Αποστολή στην Ουκρανία: Η Ρωσία ξεκίνησε το δεύτερο μεγάλο κύμα εισβολής

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε μέσω της συνέντευξης του στο India Today την έναρξη των νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς, τη στιγμή που πληθαίνουν τα χτυπήματα στην δυτική Ουκρανία.

Αποστολή στο Κίεβο: Χρήστος Μαζανίτης

Ο ρωσικός στρατός εντείνει την επίθεση στις περιφέρειες Χάρκοβο, Λουχάνσκ και Ντονιέτσκ, εισβάλλοντας σε ουκρανικά εδάφη.

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στα ανατολικά της Ουκρανίας. Ο κύριος στόχος είναι να τεθεί ο πλήρης έλεγχος στο έδαφος της Περιφέρειας του Ντονιέτσκ και της Περιφέρειας Λουχάνσκ, καθώς και να διατηρηθεί ο έλεγχος ενός χερσαίου διαδρόμου με την κατεχόμενη – αυτοαποκαλούμενη Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας.

«Οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές σε αστικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία, ιδίως στις δυτικές επαρχίες, συνεχίζονται αμείωτα. Τις τελευταίες 24 ώρες, ο εχθρός πραγματοποίησε τουλάχιστον 49 εξόδους από ρωσική επιχειρησιακή και τακτική και μεγάλης εμβέλειας αεροπορία», δήλωσε ο συνταγματάρχης Ολεξάντρ Μοτούζιανικ (Oleksandr Motuzyanyk), εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Ουκρανικό Κέντρο Τύπου, στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τον εν μέρει αποκλεισμό το Χαρκόβου, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό.

Στην κατεύθυνση Izium-Barvinkove, ο ρωσικός στρατός ενεργοποίησε επιχειρήσεις εναέριας αναγνώρισης με τη συμμετοχή των UAV, παράλληλα με την διεξαγωγή χερσαίων επιθέσεων στην αριστερή όχθη του ποταμού Siverskyi Donets, στις κατευθύνσεις Andriivka-Zavody, Brazhkivka-Dmitrivka και Sulihivka-Dibrvne.

Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές αρχές έχουν καταγράψει ρωσικές κινήσεις ενίσχυσης με πρόσθετες ταξιαρχίες πυραύλων αεράμυνας του πυραυλικού συστήματος Tor στην περιοχή του Χάρκοβο. Επίσης, αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και S-300 από τις Ταξιαρχίες αεράμυνας πυραύλων αεράμυνας έχουν αναπτυχθεί για να καλύψουν τα κύρια σημεία ελέγχου και τις πίσω περιοχές στην Περιφέρεια Μπέλγκοροντ που συνορεύει με την Ουκρανία.

Στις περιοχές Ντονιέτσκ και Ταβρία, ο Ρωσικός Στρατός, υποστηριζόμενος από στρατηγικά βομβαρδιστικά, διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις σε όλη τη γραμμή μάχης επαφής. Οι κύριες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων επικεντρώνονται στη διάσπαση της άμυνας των ουκρανικών στρατευμάτων. Ειδικότερα στα σύνορα Kreminna-Terny και Rubizhne-Popasna στην περιφέρεια Λουχ και στις κατευθύνσεις Staromlynivka-Shevchenkove στην Περιφέρεια Donetsk.

Τις τελευταίες 24 ώρες στις Περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ, Ουκρανοί στρατιώτες απέκρουσαν επτά ρωσικές επιθέσεις.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανικής Αεροπορίας κατέρριψαν επτά εναέριους στόχους: ένα αεροσκάφος, τέσσερα UAV και δύο πυραύλους κρουζ.

Στην κατεύθυνση Βόρειο Μπουγκ, οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται ότι θα επιδιώξουν να ξεπεράσουν τα όρια και να αποκτήσουν βάση στα διοικητικά σύνορα της Περιφέρειας Χερσονας.

«Οι Ρώσοι πραγματοποιούν επιθετικές ενέργειες στην περιοχή του χωριού Oleksandrivka για να βελτιώσουν την τακτική θέση και να προχωρήσουν στις εκβολές του Μπουγκ. Ο εχθρός δεν σταματά να βομβαρδίζει αστικές εγκαταστάσεις στο Μικολάιβ», δήλωσε ο Μοτούζιανικ.

Η Λευκορωσία συνεχίζει να παρέχει το έδαφός της για αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Ουκρανίας, καθώς και για αναγνώριση εγκαταστάσεων, καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές.

Στην Μαύρη Θάλασσα υπάρχουν τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία που μεταφέρουν βαλλιστικούς πυραύλους κρουζ, καθώς Kalibr με την γενική δύναμη πυρός να ξεπερνά τους 28 πυραύλους.

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι νέες εικόνες τραβηγμένες με drones από τις ισοπεδωμένες πόλεις στην περιφέρεια του Κιέβου. Πρόκειται για βίντεο από τις πόλεις Ιρπίν, Μποροντγιάνκα, Χοστόμελ και την εθνική οδό, στην είσοδο του Κιέβου από την περιοχή Ζιτομίτρ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ