Η οργή των Ρώσων στρατιωτών: «Να χρησιμοποιήσουμε τα δάχτυλά μας για ξιφολόγχες;»

Βαριές απώλειες, τραγικές ελλείψεις σε εφόδια και πυρομαχικά καταγγέλλουν Ρώσοι στρατιώτες σε συνομιλίες με συγγενείς τους τις οποίες υπέκλεψαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Η αντεπίθεση της Ουκρανίας βρισκόταν στον δεύτερο μήνα της, όταν ο Αντρέι, ένας Ρώσος στρατιώτης, τηλεφώνησε στη σύζυγό του για να πει ότι η μονάδα του είχε βαριές απώλειες. Ήταν τόσο άσχημα εξοπλισμένοι, είπε, που έμοιαζαν με τις σοβιετικές δυνάμεις στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Μας γ…”, είπε ο Andrey τηλεφωνικά στις 12 Ιουλίου, συγκρίνοντας την επίθεση των Ουκρανών, με τις χειρότερες στιγμές της εισβολής της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση. «Δεν υπάρχουν γ…… πυρομαχικά, τίποτα … Να χρησιμοποιήσουμε τα δάχτυλά μας για ξιφολόγχες;”  Η συνομιλία αυτή ήταν ένα απόσπασμα από 17 τηλεφωνικές κλήσεις που έκαναν Ρώσοι στρατιώτες που πολεμούσαν στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας και τις οποίες υπέκλεψα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), που η είναι η βασική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας.

Οι υποκλοπές

Οι γεμάτες βρισιές υποκλοπές, τις οποίες μοιράστηκε με το Reuters μια πηγή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, δίνουν μια σπάνια -αν και μερική- εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούσαν σε ορισμένες ρωσικές μονάδες, όταν το Κίεβο άρχισε την φετινή μεγάλη αντεπίθεση, στις αρχές Ιουνίου, δήλωσαν στο Reuters δύο στρατιωτικοί αναλυτές. Αν και η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής αναχαιτίσει σε μεγάλο βαθμό τη στρατιωτική εκστρατεία της Ουκρανίας και έχει σημειώσει κάποια δικά της μέτρια εδαφικά κέρδη σε ορισμένα σημεία, οι στρατιώτες στις υποκλοπές παραπονιούνται ότι οι μονάδες τους έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, ότι υπάρχει έλλειψη πυρομαχικών, ότι δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση ούτε σωστό εξοπλισμό, ενώ το ηθικό τους είναι κακό.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αντιμετωπίζουν τις απώλειές τους ως κρατικό μυστικό. Η Ουκρανία έχει αναγνωρίσει ότι οι προσπάθειές της να ανακαταλάβει εδάφη παρεμποδίστηκαν από τα εκτεταμένα ρωσικά ναρκοπέδια και τις καλά προετοιμασμένες αμυντικές γραμμές. Έχει απελευθερώσει μια σειρά από χωριά, αλλά δεν έχει ανακαταλάβει κανένα σημαντικό οικισμό μέχρι στιγμής και η γραμμή του μετώπου έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη, απογοητεύοντας τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Το πρακτορείο δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πόσο αντιπροσωπευτικές είναι οι υποκλοπές για τις συνθήκες που επικρατούν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Πηγή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι απεικονίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στρατιώτες, αλλά δεν διευκρίνισε πώς επιλέχθηκαν οι ηχογραφήσεις.

Τι δείχνουν οι υποκλοπές

Ο Neil Melvin, διευθυντής του τμήματος Διεθνών Μελετών Ασφάλειας στο Royal United Services Institute (RUSI), μια δεξαμενή σκέψης για την άμυνα και την ασφάλεια που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι οι κλήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις ρίχτηκαν σε αμυντικές επιχειρήσεις με ελάχιστη προετοιμασία και υπέστησαν υψηλές απώλειες, σπέρνοντας εντάσεις μεταξύ στρατιωτών και διοικητών.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αιτήματα σχολιασμού της συγκεκριμένης πληροφορίες. Τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο στρατός έπρεπε να μάθει από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην Ουκρανία και να τα διορθώσει, υποσχόμενος να παράσχει ό,τι χρειαζόταν. Το Reuters ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι η Ρωσία διπλασίασε τον στόχο της για τις αμυντικές δαπάνες φέτος σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια – το ένα τρίτο του συνόλου των δημόσιων δαπανών.
Η SBU ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση στα κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

“Το μετέτρεψε σε ψίχουλα”

Η ίδια πηγή παρείχε τα ονόματα, τους αριθμούς τηλεφώνου και, στις περισσότερες περιπτώσεις, τις μονάδες των 15 στρατιωτών που μιλούσαν στις υποκλοπές, σύμφωνα με την SBU. Το Reuters επαλήθευσε ότι οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων που δόθηκαν ήταν καταχωρημένοι στα ονόματα των στρατευμένων ή των συγγενών τους, αλλά οι κλήσεις είτε έμειναν αναπάντητες είτε τα τηλέφωνα ήταν απενεργοποιημένα.

Το Reuters χρησιμοποιεί αποσπάσματα μόνο από ορισμένους από τους 10 στρατιώτες των οποίων την ταυτότητα μπόρεσε να επαληθεύσει χρησιμοποιώντας λογαριασμούς μηνυμάτων ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο όνομά τους, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις περιείχαν φωτογραφίες τους με στρατιωτικές στολές.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν αποκαλύπτει τα πλήρη ονόματα των στρατιωτών, καθώς δεν ήταν σε θέση να λάβει τα σχόλιά τους σχετικά με τα αποσπάσματα. Σε τρεις περιπτώσεις, οι σύζυγοι των στρατιωτών επιβεβαίωσαν ότι οι σύζυγοί τους βρίσκονταν στο μέτωπο σε μηνύματα προς το Reuters, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω. Μία από αυτές επικαλέστηκε τους ρωσικούς νόμους περί απορρήτου.

Στα αποσπάσματα, αρκετοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν βωμολοχίες για να περιγράψουν ρωσικές μονάδες που είχαν υποστεί βαριές απώλειες και δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν τους τραυματίες τους. Ένας είπε ότι το απόσπασμά του κατάφερε να προχωρήσει αλλά με υψηλό τίμημα. “Αυτό είναι. Δεν έχει μείνει δεύτερο τάγμα. Το έχουν μετατρέψει σε ψίχουλα”, είπε ο Μαξίμ, ένας στρατιώτης από την περιοχή Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, στη σύζυγό του Άννα μέσω τηλεφώνου στις 3 Ιουλίου.

Είπε ότι το τάγμα -μια μονάδα που συνήθως αποτελείται από περίπου 500 στρατιώτες- βρισκόταν στο μέτωπο του Λάιμαν στα βορειοανατολικά, μια από τις τρεις περιοχές όπου το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε τότε σφοδρές μάχες και ρωσικές αντεπιθέσεις.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει κάνει κάποιες τοπικές προόδους γύρω από το Λάιμαν και το Κουπιάνσκ τις τελευταίες εβδομάδες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ