Χάνα Νόιμαν: Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής καίει την Εύα Καϊλή – «Ήταν έκπληξη πόσο θετική ήταν η ομιλία της για το Κατάρ»

Η πρόεδρος της επιτροπής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο, Χάνα Νόιμαν μίλησε για το ταξίδι της στη Ντόχα που «τινάχτηκε στον αέρα» την τελευταία στιγμή από την Καταριανή κυβέρνηση.

Εύα Καϊλή: Ετοιμάζει την απολογία της – Τι θα κρίνει την κράτησή της

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Χάνα Νόιμαν, αντί της οποίας ταξίδεψε στο Κατάρ τον περασμένο Νοέμβριο η Εύα Καϊλή, μίλησε στον ΣΚΑΪ για το παρασκήνιο που προηγήθηκε, αλλά και για τον ζήλο με τον οποίο η Ελληνίδα συνάδελφός της υπερασπιζόταν με τις δημόσιες τοποθετήσεις της την πολιτική του Κατάρ σε μια σειρά από ζητήματα για τα οποία το εμιράτο ήταν διεθνώς υπόλογο.

«Προγραμματίζαμε ένα ταξίδι στο Κατάρ, σχεδόν από την αρχή της θητείας μου, πριν από δύο χρόνια. Το σχέδιο ήταν να πάμε τις δύο πρώτες βδομάδες του Νοεμβρίου αυτού του χρόνου, ακριβώς πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου για να αξιολογήσουμε την κατάσταση με την εργασία των μεταναστών, να αξιολογήσουμε όσα συμβαίνουν με τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Περικλής Κονδυλάτος για Εύα Καϊλή: Είναι υποχρέωσή μας να την στηρίξουμε ως Ελληνίδα

Όταν επέστρεψα από τις καλοκαιρινές διακοπές για να συζητήσω με τον πρέσβη του Κατάρ γι’ αυτό το ταξίδι στις αρχές Νοεμβρίου, ακύρωσε το ταξίδι προς έκπληξή μου, λέγοντας πως το κτίριο του κοινοβουλίου ήταν υπό ανακαίνιση, και δεν μπορούσαμε να πάμε. Εγώ συνέχιζα να προσπαθώ να βρω άκρη για να καταφέρουμε να πάμε, γιατί ήταν πολύ σημαντική αποστολή για εμένα, αλλά δεν υπήρχε καμία περίπτωση. Οπότε, αποδέχτηκα την άρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Νόιμαν.

Πότε ενημερωθήκατε ότι στη θέση σας πήγε η Εύα Καϊλή; «Τότε, ενώ ήμουν στις Βρυξέλλες, επειδή δεν μπορούσα να πάω στο Κατάρ με την αντιπροσωπεία μου, έμαθα ότι η Εύα Καϊλή ήταν στο Κατάρ και συναντούσε ακριβώς τους ανθρώπους που εμείς θα συναντούσαμε , υψηλούς αξιωματούχους του Κατάρ και έκανε πολύ θετικές δηλώσεις για την κατάσταση στο Κατάρ, πολύ περισσότερο θετικές από τη θέση του συνόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έπρεπε να έχει επικοινωνήσει μαζί μου πριν, και να συζητήσουμε πολιτικά ποιο θα ήταν το μήνυμα, και να το συντονίσουμε. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη, και το έμαθα μέσα από το Twitter ότι ήταν εκεί».

Εύα Καϊλή: Δέχτηκε επίσκεψη από ψυχολόγο στη φυλακή

Υπενθυμίζεται ότι η κα Καϊλή επέστρεψε στις Βρυξέλλες και αφήνει άναυδους τους συναδέλφους της με τα θερμά λόγια για τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ. «Ήταν έκπληξη για όλους μας το πόσο θετική ήταν η ομιλία της. Ακόμη και οι Σοσιαλδημοκράτες συνάδελφοι, έμοιαζαν σοκαρισμένοι όταν η Εύα μιλούσε. Ξεκάθαρα η στάση της δεν είναι όχι μόνο στη γραμμή του κόμματός της αλλά και όλου του Κοινοβουλίου».

Γιατί το Κατάρ επέλεξε την Καϊλή γι’ αυτό το ταξίδι; «Ακύρωσαν την πρόσκληση αυτού που ήταν πιο ισορροπημένος και ασκούσε κριτική, μία γυναικεία αντιπροσωπεία και κάλεσαν κάποια που προτιμούσαν. Επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι η Εύα Καϊλή στηρίζει με τις θέσεις της το Κατάρ. Θα προτιμούσαν σίγουρα ότι εκείνη λέει πολύ θετικά πράγματα. Εκνευρίστηκα επειδή μέσα στο Κοινοβούλιο παίζουμε ο ένας απέναντι από τον άλλον και σκέφτηκα ότι αυτό είναι ένα “παιχνίδι μάχης”.

Όταν επέστρεψε, της μίλησα, είχα μία συνάντηση μαζί της της είπα ότι το βρήκα άδικο και μία λάθος εικόνα προς τα έξω. Αλλά ποτέ έως την Παρασκευή δεν φανταζόμουν ότι αυτό έγινε εξαιτίας πολλών χρημάτων. Εκείνη μου είπε ότι το γραφείο της θα έπρεπε να με είχε ενημερώσει αλλά το ξέχασαν. Αυτή ήταν η απάντησή της».

Όπως και άλλοι συνάδελφοι της η Χάνα Νόιμαν δεν μπορούσε να πιστέψει όσα συνέβησαν την Παρασκευή. «Στην αρχή δεν μπορούσα να το πιστέψω, ακουγόταν σαν αυτές τις ταινίες με την μαφία στο Netflix, αλλά ήταν η δουλειά μου, και οι Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έπειτα ένιωσα αρκετό θυμό για τους ανθρώπους που είναι ύποπτοι. Είναι συνάδελφοί μου με τους οποίους είχα πολιτικές διαφωνίες, “μάχες”. Πάντα όμως πίστευα ότι αυτές οι πολιτικές διαφορές βασίζονταν σε καθαρά πολιτικές διαφορές, και όχι σε βαλίτσες γεμάτες λεφτά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει η Νόιμαν, μετά το σκάνδαλο στην καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου πρέπει να αναθεωρηθούν οι κανόνες και να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ