ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ουκρανία: Οδοιπορικό του enikos.gr στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Περίπου 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας βρίσκεται το αεροδρόμιο του Κιέβου, στο προάστιο Χοστόμελ. Εκεί όπου οι Ρώσοι εξαπέλυσαν το πρώτο κύμα επίθεσης. 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κίεβο: Χρήστος Μαζανίτης

Στην περιοχή Χοστόμελ βρίσκεται το αεροδρόμιο Αντόνοφ. Ήταν το πρώτο μέρος στα περίχωρα του Κιέβου που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις όταν ξέσπασε η ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο της χώρας.

Δημιούργησαν οχυρωματικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή, πέριξ του αεροδρομίου αφού προηγουμένως το σφυροκόπησαν ανηλεώς.

Το enikos.gr βρέθηκε στο αεροδρόμιο Αντόνοφ που εγκατέλειψαν τελικά οι Ρώσοι στις 2 Απριλίου.

Με το φωτογραφικό φακό καταγράψαμε εικόνες απόλυτης καταστροφής. Χτύπησαν το κεντρικό υπόστεγο συντήρησης και επισκευής κινητήρων. Δεν άφησαν κανένα κτήριο χωρίς να το βομβαρδίσουν.

Παντού κατεστραμμένα οχήματα, ανατιναγμένα άρματα μάχης, διαλυμένες υποδομές, ερείπια, χάος.

Στην περιοχή βρισκόταν και το εργοστάσιο Αντόνοφ. Οι υποδομές του καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ακόμη και το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το κόσμημα της ουκρανικής αεροπορίας, το Antonov AN-225 Mriya. Πρόκειται για τον γίγαντα των αιθέρων που κατασκευάστηκε το 1988, προκειμένου να μεταφέρει διαστημικό λεωφορείο.

Με μήκος 84 μέτρα, άνοιγμα φτερών 88 μέτρα και συνολικό βάρος 225 τόνους, αποτελούσε ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα που καταστράφηκε από τις ρωσικές βόμβες μέσα σε λίγα λεπτά.

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου βρισκόταν εκεί για επισκευές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ