BBC: Είναι το στερεότυπο του “Έλληνα τεμπέλη” αληθινό;

Η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί για σπατάλη χρόνου μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την επέκταση της δανειακής σύμβασης και την αποπληρωμή των χρεών τους, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, παρουσιάζοντας ένα διάγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει το μέσο όρο ηλικίας που λαμβάνει κανείς για πρώτη φορά σύνταξη στις χώρες της Ευρώπης, και σπεύδει να αποδείξει πως οι Έλληνες δεν συνταξιοδοτούνται νωρίτερα κατά μέσο όρο από πολλούς άλλους.

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Κόλλιας αναφέρει στο BBC «Η αντίδραση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση για το θέμα του χρέους, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει σήμερα υπήρξε, δυστυχώς, προβλέψιμη».

«Είναι εύκολο και εξίσου λάθος να χρησιμοποιούμε στερεότυπα, όπως είναι τεμπέληδες και άπληστοι για να χαρακτηρίσουμε όλους τους Έλληνες…» προσθέτει ο ίδιος.

Παρόμοια γλώσσα ακούστηκε το 2010, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Άντερς Μποργκ, δήλωσε: «Προφανώς, οι Σουηδοί και οι λοιποί φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να πληρώνουν για τους Έλληνες που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 40 τους».

Ωστόσο, το δημοσίευμα του BBC παρουσιάζοντας ένα διάγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει το μέσο όρο ηλικίας που λαμβάνει κανείς για πρώτη φορά σύνταξη στις χώρες της Ευρώπης, σπεύδει να αποδείξει πως οι Έλληνες δεν συνταξιοδοτούνται νωρίτερα κατά μέσο όρο από πολλούς άλλους στην ΕΕ.

Chart of average age of first pension payment in European countries

Το 2012, η πρώτη σύνταξη στους Έλληνες καταβαλλόταν κατά μέσο σε ηλικία 57,8. Η χώρα κατατάσσεται ακριβώς κάτω από την Ιταλία, όπου η μέση ηλικία είναι 58, ενώ οι Γερμανοί κατέβαλαν την πρώτη πληρωμή συντάξεων στο 61,1.

Όμως και τα στοιχεία από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) φαίνεται να δίνουν μια εικόνα των Ελλήνων εργαζομένων που απέχει κατά πολύ από τον χαρακτηρισμό «τεμπέληδες», αφού οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη.

Chart showing average weekly working hours in selected EU countries

Το διάγραμμα δείχνει το μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας σε επιλεγμένες χώρες της ΕΕ και η Ελλάδα έρχεται πρώτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό συμβαίνει διότι είναι τέτοια η φύση της εργασίας των Ελλήνων διότι δουλεύουν για παράδειγμα στον τομέα της γεωργίας ή σε καταστήματα που μένουν πολλές ώρες ανοιχτά.

Πηγή: BBC

 

Διαβάστε επίσης:

DW: “Παραθυράκι” για τμηματική εκταμίευση

Die Zeit: Η Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής

FAZ: Η Ελλάδα διαπραγματεύεται πάλι με την τρόικα

Spiegel: Ευρωπαϊκή οργή έναντι της Ελλάδας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ