Αποστολή στο Ισραήλ: Η Χαμάς απειλεί την 4ωρη κατάπαυση του πυρός για τους αμάχους

Ενώ το Ισραήλ εφάρμοσε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για 4ωρη κατάπαυση του πυρός από τη 1.00 το μεσημέρι έως τις 5.00 το απόγευμα ανοίγοντας ανθρωπιστικό διάδρομο για τους αμάχους, η Χαμάς εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες κατά δυο Ισραηλινών πόλεων, χρησιμοποιώντας ως κάλυψη τις χιλιάδες αμάχων που μετακινούνταν.

Ισραήλ: 1.200 οι νεκροί από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με αναθεωρημένο απολογισμό

Ανταπόκριση από Ασντόντ – Ισραήλ: Χρήστος Μαζανίτης

Στις 5.00 χθες το απόγευμα μόλις έληξε η τετράωρη κατάπαυση του πυρός που έχουν συμφωνήσει ΗΠΑ – Ισραήλ άρχισε το σφυροκόπημα της Γάζας.

Μακρόν στο BBC: Το Ισραήλ να σταματήσει να σκοτώνει γυναίκες και μωρά στην Γάζα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας την Βόρεια Γάζα σφυροκοπούσε το ισραηλινό πυροβολικό ενώ μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας προχωρούσαν σε στοχευμένα χτυπήματα.

Κραδαίνοντας λευκές σημαίες, περισσότεροι από 100.000 άμαχοι εγκατέλειψαν από την Κυριακή μέχρι σήμερα την Βόρεια Γάζα μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου της Σαλαχ Αλ Ντιν που έχουν ανοίξει οι Ισραηλινές δυνάμεις. Υπολογίζονταν στους 250.000 εκείνοι που αρνούνταν να εγκαταλείψουν την Βόρεια Γάζα πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης των χερσαίων επιχειρήσεων και τώρα υπολογίζονται στους 120.000 με 150.000.

New York Times: To Ισραήλ εξετάζει συμφωνία με την Χαμάς για ελευθερωθούν άμαχοι όμηροι – Οι δύο προτάσεις

Ωστόσο στις 2.00 το μεσημέρι η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε την κατάπαυση εξαπολύοντας ρουκέτες σε Ασντόντ και Τελ ΑβίβΔυο άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρουκέτα που έσκασε σε κτίριο.

Χθες μέλη της Χαμάς κατήγγειλαν τον ισραηλινό στρατό – IDF για ένα χτύπημα στο νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο IDF, μια εξέταση των επιχειρησιακών συστημάτων έδειξε ότι ένα βλήμα που εκτοξεύτηκε από τρομοκρατικές οργανώσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας έπληξε το Νοσοκομείο Σίφα. Το λανθασμένο βλήμα στόχευε στα στρατεύματα των IDF που δρούσαν στην περιοχή.

Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες της τροχιάς που εντοπίστηκε από τα συστήματα ραντάρ του IDF.

Η 401η Ταξιαρχία Μάχης έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο από το χτύπημα  στην περίμετρο του περιφερειακού τάγματος Shati της Χαμάς. Καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών της μάχης, περίπου 150 τρομοκράτες έπεσαν νεκροί και οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι απέκτησαν τον έλεγχο των τρομοκρατικών οχυρών της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται το φυλάκιο της Χάσπινα, εντός του οποίου ανακαλύφθηκε και στη συνέχεια εξουδετερώθηκε μια τοποθεσία παραγωγής όπλων, σταθμοί εκτόξευσης και ένα υπόγειο δίκτυο. Η ταξιαρχία επιχειρούσε επίσης στο ξενοδοχείο Blue Beach στην ακτογραμμή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 30 τρομοκράτες της Χαμάς οχυρώθηκαν σε αυτό το ξενοδοχείο και εκτόξευσαν αρκετούς αντιαρματικούς πυραύλους κατά των δυνάμεων του IDF. Μετά την κατάληψη, διαπιστώθηκε ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούσαν τα δωμάτια του ξενοδοχείου ως καταφύγιο και προς όφελος του σχεδιασμού επιθέσεων πάνω και κάτω από το έδαφος.

Τις τελευταίες ημέρες, οι στρατιώτες της ταξιαρχίας απέκτησαν τον έλεγχο του φυλακίου Bader – το κύριο φυλάκιο του τάγματος Shati, το οποίο βρίσκεται κοντά σε πολιτικά κτίρια. Στο πλαίσιο της επιδρομής στο φυλάκιο, οι δυνάμεις της 401 Ταξιαρχίας κατέστρεψαν στρατιωτικά αρχηγεία και θέσεις εκτόξευσης. Αυτό το φυλάκιο ήταν το τελευταίο εναπομείναν στα σύνορα του Σάτι που καταστράφηκε.

Δείτε υλικό από τις κάμερες Go-Pro των διοικητών ταξιαρχιών:

Δείτε αποσπάσματα της δραστηριότητας της 401ης Ταξιαρχίας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας:

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ φοβάται ένα νέο μέτωπο αυτή τη φορά από την Χεζμπολάχ στα βόρεια και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για επιχειρήσεις ανάλογες με αυτές στη Γάζα.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ