Δανία: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου βασιλικού ζεύγους – Το μήνυμα που θέλησε να στείλει

Επίσκεψη στην Βουλή της Δανίας προέβλεπε η πρώτη ημέρα του βασιλικού ζεύγους της Δανίας, το οποίο φρόντισε με αυτή την πρώτη δημόσια εμφάνισή του να δείξει προς τα έξω εικόνα αρραγούς ενότητας.

Ο νέος βασιλιάς και η νέα βασίλισσα της Δανίας έφθασαν στο κοινοβούλιο, Ο Φρειδερίκος 10ος και η Μαίρη, έφτασαν στην Βουλή όπου τους περίμεναν τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Η βασίλισσα Μαρία, 51 ετών, με μπλε κοστούμι με φούστα και καπέλο, ανέβηκε με πανύψηλα στιλέτα τις σκάλες του παλατιού Κρίστιανσμποργκ στην Κοπεγχάγη, μαζί με τον σύζυγό της Φρειδερίκο, ο οποίος έδειχνε κομψός με ναυτικό κοστούμι. Το βασιλικό ζεύγος συνόδευε ο γιος τους, ο νεοδιορισθείς πρίγκιπας διάδοχος Κρίστιαν, 18 ετών, καθώς και η μητέρα του βασιλιά, η παραιτηθείσα βασίλισσα Μαργαρίτα.

Στο κοινοβούλιο της Δανίας βρέθηκαν επίσης ο αδελφός του Φρειδερίκου, Ιωακείμ, 54 ετών, ο οποίος εμφανίστηκε στην ανάληψη της βασιλείας χωρίς τη σύζυγό του πριγκίπισσα Marie, και η πριγκίπισσα Benedikte, αδελφή της Μαργαρίτας.

Στην Βουλή,  η οικογένεια άκουσε τις ομιλίες των Δανών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου της πρωθυπουργού, πριν η Εθνική Χορωδία Κοριτσιών της Δανίας τραγουδήσει το “Δανία, πατρίδα μου” του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ήταν η στιγμή που λύγισε η Βασίλισσα Μαίρη, και διακριτικά σκούπισε τα μάτια της.

Αψηφώντας τις θερμοκρασίες των -2C και το ψιλόβροχο που εναλασσόταν με χιόνι, οι βασιλείς χαιρέτησαν την οικογένειά τους έξω από το κτίριο πριν παρακολουθήσουν τις ομιλίες των πολιτικών. Μετά την είσοδό της στο κοινοβούλιο, η Μαίρη – κρατώντας μια ανθοδέσμη – κατευθύνθηκε προς την αίθουσα με τον σύζυγό της Φρειδερίκο και τον γιο της Κρίστιαν να κάθονται δεξιά και αριστερά της.

Ο Ιωακείμ, η Benedikte και η Μαργαρίτα, κάθονταν πίσω τους, καθώς άκουγαν την ομιλία της Mette Frederiksen, της πρωθυπουργού της Δανίας. Μετά τις ομιλίες, η Εθνική Χορωδία Κοριτσιών της Δανίας – γνωστή ως DR Pigekoret – τραγουδήσει για τη βασιλική οικογένεια.


Η χορωδία ερμήνευσε το “Danmark, mit fædreland” (Δανία, πατρίδα μου), το οποίο έγραψε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 1850. Το ποίημα αναφέρεται στην αγάπη του για τη δανική χώρα και γλώσσα και συχνά προτείνεται ως νέος εθνικός ύμνος της Δανίας.

Το τραγούδι φέρεται να είναι το αγαπημένο της νέας Βασίλισσας, η οποία έκλεισε τα μάτια της και δάκρυσε εκείνη την στιγμή.


“Είναι κάτι περισσότερο από ένα τραγούδι. Είναι μια δήλωση αγάπης για τη Δανία, για την ιστορία, για τη γλώσσα, για τον πολιτισμό, για το τοπίο. Ένα τραγούδι αγάπης που ακόμα και εγώ, παρόλο που δεν γεννήθηκα στη Δανία, μπορώ να το νιώσω βαθιά μέσα στην καρδιά μου. Και ξέρω ότι δεν χρειάζεται να έχεις γεννηθεί σε μια χώρα για να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου”, έχει δηλώσει η η βασίλισσα Μαίρη κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της το 2017.

Ο πρίγκιπας Ιωακείμ, αδελφός του βασιλιά, είναι γνωστό ότι στο παρελθόν είχε έρθει σε ρήξη με τη μητέρα του όταν τα παιδιά του έχασαν τους τίτλους του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας. Φάνηκε σήμερα όμως να τα έχει ξεχάσει όλα αφού στάθηκε περήφανα στο πλευρό της μητέρας του.

Ίσως αυτό λέει η MailOnline, ήταν και το μήνυμα που ήθελε να στείλει διαλέγοντας την γραβάτα που φόρεσε σήμερα. Η γραβάτα είχε πάνω της ελέφαντες. Το Τάγμα του Ελέφαντα (Elefantordenen) είναι η υψηλότερη τιμή της Δανίας. Η τιμή απονέμεται συνήθως στα παιδιά του μονάρχη και στους συζύγους τους, καθώς και σε αρχηγούς κρατών και ξένους βασιλείς.

Η ρήξη του 2022

Το 2022, η βασίλισσα Μαργαρίτα συγκλόνισε τους βασιλικούς παρατηρητές, όταν ανακοίνωσε με εντυπωσιακό τρόπο ότι τα τέσσερα παιδιά του Ιωακείμ θα έχαναν τους τίτλους τους. Ο Νικολάι, 24 ετών, ο Φέλιξ, 20 ετών, ο Χένρικ, 13 ετών, και η Αθηνά, 11 ετών, έχουν τον τίτλο «Κόμης» τα αγόρια και «Κόμισσα» το κορίτσι. Προσφωνούνται ως Εξοχότατοι και όχι ως Υψηλότατοι.

O Ιωακείμ

Η βασίλισσα επέμεινε ότι η κίνηση αυτή θα είναι “καλή για το μέλλον τους” και θα επιτρέψει στα παιδιά -που έχουν διατηρήσει τις θέσεις τους στη γραμμή διαδοχής- να “διαμορφώσουν τη δική τους ζωή χωρίς να περιορίζονται από τις ειδικές απαιτήσεις και τα καθήκοντα” που συνεπάγεται η επίσημη υπαγωγή στη βασιλική οικογένεια της Δανίας.

Μετά την αφαίρεση των τίτλων της οικογένειας τον Σεπτέμβριο του 2022, ο πρίγκιπας Ιωακείμ ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της μητέρας του “έβλαψε” τα παιδιά του. Μήνες αργότερα, ο έκτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου παραδέχθηκε ότι “έλειπε η επικοινωνία” εντός της βασιλικής οικογένειας κατά την προετοιμασία της ανακοίνωσης-σοκ. Ο Ιωακείμ δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων B.T.: “Υπάρχουν πολλά που πρέπει να δουλέψουμε. Η επικοινωνία ήταν αυτό που έλειπε. Τώρα συναντηθήκαμε και βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο”.

Πρόσθεσε ότι του είχε δοθεί μόνο πέντε ημέρες προειδοποίηση πριν από τη δημοσιοποίηση της είδησης, για τους τίτλους των παιδιών του. Εν τω μεταξύ, η πρώην σύζυγος του πρίγκιπα Ιωακείμ, Αλεξάνδρα, δήλωσε ότι οι γιοι της, Νικολάι και Φέλιξ, αισθάνονταν “εξοστρακισμένοι” από το παλάτι και ότι η απόφαση ήρθε σαν “κεραυνός εν αιθρία”.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κανένα από τα παιδιά του Joachim ούτε η σύζυγός του δεν τον συνόδευσαν στη χθεσινή τελετή ανακήρυξης του Φρειδερίκου ως νέου βασιλιά της Δανίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ