ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τους αμάχους να εκκενώσουν τα κατεχόμενα εδάφη

Φοβερές καταγγελίες εναντίον των Ρώσων ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες ή μέτρο πίεσης για τον μετριασμό ουκρανικών επιθέσεων.

Αποστολή στο Κίεβο: Χρήστος Μαζανίτης

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, δήλωσε σε ενημέρωση στις 14 Οκτωβρίου ότι πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν κολλήσει σε ένα σημείο ελέγχου στη Βασίλιβκα της περιφέρειας Ζαπορίζια, αναμένοντας την είσοδο σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Ο Φεντόροφ σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν σε περισσότερα από 20 έως 30 αυτοκίνητα να φεύγουν από τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη μέσω του σημείου ελέγχου την ημέρα.

Στις 8 Οκτωβρίου, ο Φεντόροφ ανέφερε ότι πάνω από 6.000 άμαχοι ήταν κολλημένοι στο σημείο ελέγχου για 10 ημέρες.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση δείχνει ότι οι περισσότερες δυτικές χώρες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα παγκοσμιοποίησης YouGov-Cambridge που διεξήχθη μεταξύ 24 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου, οι χώρες με την υψηλότερη υποστήριξη για διευρυμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ήταν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Πολωνία, η Σουηδία, η Αυστραλία και η Δανία.

Η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ουγγαρία και η Ινδονησία είχαν τη χαμηλότερη υποστήριξη για διευρυμένες κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει πυρομαχικά και οχήματα, ανέφερε το Reuters στις 14 Οκτωβρίου, επικαλούμενο δύο ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το πακέτο προορίζεται να ενισχύσει τις αντεπιθέσεις της Ουκρανίας, αν και ο χρόνος της ανακοίνωσης και το περιεχόμενό του υπόκεινται σε αλλαγές.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω των μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας σε ολόκληρη την Ουκρανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ