Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ “έχει εμπειρία από διαφωνίες” – Τι απαντά στην Τουρκία

Το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» που εξέφρασε η Τουρκία, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ασφαλώς θέλουμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία» ώστε να βρεθεί «μια συμφωνία για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», είπε από την Κοπεγχάγη ο Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας «αισιόδοξος» ότι θα ληφθεί γρήγορα η απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο» κάποια χώρα μέλος να εκφράζει διαφορετικές απόψεις. «Έχουμε μεγάλη εμπειρία στο ΝΑΤΟ, όταν υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη καθόμαστε κάτω και βρίσκουμε λύσεις», είπε στους δημοσιογράφους. «Είμαστε σε στενή επαφή με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία», πρόσθεσε.

Από το Λονδίνο, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας είπε ότι πιστεύει πως υπάρχει τρόπος να διευθετηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος. Πιστεύω ότι στο τέλος θα φτάσουμε εκεί και είναι σημαντικό να ακούμε όλα τα μέλη και τις ανησυχίες τους στη διαδικασία αυτή και ασφαλώς θα ακούσουμε την Τουρκία», είπε ο Ουάλας μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να μιλήσει για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημο αίτημα την Τετάρτη να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια απόφαση που υποκινήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως η τουρκική κυβέρνηση εκφράζει αντιρρήσεις, κατηγορώντας τις δύο αυτές χώρες ότι στηρίζουν οργανώσεις τις οποίες θεωρεί «τρομοκρατικές».

ΝΑΤΟ

“Το ΝΑΤΟ δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εγκαταστήσει πυρηνικά ή μόνιμες βάσεις στην Φινλανδία”

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ξεκαθάρισε στην ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον για να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις στην Φινλανδία.

“Θεωρώ ότι σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να έχουμε συνομιλίες με την Τουρκία και με όλες τις άλλες χώρες μέλη, να απαντάμε σε τυχόν ερωτήματα και να διορθώνουμε τυχόν παρεξηγήσεις”, σημείωσε. Όπως τόνισε  η Μάριν ότι, το θέμα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το ΝΑΤΟ ή της εγκατάστασης βάσεων στην Φινλανδία δεν εντάσσεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Ελσίνκι με τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή για το άνοιγμα ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Φινλανδία”, είπε η Μάριν.

ΝΑΤΟ

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Φινλανδία κινήθηκε και η Σουηδία σχετικά με το αίτημα ένταξής στο ΝΑΤΟ.

Όπως είπε η Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον  η χώρα της δεν επιθυμεί μόνιμες ΝΑΤΟϊκές βάσεις ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

Η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, εξέφρασε την αντίθεσή της στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατηγορώντας τους Σκανδιναβούς γείτονες ότι υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με Οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Η Άγκυρα επικαλέστηκε ακόμη τα εμπάργκο εξαγωγών όπλων από τις δύο χώρες προς την Τουρκία μετά την διαταγή του Ερντογάν στον στρατό του, το 2019, να επιτεθεί σε Κούρδους που συνδέονται με το PKK στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να συναντηθούν  εντός της ημέρας στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η Ιταλία υποστηρίζει ένθερμα τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας και προτίθεται να επισπεύσει τις όποιες εσωτερικές διαδικασίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία το συντομότερο δυνατόν οι δύο χώρες, όπως είπε χθες ο Ντράγκι ύστερα από τη συνάντησή  που είχε με την Μάριν.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ