Βόρεια Κορέα: Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για εκτελέσεις και αυτοκτονίες – «Φοβούνται ότι θα πεθάνουν από την πείνα»

Ρεπορτάζ από το πιο κλειστό και μυστικοπαθές κράτος του κόσμου, την Βόρεια Κορέα, δημοσιεύει το BBC, δείχνοντας τις πλέον απάνθρωπες τακτικές που εφαρμόζει το καθεστώς, καθώς και ότι η κατάσταση είναι η χειρότερη που έχει βιώσει η χώρα από τη δεκαετία του 1990, όπως λένε οι ειδικοί.

Η κυβέρνηση σφράγισε τα σύνορα της χώρας το 2020, αποκόπτοντας από αυτήν ζωτικές προμήθειες. Έχει επίσης ενισχύσει τον έλεγχο της ζωής των ανθρώπων, λένε οι άνθρωποι που μίλησαν στο BBC υιοθετώντας πιο αυστηρούς νόμους.  Το BBC πήρε κρυφά συνεντεύξεις από τρεις απλούς ανθρώπους στη Βόρεια Κορέα, με τη βοήθεια της οργάνωσης Daily NK, η οποία διαθέτει δίκτυο πηγών στη χώρα. «Μας είπαν ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων, φοβούνται ότι είτε θα πεθάνουν από την πείνα είτε θα εκτελεστούν για παραβίαση των κανόνων. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να ακούει κανείς πληροφορίες από ανθρώπους που ζουν στη Βόρεια Κορέα», γράφει το BBC στην ιστοσελίδα του.

Oικογένεια πέθανε από την πείνα

Οι συνεντεύξεις αποκαλύπτουν ότι μια “καταστροφική τραγωδία εκτυλίσσεται” στη χώρα, δήλωσε ο Σόκιλ Παρκ από το Liberty in North Korea (LiNK), το οποίο υποστηρίζει τους Βορειοκορεάτες δραπέτες.  Μια γυναίκα που ζει στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ είπε στο BBC ότι γνώριζε μια τριμελή οικογένεια που πέθανε από την πείνα στο σπίτι της. “Χτυπήσαμε την πόρτα τους για να τους δώσουμε νερό, αλλά κανείς δεν απάντησε”, είπε η Ji Yeon. Όταν οι αρχές μπήκαν μέσα, τους βρήκαν νεκρούς, είπε. Το όνομα Σι Ζεόν είναι ψεύτικο, όπως και τα άλλα ονόματα των ανθρώπων που μίλησαν στο BBC, λέει ο δημοσιογραφικός κολοσσός της Βρετανίας. Γράφει το BBC στο ρεπορτάζ του:

«Ένας εργάτης οικοδομών που ζει κοντά στα κινεζικά σύνορα, τον οποίο ονομάσαμε Τσαν Χο, μας είπε ότι τα αποθέματα τροφίμων ήταν τόσο χαμηλά που πέντε άνθρωποι στο χωριό του είχαν ήδη πεθάνει από την πείνα. “Στην αρχή φοβόμουν μήπως πεθάνω από το Covid, αλλά στη συνέχεια άρχισα να ανησυχώ μήπως πεθάνω από την πείνα”, είπε.  Η Βόρεια Κορέα δεν μπόρεσε ποτέ να παράγει αρκετά τρόφιμα για τα 26 εκατομμύρια κατοίκους της. Όταν έκλεισε τα σύνορά της τον Ιανουάριο του 2020, οι αρχές σταμάτησαν να εισάγουν σιτηρά από την Κίνα, καθώς και τα λιπάσματα και τα μηχανήματα που απαιτούνται για την καλλιέργεια τροφίμων», σύμφωνα με το BBC.

Foto AP

Τα περίκλειστα σύνορα

«Εν τω μεταξύ, έχουν οχυρώσει τα σύνορα με φράχτες, ενώ φέρεται να διέταξαν τους φρουρούς να πυροβολούν όποιον προσπαθεί να περάσει. Αυτό έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τους ανθρώπους να εισάγουν λαθραία τρόφιμα για να τα πουλήσουν στις ανεπίσημες αγορές, όπου ψωνίζουν οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες.  Μια έμπορος της αγοράς από τα βόρεια της χώρας, την οποία ονομάσαμε Μιονγκ Σουκ, μας είπε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των προϊόντων στην τοπική αγορά της προέρχονταν από την Κίνα, αλλά ότι τώρα η αγορά είναι “άδεια”.

Αυτή, όπως και άλλοι που ζουν από την πώληση προϊόντων που περνούν λαθραία από τα σύνορα, είδε το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός της να εξαφανίζεται. Μας είπε ότι η οικογένειά της δεν είχε ποτέ τόσο λίγο να φάει και ότι πρόσφατα άνθρωποι χτυπούσαν την πόρτα της ζητώντας φαγητό επειδή πεινούσαν τόσο πολύ.

Οι αυτοκτονίες και ο λιμός

Από την Πιονγκγιάνγκ, η  Σι Ζεόν είπε ότι είχε ακούσει για ανθρώπους που αυτοκτόνησαν στο σπίτι τους ή εξαφανίστηκαν στα βουνά για να πεθάνουν, επειδή δεν μπορούσαν πλέον να βγάλουν τα προς το ζην. Είπε ότι αγωνιζόταν να ταΐσει τα παιδιά της. Μια φορά, πέρασαν δύο ημέρες χωρίς να φάει και νόμιζε ότι θα πέθαινε στον ύπνο της.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Βόρεια Κορέα βίωσε έναν καταστροφικό λιμό, από τον οποίον πέθαναν έως και τρία εκατομμύρια άνθρωποι. Πρόσφατες φήμες για πείνα, τις οποίες επιβεβαιώνουν αυτές οι συνεντεύξεις, έχουν προκαλέσει φόβους ότι η χώρα μπορεί να βρίσκεται στο χείλος μιας νέας καταστροφής.

Πιο αυστηροί οι νόμοι στη Βόρεια Κορέα

Οι συνεντευξιαζόμενοι αποκάλυψαν επίσης πώς η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα τελευταία τρία χρόνια για να αυξήσει τον έλεγχό της στη ζωή των ανθρώπων, ενισχύοντας τις ποινές και ψηφίζοντας νέους νόμους. Πριν από την πανδημία, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη χώρα κάθε χρόνο, διασχίζοντας τον ποταμό Γιαλού, προς στην Κίνα, σύμφωνα με τους αριθμούς που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.  Η Μιονγκ Σουκ  είπε ότι είχε γίνει αδύνατο να διαφύγει κανείς. “Αν πλησιάσεις έστω και τον ποταμό τώρα, θα σου επιβληθεί σκληρή τιμωρία, οπότε σχεδόν κανείς δεν περνάει”, είπε.

Οι εκτελέσεις

Ο οικοδόμος Τσαν Χο είπε ότι ο γιος του φίλου του ήταν πρόσφατα μάρτυρας πολλών εκτελέσεων κεκλεισμένων των θυρών. Σε κάθε μία από αυτές, τρεις έως τέσσερις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί επειδή προσπάθησαν να δραπετεύσουν. «Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ζεις. Μια λάθος κίνηση και θα βρεθείς αντιμέτωπος με την εκτέλεση. Είμαστε κολλημένοι εδώ και περιμένουμε να πεθάνουμε»,  είπε.

Τι απαντά η κυβέρνηση

«Θέσαμε τα ευρήματά μας υπόψη της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας, η οποία μας είπε ότι “πάντα έδινε προτεραιότητα στα συμφέροντα του λαού, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές”», γράφει το ρεπορτάζ του BBC.  “Η ευημερία του λαού είναι η πρωταρχική μας προτεραιότητα, ακόμη και μπροστά σε δοκιμασίες και προκλήσεις”, δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο. Το καθεστώς υποστήριξε επίσης ότι οι πληροφορίες του BBC δεν ήταν «απολύτως πραγματικές», υποστηρίζοντας ότι είχαν «προέλθει από κατασκευασμένες μαρτυρίες εκ μέρους δυνάμεων εχθρικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ