Αποστολή στην Ουκρανία: Από πού σκορπούν τον θάνατο τα ρωσικά drones στην Ουκρανία

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Μέχρι πρότινος θεωρείτο ότι τα ιρανικής κατασκευής drones που εξαπολύει η Ρωσία στις πόλεις της Ουκρανίας απογειώνοντας από την Λευκορωσία, όμως δεν είναι έτσι.

Αποστολή Κίεβο: Χρήστος Μαζανίτης

Τα drones αυτοκτονίας που χρησιμοποιεί η Ρωσία τις τελευταίες ημέρες προέρχονται από το Ιράν. Το λένε πλέον ευθέως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ιράν έστειλε «έναν σχετικά μικρό αριθμό» μελών του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία για να βοηθήσει τη Μόσχα να εκτοξεύσει τα drones καμικάζι Shahed-136 σε κρίσιμες υποδομές και πολίτες της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Καρότο και μαστίγιο από τις ΗΠΑ για τον Ρώσο Πρόεδρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο ABC News ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «είναι ορθολογικός, αλλά οι αποφάσεις που παίρνει -ή ίσως καλύτερα, οι στόχοι του- δεν είναι ορθολογικές».

«Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν είναι ενδιαφέρον από την πλευρά του Πούτιν για ουσιαστική διπλωματία», είπε ο Μπλίνκεν.

Την ίδια στιγμή, η Κάτω Βουλή του Ολλανδικού Κοινοβουλίου ενέκρινε πρόταση για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου στη Χάγη για τη δίωξη της ρωσικής ηγεσίας για το έγκλημα της επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, το κύμα φυγής των Ουκρανών αμάχων από τη χώρα έχει αρχίσει να επανέρχεται. Δεν είναι μόνο οι ρωσικοί βομβαρδισμοί όσο το ψύχος και οι διακοπές ρεύματος, που πλέον είναι καθημερινές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Kiev Independent, οι Ουκρανοί έχουν ανοίξει σχεδόν 10.000 επιχειρήσεις στην Πολωνία από τις 24 Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε και επίσημα η ρωσική εισβολή.

Σχεδόν κάθε δέκατη επιχείρηση στην Πολωνία ανήκει σε Ουκρανούς, σύμφωνα με το Business Insider Polska.

Οι περισσότερες από αυτές είναι εταιρείες σε βιομηχανίες όπου η Πολωνία αντιμετωπίζει ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ