Μπόρις Τζόνσον: Ο πατέρας του έγινε Γάλλος πολίτης – Άλλαξε γνώμη για το Brexit

Όλα τα ‘χε ο Μπόρις Τζόνσον ήρθε να προστεθεί και το θέμα του πατέρα του, ο οποίος έγινε Γάλλος πολίτης.

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον επιλέγει να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Ευρώπη παρά το γεγονός ότι εγκατέλειψε τις θεωρίες του για παραμονή στην ΕΕ, αφού πλέον υπερασπίζεται το Brexit.

Η αίτηση του Στάνλεϊ Τζόνσον, πρώην μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για γαλλική υπηκοότητα έγινε δεκτή. Ο 81χρονος υπέβαλε την αίτηση υπηκοότητας στο γαλλικό προξενείο στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο. Πλέον έχει παρέλθει μία εξάμηνη προθεσμία για το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας να αντιταχθεί στην αίτησή του.

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον γεννήθηκε στην Κορνουάλη, ενώ έχει δεσμούς με τη Γαλλία λόγω της Γαλλίδας μητέρας του Ιρένε Ουίλιαμς. Μιλά άπταιστα γαλλικά και είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η γαλλική υπηκοότητα ήταν απλώς “ένα ζήτημα να αποκτήσω αυτό που ήδη έχω”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας επιβεβαίωσε την έγκριση της αίτησης του πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού: “Με βάση τα γεγονότα της αίτησής του και χωρίς να υπάρχει άρνηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Στάνλεϊ Τζόνσον απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα στις 18 Μαΐου 2022. Αυτή η απόφαση αφορά μόνο τον κ. Στάνλεϊ Τζόνσον και δεν επεκτείνεται στους απογόνους του”.

Ο Τζόνσον ήταν πρώην ευρωβουλευτής και πρώην εργαζόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζούσε με την οικογένειά του στις Βρυξέλλες για ένα διάστημα τη δεκαετία του ’70. Πριν από το δημοψήφισμα του 2016 υποστήριζε ένθερμα την παραμονή στην ΕΕ μαζί με τα αδέλφια του Μπόρις, ο οποίος ήταν ηγετική φυσιογνωμία στην εκστρατεία του Brexit.

Ωστόσο, πρόσφατα σε άρθρο του σε εφημερίδα εξέφρασε τις σκέψεις του ότι ενδεχομένως το Brexit “είναι μια καλή ιδέα” σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστήριζε στο παρελθόν, καθώς, όπως σημείωσε , ο πόλεμος στην Ουκρανία κλόνισε την πίστη του στην ΕΕ. Επέκρινε τους “Ευρωπαίους γείτονες για την αφέλεια” στον χειρισμό της κρίσης και για τις αδύναμες πολιτικές απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε συνέντευξή του στον Δεκέμβριο του 2020, σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό είχε μιλήσει για το γεγονός ότι είχε κάνει αίτηση να αποκτήσει γαλλικό διαβατήριο: “Δεν αποτελεί ερώτημα το να γίνω Γάλλος. Αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, είμαι Γάλλος. Η μητέρα μου γεννήθηκε στη Γαλλία, η μητέρα της ήταν Γαλλίδα, όπως ήταν και ο παππούς της. Για εμένα θέμα είναι να εξασφαλίσω αυτό που ήδη έχω και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Πάντα θα είμαι Ευρωπαίος, αυτό είναι βέβαιο. Δεν μπορείς να πεις σ’ έναν Άγγλο ότι δεν είναι Ευρωπαίος. Η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αγορά, κάτι περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας τέτοιος δεσμός με την ΕΕ”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ