής. Οι βιοχάκερ έχουν δοκιμάσει τα πάντα, από τη νηστεία έως και τον εμβολιασμό με φάρμακο κατά του έρπητα που δεν έχει υποβληθεί σε δοκιμή. Την περασμένη εβδομάδα ο μεγιστάνας μεσίτης Αρλ Ράστεγκαρ, 39 ετών, υποστήριξε ότι η συνηθισμένη χρήση πραγμάτων όπως η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα και ο διαλογισμός μέσα σε υπερβαρικό θάλαμο είχαν ως αποτέλεσμα να έχει τη βιολογική ηλικία ενός 5χρονου.