Μπάιντεν για Πολωνία: Ήταν ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας

Το Reuters αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγή του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τη συμμαχία ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, ήταν ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά είναι μια από τις σπάνιες φορές που το τελευταίο διάστημα Ρωσία και ΗΠΑ συμφωνούν σε κάτι.

Χωριστά ΗΠΑ και Ρωσία φαίνεται να συγκλίνουν στους ισχυρισμούς ότι ο πύραυλος ήταν μέρος της αεράμυνας της Ουκρανίας που προσπαθούσε να αποκρούσει μια ρωσική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι την Τρίτη δεν είχε βάλει στόχο πουθενά εντός 35 χιλιομέτρων (22 μίλια) από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας. Σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το Tass, το υπουργείο ανέφερε: Οι δηλώσεις διαφόρων ουκρανικών πηγών και ξένων αξιωματούχων για υποτιθέμενη πτώση «ρωσικών πυραύλων» στο χωριό Przewodów αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης.

Το ρωσικό υπουργείο ισχυρίστηκε ότι έχει ταυτοποιήσει τα συντρίμμια ως ουκρανικό S-300 από φωτογραφίες.

Το σημείο που χτυπήθηκε από πύραυλο

 «Τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα ότι το πλήγμα στην Πολωνία, όποια και αν είναι η προέλευσή του, «δεν θα σημειωνόταν χωρίς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» επισημαίνοντας την σφοδρότητα των ρωσικών βομβαρδισμών την ώρα του συμβάντος.

«Οσο θα συνεχίζεται, θα συνιστά απειλή για την ασφάλειά μας και για την ασφάλεια των συμμάχων μας και όσο θα συνεχίζεται, θα συνεχίζει και να καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία», τόνισε.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει αισθανθεί τις επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν», είπε αναφερόμενος στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής.

Τόνισε ότι η Ρωσία εκτόξευσε χθες 80 πυραύλους κατά της ουκρανικής επικράτειας «την ώρα της διεξαγωγής της συνόδου της G20», πράγμα που δείχνει «πλήρη περιφρόνηση απέναντι σε ένα διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ